Ten przepis na wegetariański gulasz na bazie fasoli pochodzi z królestwa Nawarry. To danie, które rozgrzewa i dostarcza wielu witamin. Jak przygotować Pochas a la navarra? Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania tej hiszpańskiej potrawy.
Gotowanie Ann: Pochas a la navarra
– Dziś będziemy podróżować do okolic Pirenejów, gdzie w królestwie Nawarry przyrządza się niezwykłe danie wegetariańskie, nawiązujące do hiszpańskiej tradycji dań jednogarnkowych. Będziemy przyrządzać Pochas a la navarra – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić Pollo al Chilindrón, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Pochas a la navarra
Przepis
Składniki na 6 porcji:
- 400 g fasoli, np. piękny Jaś
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 marchewka
- 1 duży pomidor
- cebula
- biała część pora
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka pimiento de la vera (papryka słodka wędzona)
- marynowana papryczka do dekoracji (np.guindila)
- sól i pieprz
- 15 ml oliwy z oliwek
- liść laurowy
Przygotowanie:
- Fasolę wrzucamy do garnka, zalewam wodą i moczymy przez około 8 godzin.
- Następnie odlewamy wodę, płuczemy fasolę i zalewamy świeżą wodą (około 3 cm ponad poziom fasoli). Dorzucamy pokrojony na mniejsze kawałki por, obraną marchewką, pół cebuli, połowę papryki czerwonej i zielonej oraz obrane ząbki czosnku.
- Po zagotowaniu zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy do miękkości – około 1 h wraz z liściem laurowym. Pod koniec gotowania dorzucamy pół łyżeczki soli.
- Wyławiamy ugotowane warzywa: por, marchewkę, cebulę, paprykę oraz czosnek i wrzucamy do wysokiego naczynia. Całość miksujemy z odrobiną wody po gotowaniu i wlewamy z powrotem do garnka z fasolką.
- Pozostałe połówki cebuli i obu papryk oraz całego pomidora kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę.
- Dodajemy papryki i smażymy przez kilka minut, aż zaczną się rumienić, po czym dokładamy pomidor i paprykę w proszku. Dusimy przez około 10-15 minut.
- Tak powstałe sofrito wrzucamy do garnka z fasolą.
- Doprawiamy nasz gulasz do smaku i serwujemy dekorując marynowaną papryczką chili.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 278 kcal | 230 g | 16 g | 4 g | 50.5 g |
Pochodzenie dania: Nawarra
O daniu:
Pocha to odmiana fasoli typowa dla Nawarry, różni się od reszty fasoli tym, że zbiera się ją przed dojrzałością, co zapewnia jej większą kruchość. Ma także delikatniejszy smak niż pozostałe gatunki fasoli oraz jest mniej mączna i posiada cieńszą skórkę. Sezon na tę fasolę jest bardzo krótki, a świeżą można kupić tylko od połowy lipca do połowy września. Mówi się, że pochas powstały z niechęci mieszkańców Kraju Basków i Nawarry do spożywania białej fasoli, którą Arabowie uprawiali w Andaluzji. Tradycyjnie pocha była spożywana w gulaszach z różnymi warzywami od końca lata – początku jesieni.
Obecnie różne miasta Nawarry świętują „dzień pochady” (día de la pochada).
Ciekawostka zdrowotna: Za sprawą wysokiej zawartości błonnika i białka, fasola na długo pozostawia uczucie sytości, co z kolei sprzyja niepojadaniu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Warto wprowadzić fasolę do diety także ze względu na zawartość w niej witamin B czy minerałów, które nadają jej właściwości zdrowotne. Oto niektóre z nich: strączki przeciwdziałają cukrzycy, obniżają ciśnienie krwi oraz wykazują właściwości probiotyczne.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj aromatyczny gulasz z fasoli!
To proste!
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Pochas a la navarra
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: