Gotowanie Ann: Croquetas de setas – kruche krokieciki z nadzieniem [WIDEO]

Croquetas de setas wywodzą się z kuchni francuskiej, a do Hiszpanii przywędrowały dopiero na początku XX wieku. O tym, jak przygotować kruche krokieciki z kremowym nadzieniem z grzybów na bazie beszamelu, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.

Gotowanie Ann: Croquetas de setas

Buenos dias! Dziś będziemy przyrządzać Croquetas de setas, czyli hiszpańską przekąskę, którą znajdziemy w każdym barze tapas. Będzie dzisiaj bardziej w wersji świątecznej, więc to może być świetna alternatywa dla innych potraw wigilijnych – zapowiada Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić Croquetas de setas, czyli kruche krokieciki z nadzieniem, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Croquetas de setas

Przepis

Składniki na 8 krokietów:

  • kilka łyżek oliwy z oliwek extra virgen 
  • 50 g mąki pszennej 
  • 300 ml mleka 
  • 1 jajko 
  • 80 g bułki tartej (lub panko / bułka tarta niskowęglowodanowa) 
  • gałka muszkatołowa 
  • 150 g grzybów (pieczarki lub inne) 
  • 1 cebula 
  • olej do smażenia 
Całe wideo oraz przepis na potrawę z Hiszpanii znajdziesz w darmowej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie.

Przygotowanie:  

  1. Cebulę i grzyby kroimy w drobną, około 0,5 cm kostkę .  
  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę, a następnie grzyby, do osiągnięcia złocistego koloru.  
  1. Po kilku minutach na średnim ogniu dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i mąkę (łyżka po łyżce), mieszając intensywnie, aż powstanie zasmażka. 
  1. Do zasmażki partiami dolewamy mleko, cały czas mieszając, aż do otrzymania jednolitej konsystencji bardzo gęstego beszamelu. 
  1. Gdy masa zgęstnieje, przekładamy ją na płaski talerz i odstawiamy do schłodzenia (minimum 30 minut). 
  1. Roztrzepujemy lekko jajko, a schłodzoną masę dzielimy na 8 równych części. Z każdej z nich formujemy rulony lub kulki. 
  1. Krokiety zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. 
  1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju (aby później przykryła krokiety). 
  1. Wkładamy ostrożnie po kolei wszystkie krokiety, a gdy będą miały złoty kolor, są gotowe do wyciągnięcia. 
  1. Po wyciągnięciu krokiety odsączamy na ręczniku papierowym. 
  1. Teraz możemy delektować się rozpływającymi się w ustach croquetas. ¡Que aproveche! 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 sztuka 190 kcal 100 g 3.8 g 14.8 g 10.7 g 

Pochodzenie dania: Francja

O daniu: Croquetas wywodzą się z francuskiej gastronomii, jest to danie autorstwa Antonina Carême, który wpadł na pomysł, aby beszamel pokryć chrupiącą warstwą, czyli swego rodzaju panierką. Jednak ojcem krokietów był francuski arystokrata Louis de Bechamel, szef kuchni króla Ludwika XIV i twórca samego nadzienia do krokietów – beszamelu. W Hiszpanii znane są od początku XX wieku, od czasu hiszpańskiej wojny o niepodległość, kiedy to przyjęto liczne francuskie zwyczaje (tzw. el afrancesamiento). Na początku uważane były za przystawkę lub też, deser następnie zyskała rangę dania głównego. Obecnie croquetas spotkamy niemal w każdym barze tapas, wypełnione szynką serrano, chorizo czy warzywami, takimi jak grzyby, por oraz ziemniaki, a nawet rybą. 

Ciekawostka zdrowotna: Wbrew obiegowym opiniom, pieczarki mogą stanowić wartościowy element naszej diety. Są źródłem witamin z grupy B, a także potasu – choć należy pamiętać, że zawartość tych składników nie jest znacząca. Pieczarki, szczególnie brązowe, są też produktem zawierającym witaminę D, która z kolei pozwala zapobiegać osteoporozie oraz zmniejszać ryzyko chorób stawów. Z jednej strony to produkt niskokaloryczny, ale dzięki zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości przez długi czas.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj wielowarstwowy deser!

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Croquetas de setas

fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *