Ten przepis na kurczaka duszonego w warzywach pochodzi z północno-wschodniej części półwyspu, a konkretnie z Aragonii. Papryka, w którą obfitują tutejsze ziemie, oraz pomidor i cebula to bohaterowie tego wyjątkowego dania. Jak przygotować Pollo al Chilindrón? Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania tej hiszpańskiej potrawy.
Gotowanie Ann: Pollo al Chilindrón
– Dziś przyrządzimy kurczak w pikantnej marynacie chilindrón. Uważa się, że chilindrón była pierwotnie bardzo popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić Pollo al Chilindrón, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Pollo al Chilindrón
Przepis
Składniki na 3 porcji:
- 6 podudzi z kurczaka z wolnego wybiegu (około 0,5 kg)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 100 ml białego wina
- 3 świeże pomidory lub pomidory z puszki
- 100 g szynki serrano
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka bulionu lub wody
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- pieprz, sól
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
1.Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem.
2. W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i obsmażamy kurczaka z obu stron do zarumienienia.
3. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, szynkę w cienkie paski, a cebulę w piórka.
4. Jeśli korzystamy ze świeżego pomidora, to ścieramy go na tarce.
5. Czerwoną i zieloną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, po czym kroimy w paski.
6. Z garnka wyciągamy kurczaka, a na jego miejsce wrzucamy cebulę, czosnek i liście laurowe.
7. Dodajemy trochę soli i, jeśli to konieczne, nieco oliwy z oliwek.
8. Po chwili dorzucamy obie papryki i smażymy przez około 15 minut, tak, aby papryka zmiękła.
9. Dodajemy pokrojoną wcześniej szynkę. Smażymy przez kilka minut.
9. Następnie dorzucamy pomidory (mogą być także w puszcze) i paprykę mieloną. Gotujemy przez około 5 minut,
10. Do garnka wkładamy kurczaka oraz wlewamy białe wino zwiększamy ogień, aby alkohol mógł odparować (opcjonalnie także bulion).
11. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut, aby kurczak był idealnie ugotowany. Na koniec kalibrujemy smak w razie potrzeby.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 523 kcal | 420 g | 41.5 g | 30.2 g | 25.2 g |
Pochodzenie dania: Aragonia
O daniu: Ten przepis na kurczaka duszonego w warzywach pochodzi z północno-wschodniej części półwyspu, a konkretnie z Aragonii. Papryka, w którą obfitują tutejsze ziemie, oraz pomidor i cebula to bohaterowie tego wyjątkowego dania. Mówi się, że chilindrón była pierwotnie bardzo popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Kluczem do idealnego przepisu jest wybór naturalnych produktów: kurczaka z wolnego wybiegu i ekologicznych warzywa.
Ciekawostka zdrowotna: Mięso z kurczaka z wolnego wybiegu jest niskokaloryczne, zawiera łatwo przyswajalne białko oraz witaminy z grupy B, A i PP, a nawet cynk, selen, magnez i fosfor. To właśnie te wartości odżywcze pozytywnie wpływają na nasz układ krwionośny czy nerwowy, ponadto wspomniane minerały chronią przed wolnymi rodnikami.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj aromatyczne danie z kurczaka!
To proste!
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Pollo al Chilindrón

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: