Majarete to tradycyjny dominikański deser z kukurydzy, cukru, mleka i przypraw. Deser jest również bardzo dobrze znany na Kubie i w Puerto Rico, jednak są to nieco odmienne receptury. Jak przyrządzić danie krok po kroku? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.
Gotowanie Ann: Majarete
– Buenos dias! Tym razem podróżujemy na Karaiby. Dziś przyrządzimy aromatyczny, pełen egzotyki deser, który nazywa się Majarete. Mam nadzieję, że będzie Wam smakował – zaprasza Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić kukurydziany deser, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis
Składniki dla 6 osób:
- 3 małe kolby kukurydza
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 300 ml mleka
- 4 łyżki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 laska cynamonu
- szczypta soli
- do ozdoby: szczypta gałki muszkatołowej lub cynamon w proszku
Przygotowanie
- Obieramy kolby kukurydzy z liści i włókien. Wrzucamy do gotującej się wody na około 10- 15 minut.
- Za pomocą ostrego noża odcinamy ziarna z każdej ugotowanej kolby.
- Do wysokiego naczynia lub malaksera przekładamy ziarna kukurydzy, dorzucamy ksylitol razem ze skrobią kukurydzianą i wlewamy oba rodzaje mleka oraz ekstrakt waniliowy.
- Całość blendujemy, a następnie przepuszczamy naszą masę przez sitko, wprost do garnka. Resztki pozostałe na sitku możemy wyrzucić.
- Dodajemy laskę cynamonu.
- Gotujemy na średnim ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania gęstej konsystencji przez około 15 minut. Wyławiamy korę cynamonu.
- Po tym czasie nasz deser ściągamy z ognia i przelewamy do kokilek. Serwujemy posypane na wierzchu odrobiną gałki muszkatołowej lub cynamonem w proszku.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 284 kcal | 175 g | 6 g | 17.7 g | 34,5 g |
Pochodzenie dania: Dominikana
O daniu: Majarete to tradycyjny dominikański deser z kukurydzy (ze świeżo pokrojonej kolby), cukru, mleka i przypraw. Ma także wielu fanów, którzy lubią go spożywać na śniadanie. Geneza tego deseru sięga czasów kolonialnych, a pochodzić ma z Wenezueli. Jednak to właśnie w Dominikanie jest częścią kultury gastronomicznej i jest typową słodkością spożywaną przez cały rok. Deser jest również bardzo dobrze znany na Kubie i w Puerto Rico, jednak są to nieco odmienne receptury. Możliwe, że przepis na krem został przywieziony przez Europejczyków, jednak to w Ameryce dodano składniki, które były pod ręką.
Ciekawostka zdrowotna: Świeża kukurydza, będąca produktem bezglutenowym, świetnie sprawdzi się w diecie osób, które nie tolerują glutenu. Zboże to jest szczególnie bogate w karotenoidy (luteinę i zeaksantynę), chroniące nasz wzrok, m.in. przed zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej. Kukurydza stanowi także bogate źródło skrobi opornej, czyli nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Ten z kolei pozytywnie wpływa na nasz mikrobiom jelitowy oraz zmniejsza objawy biegunki.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Majarete!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: