Gotowanie Ann: Tostones dominicanos –  chrupiące talarki z banana warzywnego [WIDEO]

Tostones to smażone banany warzywne. Jest to wytrawne danie, które jeść można jako przekąskę, tak jak chipsy czy frytki. Jak je przygotować? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.

Gotowanie Ann: Tostones dominicanos –  chrupiące talarki z banana warzywnego

Ola, Amigos! Dzisiaj będziemy podróżować na Karaiby, a mianowicie do Dominikany, gdzie przyrządza się tostones, czyli czipsy z banana warzywnego. Przygotujemy także super salsę na bazie pomidora i pietruszki – zaprasza Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić chrupiące talarki z banana warzywnego, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis

Składniki na 4 porcje:

  • 2 zielone plantany/banany warzywne 
  • 1 szklanka oleju do smażenia 
  • ½ łyżeczki soli ( do smaku) 
    • Salsa: 
  • 1 pomidor, bardzo dojrzały pokrojony 
  • natka pietruszki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • ¼ łyżeczki pieprzu 
  • ½ łyżeczki soli 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
Całe wideo, a także przepis na Tostones znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:  

  1. Obieramy banany warzywne i kroimy je w plastry o grubości około 2,5 cm. 
  2. W rondlu lub na patelni rozgrzewamy olej i smażymy platany na średnim ogniu, aż nabiorą jasnozłotego koloru z zewnątrz (około 5 minut). 
  3. Wyławiamy banany łyżką cedzakową i rozgniatamy je, używając dolnej części szklanki, do  grubość około 0,5 cm. 
  4. Ponownie smażymy na złoty kolor z obu stron (5 minut).  
  5. Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
  6. Aby przygotować salsę kroimy pomidora na mniejsze kawałki oraz siekamy pietruszkę. Wrzucamy składniki do wysokiego naczynia.  
  7. Następnie dorzucamy czosnek, sól, pieprz i oliwę –  całość miksujemy do uzyskania gęstej pasty.  
  8. Tostones posypujemy solą i  serwujemy wraz z naszą salsa. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 330 kcal 160 g 1.4 g 25 g 25 g 

Pochodzenie dania: Dominikana

O daniu: Główna różnica między bananem a plantanem (obie rośliny pochodzą z tej samej rodziny – Musaceae) polega na tym, że ten pierwszy ma więcej cukru i mniej skrobi; podczas gdy drugi ma więcej skrobi niż cukru i musi być spożywany po ugotowaniu. Z kolei smak plantana będzie zależał od stopnia dojrzałości: im bardziej dojrzały, tym słodszy.  

Nazwa potrawy, tostones (w Ameryce Południowej patacónes), nawiązuje do hiszpańskiej waluty używanej w okresie kolonialnym w Kolumbii. W Hiszpanii słowo tostón jest używane jako slangowe określenie pieniędzy, podczas gdy w gastronomii odnosi się do smażonych lub opiekanych potraw. Przyjmuje się, że do Ameryki Południowej plantany przywędrowały z Azji. W Dominikanie są one szczególnie popularnym dodatkiem do wielu dań – świadczy o tym fakt, że mieszkańcy Dominikany spożywają dziennie ponad osiem milionów plantanów. 

Ciekawostka zdrowotna: Plantany są istotnym źródłem węglowodanów, a także zawierają cenny potas, wspomagający prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Dostarczają ponadto spore ilości błonnika pokarmowego oraz witamin A, C i E. Warzywne banany mogą pozytywnie stymulować naszą odporność i są pomocne przy zwalczaniu uporczywych dolegliwości żołądkowych.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Tostones!

To proste!

Tostones dominicanos -  chrupiące talarki z banana warzywnego
Tostones / fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *