Chulas de calabaza to hiszpańskie, puszyste dyniowe placuszki z cynamonowym akcentem. Jada się je nie tylko w okolicy karnawału czy Halloween. Świetnie sprawdzą się jako codzienny deser lub śniadanie. Jak przygotować dyniowe placuszki? Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.
Gotowanie Ann: Chulas de calabaza – puszyste dyniowe placuszki
– Cześć! Dziś razem przyrządzimy wspaniały deser na bazie dyni, pochodzący z Galicji. To co dzisiaj przygotujemy, będzie przypominać racuchy – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić puszyste dyniowe placuszki, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis
Składniki na 15 placuszków:
- 500 g dyni
- 3 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 4 -5 łyżek ksylitolu
- 8 g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamon w proszku
- olej słonecznikowy
Przygotowanie:
- Dynię kroimy na pół, wydrążamy ze środka pestki, a następnie obieramy nożykiem lub obieraczką. Kroimy na mniejsze kawałki.
- Dynię gotujemy do miękkości na średnim ogniu ze szczyptą soli, w zależności od odmiany około 20-25 minut.
- Miękką i osuszoną dynię blendujemy w misce za pomocą ręcznego blendera.
- Kiedy dynia będzie idealnie gładka, dodajemy jajka i ubijamy przez kilka minut.
- Gdy uzyskamy jednolitą masę, dorzucamy cukier oraz cynamon i ponownie ubijamy przez kolejne dwie minuty.
- Do miski wsypujemy stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Składniki łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki.
- Na patelni rozgrzewamy olej, tak, aby przykrył dno. Wlewamy nasze ciasto, nadając placuszkom okrągły kształt.
- Możemy także smażyć placki na patelni do naleśników, pominiemy wówczas smażenie w głębokim tłuszczu.
- Nasze placki potrzebują około 2 minut z każdej strony. Będą gotowe, gdy tylko nabiorą lekko złotego koloru.
- Po ściągnięciu z patelni wykładamy je na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
- Serwujemy na ciepło posypane cynamonem/cukrem pudrem.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja (5 placuszków) | 380 kcal | 260 g | 15.3 g | 10.3 g | 66.6 g |
Pochodzenie dania: Galicja, Hiszpania
O daniu: Dyniowe chulas to tradycyjna galicyjska receptura (galic.calacú), a jej początki sięgają obchodów Samhain/ Samaín, pogańskiego święta Celtów, które związane było z końcem żniw. Obecnie data ta zbiega się z dniem Wszystkich Świętych. Ponadto dyniowe chulas są deserem bardzo tradycyjnym podczas Entroidos Gallegos, np. w Xinzo, Verín i Laza, czyli podczas karnawałów tego regionu. Jest to także popularny karnawałowy deser na Wyspach Kanaryjskich. Dynia cieszy się taką popularnością w Galicji – na jej bazie tworzy się tam m.in. flan, rosół, dżem, chleb, empanadas z “anielskich włosów” czy likier – że w Vigo każdego roku obchodzi się Festa do Cabazo.
Ciekawostka zdrowotna: Dynia to kolejne niskokaloryczne warzywo, które dzięki zawartości beta-karotenu wykazuje właściwości przeciwzapalne i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Ponadto beta-karoten pomaga znacząco obniżyć poziom „złego” cholesterolu, co w konsekwencji pozwala zapobiec miażdżycy, a nawet udarowi mózgu. Dynia to także prawdziwa bomba witaminowa dla naszej skóry, układu odpornościowego czy wzroku (witaminy A, C, E).
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Chulas de calabaza!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: