Gotowanie Ann: Pollo al Chilindrón – potrawa z kurczaka w aromatycznym sosie z papryki  [WIDEO]

Ten przepis na kurczaka duszonego w warzywach pochodzi z północno-wschodniej części półwyspu, a konkretnie z Aragonii. Papryka, w którą obfitują tutejsze ziemie, oraz pomidor i cebula to bohaterowie tego wyjątkowego dania. Jak przygotować Pollo al Chilindrón? Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania tej hiszpańskiej potrawy.

Gotowanie Ann: Pollo al Chilindrón

Dziś przyrządzimy kurczak w pikantnej marynacie chilindrón. Uważa się, że chilindrón była pierwotnie bardzo popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić Pollo al Chilindrón, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Pollo al Chilindrón

Przepis

Składniki na 3 porcji: 

  • 6 podudzi z kurczaka z wolnego wybiegu (około 0,5 kg) 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • 1 zielona papryka  
  • 1 czerwona papryka 
  • 100 ml białego wina 
  • 3 świeże pomidory lub pomidory z puszki 
  • 100 g szynki serrano 
  • 2 liście laurowe 
  • 1 szklanka bulionu lub wody 
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki 
  • pieprz, sól 
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 
Całe wideo, a także przepis znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:  

1.Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. 

2. W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i obsmażamy kurczaka z obu stron do zarumienienia.  

3. Czosnek obieramy i  kroimy w plasterki, szynkę w cienkie paski, a cebulę w piórka. 

4. Jeśli korzystamy ze świeżego pomidora, to ścieramy go na tarce. 

5. Czerwoną i zieloną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, po czym kroimy w paski.  

6. Z garnka wyciągamy kurczaka, a na jego miejsce wrzucamy cebulę, czosnek i liście laurowe. 

7. Dodajemy  trochę soli i, jeśli to konieczne, nieco oliwy z oliwek. 

8.  Po chwili dorzucamy obie papryki i smażymy przez około 15 minut, tak, aby papryka zmiękła. 

9. Dodajemy pokrojoną wcześniej szynkę. Smażymy przez kilka minut. 

9. Następnie dorzucamy pomidory (mogą być także w puszcze) i paprykę mieloną. Gotujemy przez około 5 minut, 

10. Do garnka wkładamy kurczaka oraz wlewamy białe wino zwiększamy ogień, aby alkohol mógł odparować (opcjonalnie także bulion). 

11. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut, aby kurczak był idealnie ugotowany. Na koniec kalibrujemy smak w razie potrzeby.

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 523 kcal 420 g 41.5 g 30.2 g 25.2 g 

Pochodzenie dania: Aragonia

O daniu: Ten przepis na kurczaka duszonego w warzywach pochodzi z północno-wschodniej części półwyspu, a konkretnie z Aragonii. Papryka, w którą obfitują tutejsze ziemie, oraz pomidor i cebula to bohaterowie tego wyjątkowego dania. Mówi się, że chilindrón była pierwotnie bardzo popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Kluczem do idealnego przepisu jest wybór naturalnych produktów: kurczaka z wolnego wybiegu i ekologicznych warzywa.  

Ciekawostka zdrowotna: Mięso z kurczaka z wolnego wybiegu jest niskokaloryczne, zawiera łatwo przyswajalne białko oraz witaminy z grupy B, A i PP, a nawet cynk, selen, magnez i fosfor. To właśnie te wartości odżywcze pozytywnie wpływają na nasz układ krwionośny czy nerwowy, ponadto wspomniane minerały chronią przed wolnymi rodnikami. 

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj aromatyczne danie z kurczaka!

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Pollo al Chilindrón

Pollo al Chilindroń
Pollo al Chilindrón / fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *