Gotowanie Ann: Chulas de calabaza – puszyste dyniowe placuszki z cynamonowym akcentem [WIDEO]

Chulas de calabaza to hiszpańskie, puszyste dyniowe placuszki z cynamonowym akcentem. Jada się je nie tylko w okolicy karnawału czy Halloween. Świetnie sprawdzą się jako codzienny deser lub śniadanie. Jak przygotować dyniowe placuszki? Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.

Gotowanie Ann: Chulas de calabaza – puszyste dyniowe placuszki

Cześć! Dziś razem przyrządzimy wspaniały deser na bazie dyni, pochodzący z Galicji. To co dzisiaj przygotujemy, będzie przypominać racuchy – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić puszyste dyniowe placuszki, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis

Składniki na 15 placuszków:

  • 500 g dyni
  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 -5 łyżek ksylitolu
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamon w proszku
  • olej słonecznikowy
Całe wideo, a także przepis na Chulas de calabaza znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:  

  1. Dynię kroimy na pół, wydrążamy ze środka pestki, a następnie obieramy nożykiem lub obieraczką. Kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Dynię gotujemy do miękkości na średnim ogniu ze szczyptą soli, w zależności od odmiany około 20-25 minut.
  3. Miękką i osuszoną dynię blendujemy w misce za pomocą ręcznego blendera.
  4. Kiedy dynia będzie idealnie gładka, dodajemy jajka i ubijamy przez kilka minut.
  5. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dorzucamy cukier oraz cynamon i ponownie ubijamy przez kolejne dwie minuty.
  6. Do miski wsypujemy stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Składniki łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki.
  7. Na patelni rozgrzewamy olej, tak, aby przykrył dno. Wlewamy nasze ciasto, nadając placuszkom okrągły kształt.
  8. Możemy także smażyć placki na patelni do naleśników, pominiemy wówczas smażenie w głębokim tłuszczu.
  9. Nasze placki potrzebują około 2 minut z każdej strony. Będą gotowe, gdy tylko nabiorą lekko złotego koloru.
  10. Po ściągnięciu z patelni wykładamy je na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
  11. Serwujemy na ciepło posypane cynamonem/cukrem pudrem.

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja (5 placuszków)380 kcal 260 g 15.3 g  10.3 g 66.6 g 

Pochodzenie dania: Galicja, Hiszpania

O daniu: Dyniowe chulas to tradycyjna galicyjska receptura (galic.calacú), a jej początki sięgają obchodów Samhain/ Samaín, pogańskiego święta Celtów, które związane było z końcem żniw. Obecnie data ta zbiega się z dniem Wszystkich Świętych. Ponadto dyniowe chulas są deserem bardzo tradycyjnym podczas Entroidos Gallegos, np. w Xinzo, Verín i Laza, czyli podczas karnawałów tego regionu. Jest to także popularny karnawałowy deser na Wyspach Kanaryjskich. Dynia cieszy się taką popularnością w Galicji – na jej bazie tworzy się tam m.in. flan, rosół, dżem, chleb, empanadas z “anielskich włosów” czy likier – że w Vigo każdego roku obchodzi się Festa do Cabazo.

Ciekawostka zdrowotna: Dynia to kolejne niskokaloryczne warzywo, które dzięki zawartości beta-karotenu wykazuje właściwości przeciwzapalne i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Ponadto beta-karoten pomaga znacząco obniżyć poziom „złego” cholesterolu, co w konsekwencji pozwala zapobiec miażdżycy, a nawet udarowi mózgu. Dynia to także prawdziwa bomba witaminowa dla naszej skóry, układu odpornościowego czy wzroku (witaminy A, C, E).  

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Chulas de calabaza!

To proste!

Chulas de calabaza, placuszki dyniowe, hiszpański deser
Chulas de calabaza / fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *