Gotowanie Ann: Pipirrana de Jaén – świeża sałatka z pomidorów i papryki z dodatkiem tuńczyka [WIDEO]

Pipirrana de Jaén to świeża sałatka z pomidorów i papryki z dodatkiem tuńczyka. Pochodzące z Andaluzji danie przygotowuje się w Hiszpanii od wieku. Jak przygotować świeżą sałatkę z dodatkiem tuńczyka? Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.

Gotowanie Ann: Pipirrana de Jaén

Cześć! Dziś będziemy podróżować ponownie do jednego z najgorętszych regionów Hiszpanii, czyli Andaluzji. Tym razem przyrządzimy Pipirrana de Jaén, czyli świeżą sałatkę z pomidorów i papryki z dodatkiem tuńczyka.Pipirrana jest niezwykle zdrowym i pożywnym daniem, typowym dla diety śródziemnomorskiej, bardzo bogatym w błonnik, który wspomaga nasze trawienie – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić Pipirrana de Jaén, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis

Składniki na 4 porcje: 

  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów 
  • 1 zielona papryka  
  • 2 jajka 
  • puszka tuńczyka w oleju 
  • 2 ząbki czosnku  
  • 50 ml oliwy  
  • ½ łyżeczki gruboziarnistej soli 
Całe wideo, a także przepis na świeżą sałatkę z dodatkiem tuńczyka znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:  

  1. Jajka gotujemy na twardo, po czym studzimy.  
  1. Oddzielamy ugotowane białka od żółtek. Białka kroimy na mniejsze kawałki. 
  1. Z papryki usuwamy gniazdo nasienna, a z pomidorów wykrawamy szypułki i dodatkowo obieramy ze skórki. Warzywa siekamy w drobną kostkę. 
  1. Warzywa wraz z białkiem przekładamy do miski.  
  1. W moździerzu umieszczamy posiekane ząbki czosnku i szczyptę gruboziarnistej soli, ucieramy. Dodajemy ugotowane żółtka i dalej ucieramy do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty . 
  1. Następnie wlewamy oliwę i mieszamy całość do połączenia składników.  
  1. Tak powstały dressing (hiszp. majado) przelewamy do miski z warzywami i mieszamy. 
  1. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby pipirrana dobrze się schłodziła.  
  1. Przed podaniem układamy na wierzchu kawałki tuńczyka z puszki. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 260 kcal 260 g 14.7 g  19 g 8.8 g 

Pochodzenie dania: Jaén, Andaluzja

O daniu: Pipirrana pochodzi najprawdopodobniej z miasta Baeza, chociaż zarówno receptura, jak i nazwa rozprzestrzeniły się na pozostałą część prowincji i pobliskie miasta społeczności La Mancha. Należy pamiętać, że tradycyjna Pipirrana z Jaén nie zawiera ogórka, ziemniaków ani oliwek, które często spotkamy w przepisach (w samej Andaluzji pipirrana występuje w kilkunastu wariantach). Co ciekawe, dodatnie ogórka przybliżyłoby tę potrawę do gazpacho, andaluzyjskiego chłodnika (mówi się nawet, że pipirrana to danie, które jest w połowie drogi między sałatką a gazpacho). Do dania tradycyjnie używa się oliwy najwyżej jakości – fakt ten nie dziwi, ponieważ prowincja Jaén uznawana jest za światowa stolica oliwy z oliwek. Pipirrana była potrawą robotników i mieszkańców wsi, ponieważ stanowiła ekonomiczne, pożywne i świeże danie.  Często podaje się je jako dodatek do ryb i owoców morza. 

W sierpniu miasto Los Tablones obchodzi swoją tradycyjną Fiesta de la Pipirrana. 

Ciekawostka zdrowotna: Pipirrana jest niezwykle zdrowym i pożywnym daniem, typowym dla diety śródziemnomorskiej, bardzo bogatym w błonnik, który wspomaga nasze trawienie. Sama dieta śródziemnomorska to zbilansowany sposób odżywiania, który pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu, zapobiegać miażdżycy,  cukrzycy oraz  chorobom układu krążenia. 

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Pipirrana de Jaén!

To proste!

Pipirrana de Jaén - świeża sałatka z pomidorów i papryki z dodatkiem tuńczyka
Pipirrana de Jaén / fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *