Huevos a la flamenca – jajka w stylu “flamenco” – to pożywne śniadanie na bazie pomidorów i papryki. Pochodzące z Sewilli danie przygotowuje się w Hiszpanii przeszło od wieku. Jak przygotować jajka w stylu „flamenco”? Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.
Gotowanie Ann: Huevos a la flamenca – jajka w stylu “flamenco”
– Cześć! Dziś będziemy podróżować ponownie do jednego z najgorętszych regionów Hiszpanii, czyli Andaluzji. Co dziś przyrządzimy? Idealna propozycja na śniadanie, czyli Huevos a la flamenca. Jest to świetna alternatywa dla szakszuki – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić jajka w stylu „flamenco”, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis
Składniki na 4 porcje:
- 4 jajka
- 60 g jamón serrano
- 8 plastrów chorizo
- 150 g groszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 ziemniaki
- 500 ml domowego sosu pomidorowego/ świeżo startych pomidorów
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Do gotującej się i osolonej wody wrzucamy groszek i gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy.
- Ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na patelni z dużą ilością oliwy, pod koniec solimy.
- Ściągamy ziemniaki z patelni, a na ich miejsce wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę.
- Po zamknięciu warzyw wlewamy sos pomidorowy lub świeżo starte pomidory i redukujemy przez 10 minut.
- Dorzucamy groszek, usmażone ziemniaki, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzem.
- Całość dzielimy na 4 gliniane miseczki. W środku każdego naczynia robimy wgłębienie łyżką i na wierzch wbijamy po jajku.
- Na osobnej patelni podsmażamy na łyżce oliwy pokrojone w plastry chorizo i pokrojoną w kostkę szynkę. Następnie kładziemy je wokół jajka.
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 4 minuty, aż białko się zetnie. Żółtko powinno pozostać płynne.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 360 kcal | 310 g | 21.5 g | 19.8 g | 26.4 g |
Pochodzenie dania: Sewilla, Andaluzja
O daniu: Danie to przygotowuje się od przeszło wieku – istnieją teorie, które mówią, że stworzył je kucharz z Kadyksu, inne, że był to sewilski chef. Jedno jest pewne, sam przepis zamieścił po raz pierwszy hiszpański pisarz Camilo José Cela w swojej książce zatytułowanej „Pierwsza podróż po Andaluzji”. Istnieje wiele wersji tego dania, ale wszystkie mają cztery wspólne składniki: jajko, pomidor, groszek i chorizo. Dodatkowo można dodać ziemniaki, szynkę serrano czy szparagi. Tradycyjnie sięga się po słynne ziemniaki Sanlúcar (charakteryzują się bielą, delikatną skórką i wyjątkowym sposobem uprawy – na piasku). To, co nie powinno się zmienić, to gotowanie potrawy w glinianym naczyniu, które pozwala utrzymać odpowiednią temperaturę. Huevos a la flamenca to danie, w którym triumfuje kwaskowatość sezonowych pomidorów oraz paprykowy posmak tłuszczu wytopionego z chorizo. Mówi się, że danie spokrewnione jest z huevos rancheros lub izraelską szakszuką. Wydaje się, że nazwa wzięła się stąd, iż była to typowa potrawa w sewilskich barach.
Ciekawostka zdrowotna: Groszek to niezwykle wartościowe warzywo, a to ze względu na szereg witamin i minerałów w nim zawartych. Znajdziemy w nim witaminy A, C, E, K i witaminy z grupy B oraz żelazo, wapń, mangan, fosfor i potas. Wymienione składniki wpływają pozytywnie na nasz organizm, m.in. na układ krążenia, układ odpornościowy, oraz obniżają ryzyko wystąpienia anemii czy osteoporozy. Groszek jest również pożądany w diecie wegetarian i wegan, ponieważ jest cennym źródłem białka oraz błonnika, regulującego proces trawienie.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj jajka w stylu „flamenco”!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: