Gotowanie Ann: Horchata de chufa – orzeźwiający napój z orzechów tygrysich z lekką nutą cynamonu [WIDEO]

Przepis na horchata de chufa pochodzi prosto z Hiszpanii. Możesz potraktować go jako aromatyczny napój lub dodatek do kawy i deserów. Jak przygotować to mleczko z orzechów tygrysich? Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania tego hiszpańskiego napoju.

Gotowanie Ann: Horchata de chufa

Ola chicos, chcecie poznać sekret przyrządzenia tradycyjnego, walencjańskiego Horchata de chufa? Jest to jedna z najlepszych alternatyw dla mleka krowiego –zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić orzeźwiający napój z orzechów tygrysich z lekką nutą cynamonu, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Horchata de chufa

Przepis

Składniki na 5 szklanek napoju:      

  • 250 g chufas – cibora jadalna (orzech tygrysi) 
  • 125 g ksylitolu 
  • 1 l wody 
  • kora cynamonu 
Całe wideo, a także przepis na orzeźwiający napój z orzechów tygrysich znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie.

Przygotowanie:  

  1. Ciborę płuczemy kilkakrotnie i pozostawiamy zamoczoną w wodzie na 12 godz. 
  1. Po upływie tego czasu ponownie dobrze płuczemy i suszymy .  
  1. Ciborę mielimy w malakserze lub za pomocą blendera wraz z 500 ml wody, aż powstanie gęsta pasta.  
  1. Następnie przecieramy pastę przez gazę, płócienną ścierkę lub filtr do kawy tak, aby nie wydostała się żadne grudki, a do dzbanka trafił jedynie płyn. 
  1. Aby w pełni wykorzystać miąższ, wrzucamy go ponownie do blendera,  miksujemy z pozostałą wodą  i w ten sam sposób filtrujemy.  
  1. Dodajemy ksylitol, korę cynamonu i mieszamy, aż do rozpuszczenia.  
  1. Podajemy dobrze schłodzone. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja310 kcal 250 ml2.3 g 12.5 g 56.8 g 

Pochodzenie dania: Walencja

O daniu: Orzechy tygrysie pojawiły się w Hiszpanii wraz z ekspansją Maurów na Półwyspie. Poszukując nowych terenów pod ich uprawę natrafiono na Walencję (a dokładnie obszar Alboraya), której ziemie były bardzo żyzne, miały odpowiedni klimat i wilgotność.  

Aby poznać pochodzenie nazwy „horchata”, trzeba cofnąć się do czasów Jakuba I  Aragońskiego. Legenda głosi, że kiedy skromny arabski wieśniak zaoferował monarsze napój leczniczy, produkt z tygrysiego orzecha, król zachwycony jego smakiem wykrzyknął: „Açò és or, xata” (po hiszpańsku „to jest złoto, piękne”). 

Orzechy tygrysie nie są  dosłownie orzechami, ale bulwą cibory jadalnej. W Polsce występują także pod nazwą migdały ziemne. Z orzecha tygrysiego można zrobić nie tylko horchatę, ale też kosmetyki, takie jak mydła czy żele pod prysznic. Z drugiej strony orzech tygrysi jest również uważany za afrodyzjak. 

Ciekawostka zdrowotna: Horchata to napój o wysokiej zawartości błonnika i dużej ilość tłuszczów, ale są to dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe. Poza tym obfituje on w pierwiastki takie jak magnez, fosfor, żelazo, cynk, potas oraz  witaminy C i E. To wszystko sprawia, że orzechy tygrysie mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, odpornościowy, a nawet kostny.  

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj aromatyczny dodatek do potraw na świąteczny stół!

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Horchata de chufa

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *