Gotowanie Ann: Tortos de maiz asturianos – placuszki kukurydziane [WIDEO]

Tortos de maiz asturianos, czyli placuszki kukurydziane to danie, które ma swoje korzenie w Meksyku. Stało się również popularne w hiszpańskim Królestwie Asturii. Jak przygotować aromatyczne placki z serem pleśniowym i sadzonym jajkiem? Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.

Gotowanie Ann: Tortos de maiz asturianos

Cześć! Dziś przyrządzimy danie pochodzące z Królestwa Asturii, czyli Tortos de maiz asturianos. To nic innego jak placuszki z mąki kukurydzianej, które przyrządza się albo na słodko, albo na słono. My przyrządzimy tą drugą wersję, czyli na słono – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić placuszki z serem pleśniowym i sadzonym jajkiem, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis

Składniki na 8 porcji:

  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml oliwy z oliwek
  • opcjonalnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • asturiański ser Cabrales lub inny ser pleśniowy
  • jajko
Całe wideo, a także przepis na placuszki kukurydziane znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:  

  1. Sól dodajemy do wody i mieszamy. 
  1. Do miski wsypujemy obie mąki, kukurydzianą i pszenną, opcjonalnie proszek do pieczenia.  
  1. Do mąki stopniowo wlewamy wodę, wszystko mieszamy, aż do uzyskania ciasta, które możemy zagniatać rękoma.  
  1. Wyrabiamy do połączenia składników, po czym odstawiamy na godzinę.  
  1. Na patelnię wlewamy obficie oliwę z oliwek i rozgrzewamy. 
  1. Z ciasta formujemy kulki wielkości śliwki,  które rozciągamy i spłaszczamy rękoma. 
  1. Jeśli chcemy uzyskać cieńsze ciasto, umieszczamy kulki między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii i rozwałkowujemy je. 
  1. Gdy oliwa się rozgrzeje, smażymy nasze placki z obu stron na dużym ogniu, aż zaczną się rumienić, a ciasto pęcznieć, po czym wyjmujemy je i odsączamy z nadmiaru oliwy na ręczniku papierowym. 
  1. Teraz wystarczy tylko przygotować ulubiony dodatek lub zjeść je same, koniecznie na ciepło. 
  1. Na wierzchu możemy ułożyć sadzone jajko i posypać całość serem pleśniowym – jest to idealna propozycja na śniadanie.  

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 460 kcal 100 g 4.9 g 51.9 g 18 g 

Pochodzenie dania: Asturia

O daniu: Kukurydza dotarła z Ameryki do Asturii w ładowniach statków portugalskich i hiszpańskich jeszcze w XVI wieku. Zaledwie kilka lat później zaczęła być szeroko uprawiana, dlatego szybko włączono ją do diety mieszkańców wsi (również dlatego, że warunki geograficzne i klimatyczne Księstwa nie sprzyjały uprawie pszenicy). Torto można uznać za mniej lub bardziej ortodoksyjną adaptację meksykańskich panuchos, ciasta kukurydzianego, podawanego na tych ziemiach wraz z kurczakiem lub wołowiną i różnym przyprawom.

W Asturii tortos stanowiły podstawę chłopskiego pożywienia, były podawane z rozmaitymi gulaszami i stały się sposobem na walkę z głodem (jednak w okolicach XVIII wieku zaczęły odchodzić w zapomnienie). Dziś odrodzenie tradycji gastronomicznych sprawiło, że po raz kolejny włącza się kukurydzę z Asturii do lokalnej kuchni.  

Dawniej jadano tortos jako dodatek do jajek sadzonych lub dań wieprzowych, zwłaszcza z chorizo. Ciasto można również nadziewać. Dziś tortos prawie zawsze smaży się na oliwie z oliwek, za to w przeszłości przygotowywane były na jakimkolwiek tłuszczu, głównie wieprzowym. 

Ciekawostka zdrowotna: Ponieważ ser pleśniowy staje się coraz bardziej popularny, wiele osób zastanawia się, czy ma on korzystny wpływ na nasze zdrowie. Z pewnością stanowi on źródło wartości odżywczych, takich jak fosfor czy wapń, niezbędnych dla utrzymania w dobrym stanie naszych kości. Co ciekawe, sery wpły­wa­ją pozytywnie na nasz humor, a to za sprawą dużej zawartości ty­ro­zy­ny – aminokwasu, oddziałującego na nasze samopoczucie. Znajdziemy w nich także magnez, potas i sód oraz witaminy A i E – mające korzystny wpływ na kondycję naszej skóry. 

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj placuszki kukurydziane!

To proste!

Tortos de maiz asturianos/ fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *