Przepis na horchata de chufa pochodzi prosto z Hiszpanii. Możesz potraktować go jako aromatyczny napój lub dodatek do kawy i deserów. Jak przygotować to mleczko z orzechów tygrysich? Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania tego hiszpańskiego napoju.
Gotowanie Ann: Horchata de chufa
– Ola chicos, chcecie poznać sekret przyrządzenia tradycyjnego, walencjańskiego Horchata de chufa? Jest to jedna z najlepszych alternatyw dla mleka krowiego –zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić orzeźwiający napój z orzechów tygrysich z lekką nutą cynamonu, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Horchata de chufa
Przepis
Składniki na 5 szklanek napoju:
- 250 g chufas – cibora jadalna (orzech tygrysi)
- 125 g ksylitolu
- 1 l wody
- kora cynamonu
Przygotowanie:
- Ciborę płuczemy kilkakrotnie i pozostawiamy zamoczoną w wodzie na 12 godz.
- Po upływie tego czasu ponownie dobrze płuczemy i suszymy .
- Ciborę mielimy w malakserze lub za pomocą blendera wraz z 500 ml wody, aż powstanie gęsta pasta.
- Następnie przecieramy pastę przez gazę, płócienną ścierkę lub filtr do kawy tak, aby nie wydostała się żadne grudki, a do dzbanka trafił jedynie płyn.
- Aby w pełni wykorzystać miąższ, wrzucamy go ponownie do blendera, miksujemy z pozostałą wodą i w ten sam sposób filtrujemy.
- Dodajemy ksylitol, korę cynamonu i mieszamy, aż do rozpuszczenia.
- Podajemy dobrze schłodzone.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 310 kcal | 250 ml | 2.3 g | 12.5 g | 56.8 g |
Pochodzenie dania: Walencja
O daniu: Orzechy tygrysie pojawiły się w Hiszpanii wraz z ekspansją Maurów na Półwyspie. Poszukując nowych terenów pod ich uprawę natrafiono na Walencję (a dokładnie obszar Alboraya), której ziemie były bardzo żyzne, miały odpowiedni klimat i wilgotność.
Aby poznać pochodzenie nazwy „horchata”, trzeba cofnąć się do czasów Jakuba I Aragońskiego. Legenda głosi, że kiedy skromny arabski wieśniak zaoferował monarsze napój leczniczy, produkt z tygrysiego orzecha, król zachwycony jego smakiem wykrzyknął: „Açò és or, xata” (po hiszpańsku „to jest złoto, piękne”).
Orzechy tygrysie nie są dosłownie orzechami, ale bulwą cibory jadalnej. W Polsce występują także pod nazwą migdały ziemne. Z orzecha tygrysiego można zrobić nie tylko horchatę, ale też kosmetyki, takie jak mydła czy żele pod prysznic. Z drugiej strony orzech tygrysi jest również uważany za afrodyzjak.
Ciekawostka zdrowotna: Horchata to napój o wysokiej zawartości błonnika i dużej ilość tłuszczów, ale są to dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe. Poza tym obfituje on w pierwiastki takie jak magnez, fosfor, żelazo, cynk, potas oraz witaminy C i E. To wszystko sprawia, że orzechy tygrysie mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, odpornościowy, a nawet kostny.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj aromatyczny dodatek do potraw na świąteczny stół!
To proste!
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Horchata de chufa

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: