Churros con chocolate caliente to jedno z najpopularniejszych dań w Hiszpanii. Słodkie smakołyki z ciasta parzonego można spotkać w kawiarniach zwanych “churrerías”, na bazarach i podczas fiest. Zawsze w akompaniamencie gorącej czekolady! O tym, jak przygotować Churros con chocolate caliente, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.
Gotowanie Ann: Churros con chocolate
– Będziemy dzisiaj przyrządzać bardzo sylwestrowy deser. Będzie to Churros con chocolate. Kto nie kocha churros! Danie, które ma dość zawiłą historię. Według jednej z teorii pochodzi z okolic Kastylii i Leon, czyli z centrum Hiszpanii. Tam już od kilku odcinków bywaliśmy – zapowiada Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić Churros con chocolate caliente, czyli chrupiące smakołyki z ciasta parzonego w towarzystwie czekolady, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Churros con chocolate
Przepis
Składniki na 15 sztuk churros:
Ciasto:
- 100 g mąki
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- ksylitol i cynamon w proszku (do posypania)
- skórka z pomarańczy
- kora cynamonu
- olej do smażenia
Gorąca czekolada:
- 100 g czekolady (najlepiej 70%)
- 100 ml mleka 3,2 %
- 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy wodę i mleko, dodajemy skórkę z całej pomarańczy, laskę cynamonu, szczyptę soli i gotujemy.
- Gdy mleko zacznie się gotować, wyciągamy skórkę z pomarańczy oraz cynamon i ściągamy garnek z ognia.
- Niezwłocznie wsypujemy mąkę, energicznie mieszając, tak, aby nie powstały grudki.
- Po uzyskaniu jednolitej konsystencji i ostygnięciu masy, dodajemy jajka i ponownie energicznie mieszamy.
- Następnie rozgrzewamy patelnię wraz z olejem, na którym będziemy smażyć churros.
- Masę przekładamy do churrera lub do rękawa cukierniczego z końcówką w formie gwiazdy.
- Gdy olej będzie odpowiednio rozgrzany, wyciskamy masę przez rękaw wprost na olej.
- Wyciskamy kilkunastocentymetrowe churros i smażymy do uzyskania złocisto-brązowego koloru.
- Odsączamy churros na papierze, posypujemy wokół ksylitolem połączonym z cynamonem i serwujemy z gorącą czekoladą.
Przygotowanie gorącej czekolady:
- Do rondla wlewamy około 100 ml mleka i stawiamy na małym ogniu.
- Dodajemy rozdrobnioną na małe kawałki czekoladę i opcjonalnie ksylitol.
- Cały czas mieszamy (najlepiej szpatułą silikonową), aby czekolada na dnie się nie przypaliła.
- Po uzyskaniu aksamitnej konsystencji, serwujemy na gorąco wraz z churros.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 sztuka churros | 116 kcal | 30 g | 0.8 g | 7.35g | 11 g |
Pochodzenie dania: Madryt/Katalonia
O daniu: Historia churros jest nieco zawiła: pierwsza teoria – churros powstały jako alternatywa dla świeżego chleba wśród pasterzy, którzy smażyli je nad ogniskiem. Stąd też churros zawdzięczają swoją nazwę rasie owiec Churra, która wywodzi się z Kastylii i Leon. Druga teoria – receptura na churros została przywieziona przez Portugalczyków z Chin, skąd wywodzą się youtiao, rodzaj smażonych paluszków chlebowych, bardzo typowych dla kuchni orientalnej. Trzecia historia – churros jest efektem pewnej ewolucji kuchni arabskiej – ten rodzaj smażonych potraw, przygotowanych z ciasta na bazie mąki i wody, był bardzo popularny w całym basenie Morza Śródziemnego.
Jedno jest pewne, churros są niekwestionowanymi bohaterami życia Hiszpanów. Sprzedawane w kawiarniach zwanych “churrerías”, na bazarach i podczas fiest, towarzyszą im w trakcie śniadań, Nowego Roku, czy chłodniejszych dni! Zawsze w akompaniamencie gorącej czekolady!
Ciekawostka zdrowotna: Gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao to dobra alternatywa dla innych słodyczy. Dlaczego? Poza oczywistą poprawą naszego nastroju, czekolada wpływa także pozytywnie na pracę mózgu, koncentrację i układ nerwowy. Jest świetnym źródłem żelaza, magnezu i potasu, a zawarte w niej antyoksydanty pomagają w walce z napięciem i stresem.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj chrupiące smakołyki z ciasta parzonego w towarzystwie czekolady!
To proste!
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Churros con chocolate
