Pipirrana de Jaén to świeża sałatka z pomidorów i papryki z dodatkiem tuńczyka. Pochodzące z Andaluzji danie przygotowuje się w Hiszpanii od wieku. Jak przygotować świeżą sałatkę z dodatkiem tuńczyka? Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.
Gotowanie Ann: Pipirrana de Jaén
– Cześć! Dziś będziemy podróżować ponownie do jednego z najgorętszych regionów Hiszpanii, czyli Andaluzji. Tym razem przyrządzimy Pipirrana de Jaén, czyli świeżą sałatkę z pomidorów i papryki z dodatkiem tuńczyka.Pipirrana jest niezwykle zdrowym i pożywnym daniem, typowym dla diety śródziemnomorskiej, bardzo bogatym w błonnik, który wspomaga nasze trawienie – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić Pipirrana de Jaén, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis
Składniki na 4 porcje:
- 0,5 kg dojrzałych pomidorów
- 1 zielona papryka
- 2 jajka
- puszka tuńczyka w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy
- ½ łyżeczki gruboziarnistej soli
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo, po czym studzimy.
- Oddzielamy ugotowane białka od żółtek. Białka kroimy na mniejsze kawałki.
- Z papryki usuwamy gniazdo nasienna, a z pomidorów wykrawamy szypułki i dodatkowo obieramy ze skórki. Warzywa siekamy w drobną kostkę.
- Warzywa wraz z białkiem przekładamy do miski.
- W moździerzu umieszczamy posiekane ząbki czosnku i szczyptę gruboziarnistej soli, ucieramy. Dodajemy ugotowane żółtka i dalej ucieramy do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty .
- Następnie wlewamy oliwę i mieszamy całość do połączenia składników.
- Tak powstały dressing (hiszp. majado) przelewamy do miski z warzywami i mieszamy.
- Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby pipirrana dobrze się schłodziła.
- Przed podaniem układamy na wierzchu kawałki tuńczyka z puszki.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 260 kcal | 260 g | 14.7 g | 19 g | 8.8 g |
Pochodzenie dania: Jaén, Andaluzja
O daniu: Pipirrana pochodzi najprawdopodobniej z miasta Baeza, chociaż zarówno receptura, jak i nazwa rozprzestrzeniły się na pozostałą część prowincji i pobliskie miasta społeczności La Mancha. Należy pamiętać, że tradycyjna Pipirrana z Jaén nie zawiera ogórka, ziemniaków ani oliwek, które często spotkamy w przepisach (w samej Andaluzji pipirrana występuje w kilkunastu wariantach). Co ciekawe, dodatnie ogórka przybliżyłoby tę potrawę do gazpacho, andaluzyjskiego chłodnika (mówi się nawet, że pipirrana to danie, które jest w połowie drogi między sałatką a gazpacho). Do dania tradycyjnie używa się oliwy najwyżej jakości – fakt ten nie dziwi, ponieważ prowincja Jaén uznawana jest za światowa stolica oliwy z oliwek. Pipirrana była potrawą robotników i mieszkańców wsi, ponieważ stanowiła ekonomiczne, pożywne i świeże danie. Często podaje się je jako dodatek do ryb i owoców morza.
W sierpniu miasto Los Tablones obchodzi swoją tradycyjną Fiesta de la Pipirrana.
Ciekawostka zdrowotna: Pipirrana jest niezwykle zdrowym i pożywnym daniem, typowym dla diety śródziemnomorskiej, bardzo bogatym w błonnik, który wspomaga nasze trawienie. Sama dieta śródziemnomorska to zbilansowany sposób odżywiania, który pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu, zapobiegać miażdżycy, cukrzycy oraz chorobom układu krążenia.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Pipirrana de Jaén!
To proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: