Zupa dyniowa z masłem orzechowym [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Autorka: Sara Gawrońska, Ann Asystent Zdrowia

Zupa dyniowa to nie tylko rozgrzewający, jesienny przysmak, ale także prawdziwa uczta dla podniebienia. Jej kremowa konsystencja i delikatny, słodkawy smak sprawiają, że jest idealnym wyborem na chłodniejsze dni. Sprawdź, jak przygotować ją w wersji z masłem orzechowym. Wideo z przygotowania zupy dyniowej już w czwartek o 12:00!

Gotowanie z dietetyczką w Ann: Zupa dyniowa

Jeśli szukacie pomysłu na przepis z użyciem królowej jesieni, czyli dyni, to koniecznie obejrzyjcie najnowszy odcinek, w którym przygotujemy wspólnie zupę krem z dyni z nutką orzechów i sera – mówi Sara Gawrońska, dietetyczka.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić pyszną i zdrową zupę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w czwartek o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować zupę dyniową z masłem orzechowym.

Składniki na 4 porcje:

  • 420 g dyni
  • 120 g ziemniaków
  • 120 g papryki czerwonej
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 50 g cebuli
  • 5 g czosnku
  • 5 g imbiru
  • 500 g bulionu warzywnego
  • 60 g masła orzechowego
  • Przyprawy (sól, papryka wędzona, imbir)
  • Opcjonalnie płatki drożdżowe

Dynia to warzywo, które ma wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. Przede wszystkim jest ona bogatym źródłem witaminy A, w postaci beta-karotenu, który jest niezbędny dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego. Ponadto, dynia zawiera witaminę C, która wspiera system immunologiczny oraz witaminę E, która działa jako przeciwutleniacz.

Zupa dyniowa
Zupa dyniowa/ fot. S.Gawrońska

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *