Pikantna meksykańska zupa z awokado i limonkowym akcentem to pomysł na lekki posiłek idealny na cieplejsze dni. Jak przyrządzić danie krok po kroku? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.
Gotowanie Ann: Pikantna meksykańska zupa z awokado
– Buenos dias! Witam Was serdecznie w pałacu na Dolnym Śląsku, jednak my przeniesiemy się dzisiaj do Meksyku, gdzie przyrządzimy Sopa fria de aguacate. To jest zupa chłodnik na bazie awokado, które jest owocem od setek lat traktowanym wyjątkowo, traktowanym jako boski owoc – zaprasza Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić meksykańską zupę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis
Składniki na 4 porcje:
- 2 dojrzałe awokado
- 1/2 zielonej papryczki jalapeno
- 1 mała cebula
- ząbek czosnku
- biała część pora
- 200 ml bulionu (drobiowy/warzywny) lub wody
- sok z połowy limonki
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Cebulę, papryczkę jalapeno, pora i czosnek siekamy na mniejsze kawałki.
- Na patelnię/do małego garnka wlewamy oliwę, na której podsmażamy razem wszystkie warzywa, dodając odrobinę soli i pieprzu do smaku.
- Kiedy widzimy, że cebula jest przezroczysta, wyłączamy ogień i odstawiamy patelnię, do wystygnięcia.
- Awokado kroimy wzdłuż na dwie połowy, nacinając je do pestki. Następnie przekręcamy w przeciwnych kierunkach. Awokado powinno się w ten sposób przełamać. Następnie ostrze noża wbijamy w pestkę i podnosimy do góry. Awokado obieramy lub wyciągamy miąższ za pomocą łyżki.
- Do kielicha blendera przerzucamy awokado, podsmażone warzywa, bulion (lub wodę), sok z ½ limonki i odrobinę oliwy. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Jeśli widzimy, że zupa jest zbyt gęsta, możemy dodać trochę wody lub więcej bulionu.
- Na koniec kalibrujemy ilość soli i wkładamy zupę do lodówki na co najmniej pół godziny, aby się schłodziła!
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 201 kcal | 150 g | 2.2 g | 18.5 g | 7.8 g |
Pochodzenie dania: Meksyk
O daniu: Kuchnia meksykańska wyróżnia się tym, że jest jedną z najbardziej kolorowych kuchni na świecie i zawsze stawia na świeże składniki. Tak też jest w przypadku naszego chłodnika z awokado, orzeźwiającego przepisu, bardzo prostego w przygotowaniu, z pikantnym akcentem. To pomysł na lekki posiłek idealny na cieplejsze dni. Zresztą awokado i chili to dwa bardzo ważne składniki w gastronomii Meksyku, znajdziemy je także np.w guacamole.
Awokado od wieków stanowi podstawę meksykańskiej diety. Starożytni Meksykanie uważali ją za świętą żywność i używali jej podczas ceremonii religijnych. Ponadto awokado było wysoko cenionym pożywieniem ze względu na wysoką zawartość zdrowych tłuszczów i niezbędnych składników odżywczych. W czasach kolonialnych Hiszpanie również odkryli wartość awokado i zaczęli je uprawiać w swoich koloniach.
Ciekawostka zdrowotna: Awokado jest dobrym źródłem błonnika i zawiera więcej tłuszczu (tego dobrego) niż węglowodanów, dlatego jest popularne w diecie niskowęglowodanowej, np. u osób chorych na cukrzycę. Zawarte w nich przyjazne dla serca tłuszcze nie podwyższają poziomu cholesterolu we krwi. Awokado zawiera kilka składników odżywczych, w tym karotenoidy, tłuszcze jednonienasycone, potas i błonnik, których spożywanie powiązano ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych, szczególnie jeśli są częścią zbilansowanej, pożywnej diety.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj pyszną meksykańską zupę!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: