Gotowanie Ann: Skandynawia na talerzu – nordycka owsianka [WIDEO]

Ta owsianka to niebo w buzi i nie ma nic wspólnego z tym co znałeś do tej pory. Duża ilość orzechów oraz dodatek maślanki wznosi to danie na wyżyny. Nie jest to danie dietetyczne natomiast bardzo energetyczne i bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe. Tajemniczymi składnikami są w nim pestki dyni, orzechy włoskie lub orzechy pekan oraz wiórki kokosowe. Jednak cała „moc” owsianki tkwi w oleju z pestek dyni i bez niego nordycka owsianka nie może się obyć. Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przygotowania potrawy w ramach cyklu „Skandynawia na talerzu”.

Skandynawia na talerzu: Nordycka owsianka z olejem z pestek dyni i maślanką

-W dzisiejszym odcinku zdradzę Ci mój sekret na moją ulubioną nordycką owsiankę. Nordycka owsianka nie jest zwykłą owsianką a jej tajemnica tkwi w dodatkach. Pokaże Ci jak je połączyć, żeby stworzyć bardzo smaczne skandynawskie danie – zapowiada Agnieszka Jasińska, która w ramach cyklu „Skandynawia na talerzu” będzie przygotowywać dla Was skandynawskie potrawy.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić nordycką owsiankę z olejem z pestek dyni i maślanką dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis

Składniki na 8 porcji: 

  • 4 szklanki wody 
  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 1 łyżeczka soli morskiej 
  • 1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych 
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych 
  • 1/3 szklanki pestek dyni 
  • syrop z kwiatów czarnego bzu 
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni 
  • 100 ml maślanki 
  • 2 łyżki miodu 
Całe wideo, a także przepis na duńską kanapkę, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:  

  1. W dużym garnku połącz płatki owsiane i wodę oraz sól. Zredukuj do małego ognia i gotuj bez przykrycia przez 25 minut, mieszając raz lub dwa razy. W razie potrzeby obniż temperaturę pod koniec czasu gotowania, aby uniknąć rozprysków. 
  2. Na suchą patelnię wrzuć orzechy włoskie i kokos oraz pestki dyni. Praż na średnim ogniu przez 1 do 2 minut, aż będą aromatyczne i zaczną się rumienić, ale uważaj, aby nie przypalić kokosa. Przełóż do miski i ostudzić. 
  3. Podziel owsiankę między 4 miseczki. Posyp posypką i polej odrobiną miodu oraz olejem z pestek dyni natomiast na górę wlej maślankę i polej miodem. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 539 kcal 130 g 13,8 g 38,1 g38,4 g 

– To fajny pomysł na śniadanie, ale też na podwieczorek. Możesz ją również zabrać do lunchboxa. To bardzo fajna bomba energetyczna i świetny dodatek na dobry poranek, tak żeby naładować się energią. Nie ma nic lepszego rano, jak dobre śniadanie. Owsianka wcale nie musi być nudna – mówi ekspertka w wideo dostępnym dla użytkowników Ann.

Nordycka owsianka
fot. Agnieszka Jasińska

Sprawdź, jak przyrządzić potrawy w ramach cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *