Zupa dyniowa to nie tylko rozgrzewający, jesienny przysmak, ale także prawdziwa uczta dla podniebienia. Jej kremowa konsystencja i delikatny, słodkawy smak sprawiają, że jest idealnym wyborem na chłodniejsze dni. Sprawdź, jak przygotować ją w wersji z masłem orzechowym. Wideo z przygotowania zupy dyniowej już w czwartek o 12:00!
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Zupa dyniowa
– Jeśli szukacie pomysłu na przepis z użyciem królowej jesieni, czyli dyni, to koniecznie obejrzyjcie najnowszy odcinek, w którym przygotujemy wspólnie zupę krem z dyni z nutką orzechów i sera – mówi Sara Gawrońska, dietetyczka.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić pyszną i zdrową zupę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w czwartek o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować zupę dyniową z masłem orzechowym.
Składniki na 4 porcje:
- 420 g dyni
- 120 g ziemniaków
- 120 g papryki czerwonej
- 200 g mleczka kokosowego
- 10 g oliwy z oliwek
- 50 g cebuli
- 5 g czosnku
- 5 g imbiru
- 500 g bulionu warzywnego
- 60 g masła orzechowego
- Przyprawy (sól, papryka wędzona, imbir)
- Opcjonalnie płatki drożdżowe
Dynia to warzywo, które ma wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. Przede wszystkim jest ona bogatym źródłem witaminy A, w postaci beta-karotenu, który jest niezbędny dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego. Ponadto, dynia zawiera witaminę C, która wspiera system immunologiczny oraz witaminę E, która działa jako przeciwutleniacz.
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann: