Gotowanie Ann: Bocados de fuet y aceitunas – wytrawne muffinki z fuetem i oliwkami [WIDEO]

Fuet to popularna kiełbasa wieprzowa wytwarzana głównie w Katalonii i to właśnie tam uważana jest za produkt regionalny. Kiełbasa wytwarzana jest z mięsa wieprzowego, głównie schabu i boczku, ale dodaje się do niej również smalec. Aby wzmocnić smak kiełbasy, producenci dodają również czosnek, nasiona kolendry, goździki oraz oczywiście pieprz i sól. Jajeczne ciasto z dodatkiem oliwek i fuet stworzą na prawdę pyszne wytrawne muffinki. Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do jego przyrządzenia!

Gotowanie Ann: Bocados de fuet y aceitunas czyli wytrawne muffinki z fuetem i oliwkami  

Hola chicos! Zapraszam Was do najbliższego „Gotowania Ann”, bo bardzo was zaskoczę, ponieważ w najbliższym spotkaniu będziemy przyrządzać wytrawne muffinki z katalońskim fuetem i oliwkami – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić wytrawne muffinki, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis:

Składniki na 12 wytrawnych muffinek:  

  • 140 g oliwek drylowanych 
  • 160 g fueta 
  • 360 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 8 łyżek oliwy z oliwek 
  • 100 g startego sera 
  • 2 łyżeczki oregano 
  • 200 g jogurtu naturalnego 
  • 2 jajka 
Całe wideo, a także przepis na to śniadanie znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. 
  1. Drobno siekamy oliwki i fuet. 
  1. Mieszamy razem w misce mąkę, oregano, proszek do pieczenia i tarty ser, następnie dodajemy do nich wcześniej pokrojone oliwki i fuet. 
  1. W osobnej misce łączymy jajka z olejem i jogurtem oraz dodajemy mieszankę mączno-serową. 
  1. Wykładamy ciasto do foremek na magdalenki i pieczemy około 20 minut, aż staną się złote. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja (2 muffinki) 560 kcal 180 g 22 g  32 g 48 g 

Wytrawne muffinki z fuet, czyli katalońską kiełbasą

Fuet to popularna kiełbasa wieprzowa wytwarzana głównie w Katalonii, gdzie uchodzi za produkt regionalny. Kiełbasa wytwarzana jest z mięsa wieprzowego, głównie schabu i boczku, ale dodaje się do niej również smalcu. Aby wzmocnić smak kiełbasy producenci dodają również czosnek, nasiona kolendry i goździki oraz oczywiście pieprz i sól. 

Biały nalot, który znajduje się na powierzchni kiełbasy powstaje w efekcie suszenia mięsa, po wcześniejszej fermentacji, i to nic innego jak pleśń, a pleśń na kiełbasie fuet to ten sam gatunek, co pleśń występująca na serach camembert i brie.

Kiełbasa dojrzewa od 2 do 3 miesięcy. Niektórzy uważają, że skóra potrafi wpłynąć na smak mięsa dlatego wolą się jej pozbyć, ale inni uważają, że skóra nadaje kiełbasie przyjemny pikantny smak. Pamiętaj jednak, że fuet jest nadziewany naturalną osłonką, dlatego można ją spożywać.

Ciekawostka zdrowotna: Dlaczego warto sięgać po jogurt naturalny? Ponieważ zawiera on niezwykle cenne dla naszego organizmu witaminy A, B i D oraz duże ilości białka i oczywiście wapnia a żywe kultury bakterii zawarte w  jogurcie wspierają nasz układ pokarmowy, dlatego możemy sięgać po niego, gdy zmagamy się z biegunką, zaparciami czy wzdęciami. Natomiast bogaty skład jogurtu naturalnego czyni go naturalnym probiotykiem, który wzmacnia odporność organizmu, a nawet poprawi stan naszego uzębienia.  

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Intxaursaltsa!

To proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *