Goxua w języku baskijskim oznacza „ słodki, bogaty ”. Deser musimy jeść „od dołu do góry”, biorąc po trochu z każdej warstwy, aby móc docenić odmienne smaki i różne konsystencje. O tym, jak przygotować Wielowarstwowy deser Goxua, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.
Gotowanie Ann: Wielowarstwowy deser Goxua
– Cześć! Dziś zapraszam was do Kraju Basków. Będziemy podróżować po najsłodszych jego regionach. Pokaże wam jak przyrządzić najsłodsze danie pochodzące z tego regionu. Delikatny wielowarstwowy deser Goxua urzeknie waniliowym i rumowym aromatem – zapowiada Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić wielowarstwowy deser Goxua, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Wielowarstwowy deser Goxua
Przepis
Składniki dla 3-4 osób:
- 50 ml śmietanki 30%
- 15 g mąki kukurydzianej lub skrobi kukurydzianej
- 30 g cukru waniliowego
- 250 l mleka
- 2 żółtka jaj
- 1 cytryna
- kilka biszkoptów
- aromat rumowy
- 1 łyżka ksylitolu
- cukier trzcinowy do posypania
Przygotowanie:
Krem:
- Do garnka wlewamy mleko, dodajemy skórkę z całej cytryny, a także cukier waniliowy. Zagotowujemy i odstawiamy.
- Do miski wrzucamy mąkę kukurydzianej, wbijamy żółtka. Wszystko mieszamy. Do miski z jajkami wlewamy kilka-kilkanaście łyżek ciepłego mleka cały czas mieszając.
- Gdy masa stanie się płynna i ciepła, wlewamy ją do garnka z ciepłym mlekiem.
- Mieszamy wszystko i podgrzewamy w rondlu, aż do momentu zgęstnienia.
- Gdy masa ma konsystencję budyniu, przelewamy ją przez sitko do innego naczynia. Krem schładzamy w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce.
Przygotowanie bitej śmietany:
Śmietanę 30 % wlewamy do miski, dodajemy łyżeczkę ksylitolu i ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Odstawiamy do lodówki.
Syrop rumowy:
- Na patelnię lub do rondla wlewamy 30 ml wody i podgrzewamy.
- Do gotującej się wody wrzucamy łyżeczkę ksylitolu i aromat rumowy.
- Gotujemy jeszcze przez minutę i odstawiamy.
- Nasączamy syropem po 2 biszkopty na 1 porcję deseru i odstawiamy.
Przygotowanie goxua:
- Do przezroczystej małej salaterki przekładamy porcję bitej śmietany.
- Na nią nakładamy namoczone w syropie rumowym biszkopty.
- Następnie na biszkopty wlewamy schłodzony krem, a na wierzchu posypujemy cukrem trzcinowym (cukier możemy podpalić palnikiem gastronomicznym).
- Serwujemy schłodzone!
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 201 kcal | 116,5 | 5,5 g | 9,9 g | 23,6 g |
Pochodzenie dania: Vitoria, Kraj Basków, Hiszpania
O daniu: Deser goxua została po raz pierwszy wykonana w latach 70. przez cukiernika z Vitorii,( do jego stworzenia zainspirował go kataloński krem) choć dziś rozpowszechniony jest na całym obszarze Kraju Basków. Goxua w języku baskijskim oznacza „ słodki, bogaty ”. Deser musimy jeść „od dołu do góry”, biorąc po trochu z każdej warstwy, aby móc docenić odmienne smaki i różne konsystencje. Jest przykładem tego, że kuchnia Kraju Basków jest pyszna, prosta i nieskomplikowana.
Ciekawostka zdrowotna: Skrobia kukurydziana może być z powodzeniem stosowana w diecie bezglutenowej, jako zamiennik mąki. Z kolei mąka kukurydziana, dzięki zawartości błonnika obniża poziom cholesterolu we krwi oraz poprawia perystaltykę jelit,, a zawarty w niej cynk wspomaga układ odpornościowy.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj wielowarstwowy deser!
To proste!
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Wielowarstwowy deser Goxua

