Dzięki temu przepisowi na grillowane owoce możesz nadać owocom sezonowym inny akcent, bardziej intensywny smak i oryginalną prezentację podczas posiłków na świeżym powietrzu lub pikników z przyjaciółmi. Pamiętajmy, że grillowanie to nie tylko tłuste mięsa, ale również lekkie i świeże owoce, które pod wpływem temperatury lekko karmelizują się na powierzchni. Grillowane owoce będą świetnie komponowały się z wytrawnymi dodatkami, np. serami. Poznaj listę potrzebnych składników do wykonania grillowanych owoców z fetą i orzechami.
Gotowanie Ann: grillowane owoce w śródziemnomorskim stylu
-Tego się nie spodziewaliście, ponieważ będziemy grillować owoce. Polejemy je przepyszną i orzeźwiającą salsą śródziemnomorską oraz dodamy do tego odrobinę fety, orzechów i mięty. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Składniki na 4 porcje:
- 0,5 kg arbuza
- 2 brzoskwinie
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki miodu płynnego
- 2 limonki
- 80 g ser typu feta lub mascarpone
- 80 g orzechów włoskie
- świeża mięta
Arbuz w 92% składa się zwody dlatego doskonale nawadnia nasz organizm oraz zawiera różnorodne składniki odżywcze, w tym znaczną ilość witamin A i C. Zawiera także przeciwutleniacze, takie jak likopen i kukurbitacyna E i właśnie dzięki wspomnianym związkom może wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Z kolei połączenie przeciwutleniaczy, likopenu, z witaminą C w arbuzie, może pomóc łagodzić stany zapalne i stres oksydacyjny.
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: