„Risengrød“ to tradycyjny skandynawski ryż na mleku z cynamonem, cukrem i masłem. Pudding ryżowy jest zwykle spożywany przed wystawną kolacją – to sycące danie, która ma zaspokoić pierwszy duży głód. To skandynawska sztuczka, aby koszt uczty był jak najniższy. Jak przygotować ryżankę? Wszystkie tajniki wyjawi nasza ekspertka, Agnieszka Jasińska, w ramach nowego cyklu „Skandynawia na talerzu”. W każdy ostatni czwartek miesiąca poznawaj z Ann smaki Skandynawii!
Skandynawia na talerzu: Ryżanka z duszoną żurawiną
– Jest to nic innego jak ryż gotowany na mleku z dodatkiem cynamonu i miodu. Aby przyspieszyć ten przepis zamiast ryżu wykorzystuję płatki ryżowe. Płatki ryżowe tak samo ekspresowo się gotują jak płatki owsiane, więc jest to bardzo fajny pomysł na śniadanie albo popołudniową przekąskę bądź deser – zapowiada ekspertka.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić skandynawską ryżankę z duszoną żurawiną, dowiesz się z wideo dostępnym w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis
Składniki na 1 porcję
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 60 g płatków ryżowych
- 2g cynamonu
- 5g masła
- 50 g żurawiny
- 10g miodu
Przygotowanie:
- Jeśli używasz owoców mrożonych, wyjmij je z zamrażarki.
- Do rondla włóż żurawinę i dodaj miód i cztery łyżki wody. Gotuj, aż żurawina zmięknie.
- Mleko wlej do drugiego rondla i zagotuj.
- Wsyp płatki ryżowe, dodaj cynamon i masło i gotuj chwilę, aż danie zgęstnieje.
- Następnie wyłącz gaz i nakryj rondel pokrywką. Odstaw na 5 minut.
- Przełóż ryżankę do miseczki i dodaj duszoną żurawinę.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 461 kcal | 330 g | 12.6 g | 14.1 g | 71.6 g |
– Sprawdź ten przepis, przekonaj się, że jest bardzo prosty w wykonaniu, bardzo smaczny i ekspresowy, żeby na przykład zabrać danie do pracy. Smacznego! – mówi ekspertka w wideo dostępnym dla użytkowników Ann.
Sprawdź, jak przyrządzić potrawy w ramach cyklu Gotowanie Ann: