Caldo verde to najpopularniejsza zupa w Portugalii i obowiązkowe danie podczas rodzinnych i świątecznych uroczystości. Wyrazista, aromatyczna i rozgrzewająca. O tym, jak przygotować zupę Caldo verde, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.
Gotowanie Ann: zielona zupa Caldo verde
– Cześć! Dziś będziemy przyrządzać kolejną odsłonę Portugalii na talerzu. Przyrządzimy coś, co jest nieodzowną częścią życia większości Portugalczyków, czyli zupę, a dokładniej Caldo verde, która jest zupą zieloną. Skąd? Dlatego, że jednym z głównym składników zupy jest zielona kapusta galicyjska. W naszych warunkach najłatwiej jest zakupić jarmuż, na który właśnie zaczyna się sezon – zapowiada Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić zupę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Zupa Caldo verde
Przepis
Składniki na 6 porcji:
- 200 g kapusty galicyjskiej lub jarmużu
- 900 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 chouriço (lub chorizo)
- 2 litry wody
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki pokrój w kostkę, a cebulę wraz z czosnkiem posiekaj.
- Do dużego garnka wlej oliwę, rozgrzej ją i dodaj ziemniaki, cebulę, czosnek – całość dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Po chwili podsmażania wlej 2 litry wody i gotuj, aż do miękkości ziemniaków.
- Gdy ziemniaki się ugotują, zblenduj je razem z płynem, w którym się gotowały.
- Po zblendowaniu ponownie wstaw garnek na średni ogień i dodaj drobno posiekaną kapustę/jarmuż, a także chouriço pokrojone w 0,5 cm plastry.
- Dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu jeszcze przez 20 minut.
- Dopraw solą i pieprzem, a następnie polej odrobiną oliwy z oliwek na wierzch.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 289 kcal | 308 g | 9.2 g | 15.4 g | 30.4 g |
Pochodzenie dania: Minho, Portugalia
O daniu: Caldo verde to zielona zupa, która pochodzi z prowincji Minho w północnej Portugalii. Portugalczycy kochają zupy, a ta stała się najpopularniejszą z nich. To prawdziwa kulinarna wizytówka tego kraju, którą przygotowuje się z kapusty galicyjskiej/jarmużu, ziemniaków, cebuli i chouriço, dodającej wywarowi wyrazistości. Tradycyjnie przygotowywana była z zaledwie kilku składników i stanowiła podstawę kuchni ludowej. Niegdyś popularna wśród niezamożnych grup społecznych, dzisiaj uchodząca za wyszukany przysmak. Caldo verde to obowiązkowe danie podawane podczas wszelkich uroczystości rodzinnych i świąt. Sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna – tak najprościej określimy te najsłynniejsza portugalską zupę.
Ciekawostka zdrowotna: Jarmuż to prawdziwa skarbnica witamin (K, C, witaminy z grupy B), błonnika oraz minerałów, takich jak potas, magnez, wapń czy żelazo. Dzięki nim, a także obecności w jarmużu przeciwutleniaczy, wykazuje on właściwości antynowotworowe. Ponadto jedzenie jarmużu pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, a za sprawą luteiny zawartej w liściach zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób oczu.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj przepyszną zieloną zupę Caldo verde!
To proste!