Gotowanie Ann: Wielowarstwowy deser z Kraju Basków Goxua [WIDEO]

Goxua w języku baskijskim oznacza „ słodki, bogaty ”. Deser musimy jeść „od dołu do góry”, biorąc po trochu z każdej warstwy, aby móc docenić odmienne smaki i różne konsystencje. O tym, jak przygotować Wielowarstwowy deser Goxua, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.

Gotowanie Ann: Wielowarstwowy deser Goxua

Cześć! Dziś zapraszam was do Kraju Basków. Będziemy podróżować po najsłodszych jego regionach. Pokaże wam jak przyrządzić najsłodsze danie pochodzące z tego regionu. Delikatny wielowarstwowy deser Goxua urzeknie waniliowym i rumowym aromatem – zapowiada Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić wielowarstwowy deser Goxua, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Wielowarstwowy deser Goxua

Przepis

Składniki dla 3-4 osób: 

  • 50 ml śmietanki 30% 
  • 15 g mąki kukurydzianej lub skrobi kukurydzianej 
  • 30 g cukru waniliowego 
  • 250 l mleka  
  • 2 żółtka jaj 
  • 1 cytryna 
  • kilka biszkoptów 
  • aromat rumowy 
  • 1 łyżka ksylitolu 
  • cukier trzcinowy do posypania 
Całe wideo oraz przepis na potrawę z Hiszpanii znajdziesz w darmowej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie.

Przygotowanie:  

Krem: 

  1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy skórkę z całej cytryny, a także cukier waniliowy. Zagotowujemy i odstawiamy. 
  1. Do miski wrzucamy mąkę kukurydzianej, wbijamy żółtka. Wszystko mieszamy. Do miski z jajkami wlewamy kilka-kilkanaście łyżek ciepłego mleka cały czas mieszając. 
  1. Gdy masa stanie się płynna i ciepła, wlewamy ją do garnka z ciepłym mlekiem. 
  1. Mieszamy wszystko i podgrzewamy w rondlu, aż do momentu zgęstnienia. 
  1. Gdy masa ma konsystencję budyniu, przelewamy ją przez sitko do innego naczynia. Krem schładzamy w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce. 

Przygotowanie bitej śmietany: 

Śmietanę 30 % wlewamy do miski, dodajemy łyżeczkę ksylitolu i ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Odstawiamy do lodówki. 

Syrop rumowy: 

  1. Na patelnię lub do rondla wlewamy 30 ml wody i podgrzewamy. 
  1. Do gotującej się wody wrzucamy łyżeczkę ksylitolu i aromat rumowy. 
  1. Gotujemy jeszcze przez minutę i odstawiamy. 
  1. Nasączamy syropem po 2 biszkopty na 1 porcję deseru i odstawiamy. 

Przygotowanie goxua: 

  1. Do przezroczystej małej salaterki przekładamy porcję bitej śmietany. 
  1. Na nią nakładamy namoczone w syropie rumowym biszkopty. 
  1. Następnie na biszkopty wlewamy schłodzony krem, a na wierzchu posypujemy cukrem trzcinowym (cukier możemy podpalić palnikiem gastronomicznym). 
  1. Serwujemy schłodzone! 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 201 kcal 116,5 5,5 g 9,9 g 23,6 g 

Pochodzenie dania: Vitoria, Kraj Basków, Hiszpania

O daniu: Deser goxua została po raz pierwszy wykonana w latach 70. przez cukiernika z Vitorii,( do jego stworzenia zainspirował go kataloński krem) choć dziś rozpowszechniony jest na całym obszarze Kraju Basków. Goxua w języku baskijskim oznacza „ słodki, bogaty ”. Deser musimy jeść „od dołu do góry”, biorąc po trochu z każdej warstwy, aby móc docenić odmienne smaki i różne konsystencje. Jest przykładem tego, że kuchnia Kraju Basków jest pyszna, prosta i nieskomplikowana. 

Ciekawostka zdrowotna: Skrobia kukurydziana może być z powodzeniem stosowana w diecie bezglutenowej, jako zamiennik mąki. Z kolei mąka kukurydziana, dzięki zawartości błonnika obniża poziom cholesterolu we krwi oraz poprawia perystaltykę jelit,, a zawarty w niej cynk wspomaga układ odpornościowy. 

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj wielowarstwowy deser!

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Wielowarstwowy deser Goxua

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *