Gotowanie Ann: Churros con chocolate caliente – chrupiący smakołyk z ciasta parzonego [WIDEO]

Churros con chocolate caliente to jedno z najpopularniejszych dań w Hiszpanii. Słodkie smakołyki z ciasta parzonego można spotkać w kawiarniach zwanych “churrerías”, na bazarach i podczas fiest. Zawsze w akompaniamencie gorącej czekolady! O tym, jak przygotować Churros con chocolate caliente, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.

Gotowanie Ann: Churros con chocolate

Będziemy dzisiaj przyrządzać bardzo sylwestrowy deser. Będzie to Churros con chocolate. Kto nie kocha churros! Danie, które ma dość zawiłą historię. Według jednej z teorii pochodzi z okolic Kastylii i Leon, czyli z centrum Hiszpanii. Tam już od kilku odcinków bywaliśmy – zapowiada Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić Churros con chocolate caliente, czyli chrupiące smakołyki z ciasta parzonego w towarzystwie czekolady, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Churros con chocolate

Przepis

Składniki na 15 sztuk churros:

Ciasto:

  • 100 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • ksylitol i cynamon w proszku (do posypania)
  • skórka z pomarańczy
  • kora cynamonu
  • olej do smażenia

Gorąca czekolada:

  • 100 g czekolady (najlepiej 70%)
  • 100 ml mleka 3,2 %
  • 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
Całe wideo oraz przepis na potrawę z Hiszpanii znajdziesz w darmowej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie.

Przygotowanie:  

  1. Do garnka wlewamy wodę i mleko, dodajemy skórkę z całej pomarańczy, laskę cynamonu, szczyptę soli i gotujemy. 
  2. Gdy mleko zacznie się gotować, wyciągamy skórkę z pomarańczy oraz cynamon i ściągamy garnek z ognia. 
  3. Niezwłocznie wsypujemy mąkę, energicznie mieszając, tak, aby nie powstały grudki. 
  4. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji i ostygnięciu masy, dodajemy jajka i ponownie energicznie mieszamy. 
  5. Następnie rozgrzewamy patelnię wraz z olejem, na którym będziemy smażyć churros. 
  6. Masę przekładamy do churrera lub do rękawa cukierniczego z końcówką w formie gwiazdy. 
  7. Gdy olej będzie odpowiednio rozgrzany, wyciskamy masę przez rękaw wprost na olej. 
  8. Wyciskamy kilkunastocentymetrowe churros i smażymy do uzyskania złocisto-brązowego koloru. 
  9. Odsączamy churros na papierze, posypujemy wokół ksylitolem połączonym z cynamonem i serwujemy z gorącą czekoladą. 

Przygotowanie gorącej czekolady: 

  1. Do rondla wlewamy około 100 ml mleka i stawiamy na małym ogniu. 
  2. Dodajemy rozdrobnioną na małe kawałki czekoladę i opcjonalnie ksylitol. 
  3. Cały czas mieszamy (najlepiej szpatułą silikonową), aby czekolada na dnie się nie przypaliła. 
  4. Po uzyskaniu aksamitnej konsystencji, serwujemy na gorąco wraz z churros. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 sztuka churros 116 kcal 30 g 0.8 g 7.35g 11 g 

Pochodzenie dania: Madryt/Katalonia

O daniu: Historia churros jest nieco zawiła: pierwsza teoria – churros powstały jako alternatywa dla świeżego chleba wśród pasterzy, którzy smażyli je nad ogniskiem. Stąd też churros zawdzięczają swoją nazwę rasie owiec Churra, która wywodzi się z Kastylii i Leon. Druga teoria – receptura na churros została przywieziona przez Portugalczyków z Chin, skąd wywodzą się youtiao, rodzaj smażonych paluszków chlebowych, bardzo typowych dla kuchni orientalnej. Trzecia historia – churros jest efektem pewnej ewolucji kuchni arabskiej – ten rodzaj smażonych potraw, przygotowanych z ciasta na bazie mąki i wody, był bardzo popularny w całym basenie Morza Śródziemnego.

Jedno jest pewne, churros są niekwestionowanymi bohaterami życia Hiszpanów. Sprzedawane w kawiarniach zwanych “churrerías”, na bazarach i podczas fiest, towarzyszą im w trakcie śniadań, Nowego Roku, czy chłodniejszych dni! Zawsze w akompaniamencie gorącej czekolady!

Ciekawostka zdrowotna: Gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao to dobra alternatywa dla innych słodyczy. Dlaczego? Poza oczywistą poprawą naszego nastroju, czekolada wpływa także pozytywnie na pracę mózgu, koncentrację i układ nerwowy. Jest świetnym źródłem żelaza, magnezu i potasu, a zawarte w niej antyoksydanty pomagają w walce z napięciem i stresem.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj chrupiące smakołyki z ciasta parzonego w towarzystwie czekolady!

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Churros con chocolate

fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *