Tortos de maiz asturianos, czyli placuszki kukurydziane to danie, które ma swoje korzenie w Meksyku. Stało się również popularne w hiszpańskim Królestwie Asturii. Jak przygotować aromatyczne placki z serem pleśniowym i sadzonym jajkiem? Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.
Gotowanie Ann: Tortos de maiz asturianos
– Cześć! Dziś przyrządzimy danie pochodzące z Królestwa Asturii, czyli Tortos de maiz asturianos. To nic innego jak placuszki z mąki kukurydzianej, które przyrządza się albo na słodko, albo na słono. My przyrządzimy tą drugą wersję, czyli na słono – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić placuszki z serem pleśniowym i sadzonym jajkiem, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis
Składniki na 8 porcji:
- 150 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki pszennej
- 150 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml oliwy z oliwek
- opcjonalnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- asturiański ser Cabrales lub inny ser pleśniowy
- jajko
Przygotowanie:
- Sól dodajemy do wody i mieszamy.
- Do miski wsypujemy obie mąki, kukurydzianą i pszenną, opcjonalnie proszek do pieczenia.
- Do mąki stopniowo wlewamy wodę, wszystko mieszamy, aż do uzyskania ciasta, które możemy zagniatać rękoma.
- Wyrabiamy do połączenia składników, po czym odstawiamy na godzinę.
- Na patelnię wlewamy obficie oliwę z oliwek i rozgrzewamy.
- Z ciasta formujemy kulki wielkości śliwki, które rozciągamy i spłaszczamy rękoma.
- Jeśli chcemy uzyskać cieńsze ciasto, umieszczamy kulki między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii i rozwałkowujemy je.
- Gdy oliwa się rozgrzeje, smażymy nasze placki z obu stron na dużym ogniu, aż zaczną się rumienić, a ciasto pęcznieć, po czym wyjmujemy je i odsączamy z nadmiaru oliwy na ręczniku papierowym.
- Teraz wystarczy tylko przygotować ulubiony dodatek lub zjeść je same, koniecznie na ciepło.
- Na wierzchu możemy ułożyć sadzone jajko i posypać całość serem pleśniowym – jest to idealna propozycja na śniadanie.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 460 kcal | 100 g | 4.9 g | 51.9 g | 18 g |
Pochodzenie dania: Asturia
O daniu: Kukurydza dotarła z Ameryki do Asturii w ładowniach statków portugalskich i hiszpańskich jeszcze w XVI wieku. Zaledwie kilka lat później zaczęła być szeroko uprawiana, dlatego szybko włączono ją do diety mieszkańców wsi (również dlatego, że warunki geograficzne i klimatyczne Księstwa nie sprzyjały uprawie pszenicy). Torto można uznać za mniej lub bardziej ortodoksyjną adaptację meksykańskich panuchos, ciasta kukurydzianego, podawanego na tych ziemiach wraz z kurczakiem lub wołowiną i różnym przyprawom.
W Asturii tortos stanowiły podstawę chłopskiego pożywienia, były podawane z rozmaitymi gulaszami i stały się sposobem na walkę z głodem (jednak w okolicach XVIII wieku zaczęły odchodzić w zapomnienie). Dziś odrodzenie tradycji gastronomicznych sprawiło, że po raz kolejny włącza się kukurydzę z Asturii do lokalnej kuchni.
Dawniej jadano tortos jako dodatek do jajek sadzonych lub dań wieprzowych, zwłaszcza z chorizo. Ciasto można również nadziewać. Dziś tortos prawie zawsze smaży się na oliwie z oliwek, za to w przeszłości przygotowywane były na jakimkolwiek tłuszczu, głównie wieprzowym.
Ciekawostka zdrowotna: Ponieważ ser pleśniowy staje się coraz bardziej popularny, wiele osób zastanawia się, czy ma on korzystny wpływ na nasze zdrowie. Z pewnością stanowi on źródło wartości odżywczych, takich jak fosfor czy wapń, niezbędnych dla utrzymania w dobrym stanie naszych kości. Co ciekawe, sery wpływają pozytywnie na nasz humor, a to za sprawą dużej zawartości tyrozyny – aminokwasu, oddziałującego na nasze samopoczucie. Znajdziemy w nich także magnez, potas i sód oraz witaminy A i E – mające korzystny wpływ na kondycję naszej skóry.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj placuszki kukurydziane!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: