Gotowanie Ann: Salmorejo cordobés – ekspresowy chłodnik z pomidorów [WIDEO]

Salmorejo to bez wątpienia jedno z najcenniejszych dań gastronomii Kordoby. Pięć składników salmorejo gości od wieków w spiżarniach najskromniejszych domów. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann pyszny, a co ważniejsze ekspresowy chłodnik z pomidorów! Sprawdź, czego potrzebujesz do przyrządzenia dania.

Gotowanie Ann: ekspresowy chłodnik z pomidorów

-Amigos, zapraszam Was do najbliższego gotowania z Ann, podczas którego przyrządzimy coś co bardzo nas schłodzi w upalne dni. Tym razem przygotujemy ekspresowy chłodnik z pomidorów. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis:

Składniki dla 4 osób:

  • 800 g dojrzałych pomidorów  
  • 2 kromki czerstwego chleba  
  • 3 ząbki czosnku  
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgen 
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina Jerez 
  • woda (opcjonalnie) 
  • sól  
  • 1 jajko 
  • plaster szynki serrano do dekoracji 

Przygotowanie:

  1. Wykrawamy gniazda nasienne z pomidorów i wkładamy je do wysokiego naczynia. 
  1. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, czerstwy chleb, sól, ocet Jerez i oliwę z oliwek. 
  1. Blendujemy składniki na gładki krem (przy zbyt gęstej konsystencji dolewamy wody) i przecieramy przez sitko.  
  1. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. 
  1. Gotujemy jajko na twardo, obieramy je i kroimy w drobną kostkę. 
  1. Plastry szynki serrano także drobno siekamy. 
  1. Serwujemy chłodne salmorejo posypując je szynką serrano i jajkiem na wierzchu. 

Ekspresowy chłodnik z pomidorów

Pochodzenie dania: Kordoba, Hiszpania 

O daniu: Salmorejo to bez wątpienia jedno z najcenniejszych dań gastronomii Kordoby. Pięć składników salmorejo gości od wieków w spiżarniach najskromniejszych domów. Z tego powodu tradycyjnie spożywali go rolnicy i plantatorzy oliwek, którzy latem musieli znosić wysokie temperatury podczas pracy w polu. Samo słowo salmorejo ma nawiązywać do solanki, słonej wody używanej do przygotowywania potraw (z hiszp. solanka – “salmuera” ). Z kolei pomysł na zupy chlebowe czy mączne pochodzi już z czasów Cesarstwa Rzymskiego, a rozwijany był w okresie Al – Andalus. Pomidory do salmorejo włączono dopiero na początku XX wieku, wcześniej był to prosty zacier z czosnku, soli, chleba i oliwy z octem (składniki ucierano w moździerzu tłuczkiem, tworząc tzw. majado). 

Ciekawostka zdrowotna: Salmorejo to bardzo zdrowe danie, ponieważ zawiera błonnik roślinny, który sprzyja trawieniu, a także przeciwutleniacze oraz witaminy C i E. Należy pamiętać, że jednym z jego głównych składników jest oliwa z oliwek extra virgin, która jest przyjazna dla naszego układu krążenia. Wszystko za sprawą zawartych w niej polifenoli, wykazujących działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Jak wynika z badań, częste sięganie po oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia chroni także przed rozwojem choroby Alzheimera i demencji oraz zmniejsza ryzyko udaru mózgu (dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym). 

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj chłodnik z pomidorów!

To proste!

chłodnik z pomidorów, ekspresowy chłodnik, ekspresowy chłodnik z pomidorów
fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *