Majarete – kukurydziany deser na bazie mleczka kokosowego [WIDEO]

Majarete to tradycyjny dominikański deser z kukurydzy, cukru, mleka i przypraw. Deser jest również bardzo dobrze znany na Kubie i w Puerto Rico, jednak są to nieco odmienne receptury. Jak przyrządzić danie krok po kroku? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.

Gotowanie Ann: Majarete

Buenos dias! Tym razem podróżujemy na Karaiby. Dziś przyrządzimy aromatyczny, pełen egzotyki deser, który nazywa się Majarete. Mam nadzieję, że będzie Wam smakował – zaprasza Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić kukurydziany deser, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis

Składniki dla 6 osób:

  • 3 małe kolby kukurydza 
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 
  • 300 ml mleka 
  • 4 łyżki ksylitolu 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej 
  • 1 laska cynamonu 
  • szczypta soli 
  • do ozdoby: szczypta gałki muszkatołowej lub cynamon w proszku 

Całe wideo, a także przepis na hiszpańskie danie, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie

  1. Obieramy kolby kukurydzy z liści i włókien. Wrzucamy do gotującej się wody na około 10- 15 minut. 
  2. Za pomocą ostrego noża odcinamy ziarna z każdej ugotowanej kolby. 
  3. Do wysokiego naczynia lub malaksera przekładamy ziarna kukurydzy, dorzucamy ksylitol razem ze skrobią kukurydzianą i wlewamy oba rodzaje mleka oraz ekstrakt waniliowy. 
  4. Całość blendujemy, a następnie przepuszczamy naszą masę przez sitko, wprost do garnka. Resztki pozostałe na sitku możemy wyrzucić. 
  5. Dodajemy laskę cynamonu. 
  6. Gotujemy na średnim ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania gęstej konsystencji przez około 15 minut. Wyławiamy korę cynamonu. 
  7. Po tym czasie nasz deser ściągamy z ognia i przelewamy do kokilek. Serwujemy posypane na wierzchu odrobiną gałki muszkatołowej lub cynamonem w proszku. 

  Wartość odżywcza  Kalorie  MasaBiałkoTłuszcz  Węglowodany
1 porcja284 kcal175 g6 g17.7 g34,5 g

Pochodzenie dania: Dominikana 

O daniu: Majarete to tradycyjny dominikański deser z kukurydzy (ze świeżo pokrojonej kolby), cukru, mleka i przypraw. Ma także wielu fanów, którzy lubią go spożywać na śniadanie. Geneza tego deseru sięga czasów kolonialnych, a pochodzić ma z Wenezueli. Jednak to właśnie w Dominikanie jest częścią kultury gastronomicznej i jest typową słodkością spożywaną przez cały rok. Deser jest również bardzo dobrze znany na Kubie i w Puerto Rico, jednak są to nieco odmienne receptury. Możliwe, że przepis na krem został przywieziony przez Europejczyków, jednak to w Ameryce dodano składniki, które były pod ręką. 

Ciekawostka zdrowotna: Świeża kukurydza, będąca produktem bezglutenowym, świetnie sprawdzi się w diecie osób, które nie tolerują glutenu. Zboże to jest szczególnie bogate w karotenoidy (luteinę i zeaksantynę), chroniące nasz wzrok, m.in. przed zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej. Kukurydza stanowi także bogate źródło skrobi opornej, czyli nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Ten z kolei pozytywnie wpływa na nasz mikrobiom jelitowy oraz zmniejsza objawy biegunki. 

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Majarete!

To proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *