Gotowanie Ann: Intxaursaltsa – deser z Kraju Basków na bazie orzechów [WIDEO]

Intxaursaltsa, czyli deser na bazie orzechów, ma długą historię. Co ciekawe, na początku wcale nie był deserem, bo jednym z jego składników był dorsz. Jak przyrządzić danie krok po kroku? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania deseru.

Gotowanie Ann: Intxaursaltsa deser

Cześć! Dziś przenosimy się do Kraju Basków, do Euskadi, gdzie przygotowuje się obłędny deser – zaprasza Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić deser na bazie orzechów, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis

Składniki na 6 porcji:

  • 0,5 l mleka
  • 0,5 l śmietanki 30%
  • 2 laski cynamonu
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g ksylitolu
  • opcjonalnie do dekoracji: posiekane orzechy włoskie/cynamon w proszku/liście mięty
Całe wideo, a także przepis na Intxaursaltsa, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:  

  1. Do rondla wlewamy mleko oraz śmietankę i dorzucamy laski cynamonu.  
  2. Podgrzewamy płyn, po czym ściągamy go z ognia chwilę przed zagotowaniem i przecedzamy przez sitko. 
  3. Orzechy mielimy w malakserze wraz z cukrem, a następnie dodajemy do mleka ze śmietanką.  
  4. Ponownie podgrzewamy płyn na średnim ogniu, aż do zagotowania, cały czas mieszając trzepaczką . 
  5. Gdy zacznie wrzeć odliczamy jeszcze 8 minut,  ciągle mieszając  Krem zgęstnieje i nabierze brązowego koloru za sprawą gotowaniu orzechów.  
  6. Krem rozlewamy do miseczek i schładzamy w lodówce przez 4h. Dekorujemy posiekanymi orzechami lub listkami mięty.  

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 550 kcal 200 g  10 g  46 g  27 g 

Pochodzenie dania: Kraj Basków, Hiszpania

O daniu: Aby poznać historię tego deseru, trzeba udać się do wiejskiej Euskadi sprzed 200 lat. Wówczas, gdy ludzie jedli to, co oferowała im ziemia, stworzono rodzaj sosu z tak powszechnych składników jak orzechy, woda, chleb, dorsz (tak, dorsz!) i odrobina cukru. Ten ostatni składnik uważany był w tych czasach za produkt luksusowy. Jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że był to pracochłonny przepis, zrozumiałe jest, że serwowano go głównie w święta i przy okazji ważnych uroczystości.  Z biegiem czasu przepis ewoluował, a intxaursaltsa, którą znamy dzisiaj, ma niewiele wspólnego ze swoją poprzedniczką. Chociaż oba przepisy utrzymują bazę orzechową (intxaurrak po baskijsku) i  konsystencję budyniu, obecnie deser jest wytwarzana z orzechów włoskich, mleka, cukru i cynamonu.

Ciekawostka zdrowotna: Włączenie do diety orzechów włoskich jest niezaprzeczalnie dobrym wyborem, a to za sprawą wysokiej zawartości antyoksydantów w tym produkcie. Obecność l-argininy w orzechach włoskich pozytywnie wpływa na nasz układ krwionośny, a kwasu alfa-linolenowego, jeszcze szerzej, na cały układ krążenia. Nie zapominajmy, że orzechy włoskie usprawniają funkcje poznawcze mózg i mogą pomóc w rozoju takich chorób, jak kamica żółciowa, anemia czy cukrzycy typu 2.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Intxaursaltsa!

To proste!

fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *