Gotowanie Ann: Zielona zupa Caldo verde [WIDEO]

Caldo verde to najpopularniejsza zupa w Portugalii i obowiązkowe danie podczas rodzinnych i świątecznych uroczystości. Wyrazista, aromatyczna i rozgrzewająca. O tym, jak przygotować zupę Caldo verde, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.

Gotowanie Ann: zielona zupa Caldo verde

Cześć! Dziś będziemy przyrządzać kolejną odsłonę Portugalii na talerzu. Przyrządzimy coś, co jest nieodzowną częścią życia większości Portugalczyków, czyli zupę, a dokładniej Caldo verde, która jest zupą zieloną. Skąd? Dlatego, że jednym z głównym składników zupy jest zielona kapusta galicyjska. W naszych warunkach najłatwiej jest zakupić jarmuż, na który właśnie zaczyna się sezon – zapowiada Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić zupę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Zupa Caldo verde

Przepis

Składniki na 6 porcji: 

  • 200 g kapusty galicyjskiej lub jarmużu 
  • 900 g ziemniaków 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 chouriço (lub chorizo) 
  • 2 litry wody 
  • 50 ml oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz 
Całe wideo oraz przepis na potrawę z Portugalii znajdziesz w darmowej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie.

Przygotowanie:  

  1. Ziemniaki pokrój w kostkę, a cebulę wraz z czosnkiem posiekaj.  
  1. Do dużego garnka wlej oliwę, rozgrzej ją i dodaj ziemniaki, cebulę, czosnek – całość dopraw szczyptą soli i pieprzu. 
  1. Po chwili podsmażania wlej 2 litry wody i gotuj, aż do miękkości ziemniaków. 
  1. Gdy ziemniaki się ugotują, zblenduj je razem z płynem, w którym się gotowały. 
  1. Po zblendowaniu ponownie wstaw garnek na średni ogień i dodaj drobno posiekaną kapustę/jarmuż, a także chouriço pokrojone w 0,5 cm plastry. 
  1. Dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu jeszcze przez 20 minut. 
  1. Dopraw solą i pieprzem, a następnie polej odrobiną oliwy z oliwek na wierzch. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 289 kcal 308 g 9.2 g 15.4 g 30.4 g 

Pochodzenie dania: Minho, Portugalia 

O daniu: Caldo verde to zielona zupa, która pochodzi z prowincji Minho w północnej Portugalii. Portugalczycy kochają zupy, a ta stała się najpopularniejszą z nich. To prawdziwa kulinarna wizytówka tego kraju, którą przygotowuje się z kapusty galicyjskiej/jarmużu, ziemniaków, cebuli i chouriço, dodającej wywarowi wyrazistości. Tradycyjnie przygotowywana była z zaledwie kilku składników i stanowiła podstawę kuchni ludowej. Niegdyś popularna wśród niezamożnych grup społecznych, dzisiaj uchodząca za wyszukany przysmak. Caldo verde to obowiązkowe danie podawane podczas wszelkich uroczystości rodzinnych i świąt. Sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna – tak najprościej określimy te najsłynniejsza portugalską zupę.  

Ciekawostka zdrowotna: Jarmuż to prawdziwa skarbnica witamin (K, C, witaminy z grupy B), błonnika oraz minerałów, takich jak potas, magnez, wapń czy żelazo. Dzięki nim, a także obecności w jarmużu przeciwutleniaczy, wykazuje on właściwości antynowotworowe. Ponadto jedzenie jarmużu pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, a za sprawą luteiny zawartej w liściach zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób oczu.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj przepyszną zieloną zupę Caldo verde!

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Zupa Caldo verde

Fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *