Intxaursaltsa, czyli deser na bazie orzechów, ma długą historię. Co ciekawe, na początku wcale nie był deserem, bo jednym z jego składników był dorsz. Jak przyrządzić danie krok po kroku? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania deseru.
Gotowanie Ann: Intxaursaltsa deser
– Cześć! Dziś przenosimy się do Kraju Basków, do Euskadi, gdzie przygotowuje się obłędny deser – zaprasza Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić deser na bazie orzechów, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis
Składniki na 6 porcji:
- 0,5 l mleka
- 0,5 l śmietanki 30%
- 2 laski cynamonu
- 200 g orzechów włoskich
- 100 g ksylitolu
- opcjonalnie do dekoracji: posiekane orzechy włoskie/cynamon w proszku/liście mięty
Przygotowanie:
- Do rondla wlewamy mleko oraz śmietankę i dorzucamy laski cynamonu.
- Podgrzewamy płyn, po czym ściągamy go z ognia chwilę przed zagotowaniem i przecedzamy przez sitko.
- Orzechy mielimy w malakserze wraz z cukrem, a następnie dodajemy do mleka ze śmietanką.
- Ponownie podgrzewamy płyn na średnim ogniu, aż do zagotowania, cały czas mieszając trzepaczką .
- Gdy zacznie wrzeć odliczamy jeszcze 8 minut, ciągle mieszając Krem zgęstnieje i nabierze brązowego koloru za sprawą gotowaniu orzechów.
- Krem rozlewamy do miseczek i schładzamy w lodówce przez 4h. Dekorujemy posiekanymi orzechami lub listkami mięty.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 550 kcal | 200 g | 10 g | 46 g | 27 g |
Pochodzenie dania: Kraj Basków, Hiszpania
O daniu: Aby poznać historię tego deseru, trzeba udać się do wiejskiej Euskadi sprzed 200 lat. Wówczas, gdy ludzie jedli to, co oferowała im ziemia, stworzono rodzaj sosu z tak powszechnych składników jak orzechy, woda, chleb, dorsz (tak, dorsz!) i odrobina cukru. Ten ostatni składnik uważany był w tych czasach za produkt luksusowy. Jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że był to pracochłonny przepis, zrozumiałe jest, że serwowano go głównie w święta i przy okazji ważnych uroczystości. Z biegiem czasu przepis ewoluował, a intxaursaltsa, którą znamy dzisiaj, ma niewiele wspólnego ze swoją poprzedniczką. Chociaż oba przepisy utrzymują bazę orzechową (intxaurrak po baskijsku) i konsystencję budyniu, obecnie deser jest wytwarzana z orzechów włoskich, mleka, cukru i cynamonu.
Ciekawostka zdrowotna: Włączenie do diety orzechów włoskich jest niezaprzeczalnie dobrym wyborem, a to za sprawą wysokiej zawartości antyoksydantów w tym produkcie. Obecność l-argininy w orzechach włoskich pozytywnie wpływa na nasz układ krwionośny, a kwasu alfa-linolenowego, jeszcze szerzej, na cały układ krążenia. Nie zapominajmy, że orzechy włoskie usprawniają funkcje poznawcze mózg i mogą pomóc w rozoju takich chorób, jak kamica żółciowa, anemia czy cukrzycy typu 2.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Intxaursaltsa!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: