Salmorejo to bez wątpienia jedno z najcenniejszych dań gastronomii Kordoby. Pięć składników salmorejo gości od wieków w spiżarniach najskromniejszych domów. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann pyszny, a co ważniejsze ekspresowy chłodnik z pomidorów! Sprawdź, czego potrzebujesz do przyrządzenia dania.
Gotowanie Ann: ekspresowy chłodnik z pomidorów
-Amigos, zapraszam Was do najbliższego gotowania z Ann, podczas którego przyrządzimy coś co bardzo nas schłodzi w upalne dni. Tym razem przygotujemy ekspresowy chłodnik z pomidorów. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis:
Składniki dla 4 osób:
- 800 g dojrzałych pomidorów
- 2 kromki czerstwego chleba
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
- 2 łyżki octu z czerwonego wina Jerez
- woda (opcjonalnie)
- sól
- 1 jajko
- plaster szynki serrano do dekoracji
Przygotowanie:
- Wykrawamy gniazda nasienne z pomidorów i wkładamy je do wysokiego naczynia.
- Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, czerstwy chleb, sól, ocet Jerez i oliwę z oliwek.
- Blendujemy składniki na gładki krem (przy zbyt gęstej konsystencji dolewamy wody) i przecieramy przez sitko.
- Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
- Gotujemy jajko na twardo, obieramy je i kroimy w drobną kostkę.
- Plastry szynki serrano także drobno siekamy.
- Serwujemy chłodne salmorejo posypując je szynką serrano i jajkiem na wierzchu.
Ekspresowy chłodnik z pomidorów
Pochodzenie dania: Kordoba, Hiszpania
O daniu: Salmorejo to bez wątpienia jedno z najcenniejszych dań gastronomii Kordoby. Pięć składników salmorejo gości od wieków w spiżarniach najskromniejszych domów. Z tego powodu tradycyjnie spożywali go rolnicy i plantatorzy oliwek, którzy latem musieli znosić wysokie temperatury podczas pracy w polu. Samo słowo salmorejo ma nawiązywać do solanki, słonej wody używanej do przygotowywania potraw (z hiszp. solanka – “salmuera” ). Z kolei pomysł na zupy chlebowe czy mączne pochodzi już z czasów Cesarstwa Rzymskiego, a rozwijany był w okresie Al – Andalus. Pomidory do salmorejo włączono dopiero na początku XX wieku, wcześniej był to prosty zacier z czosnku, soli, chleba i oliwy z octem (składniki ucierano w moździerzu tłuczkiem, tworząc tzw. majado).
Ciekawostka zdrowotna: Salmorejo to bardzo zdrowe danie, ponieważ zawiera błonnik roślinny, który sprzyja trawieniu, a także przeciwutleniacze oraz witaminy C i E. Należy pamiętać, że jednym z jego głównych składników jest oliwa z oliwek extra virgin, która jest przyjazna dla naszego układu krążenia. Wszystko za sprawą zawartych w niej polifenoli, wykazujących działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Jak wynika z badań, częste sięganie po oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia chroni także przed rozwojem choroby Alzheimera i demencji oraz zmniejsza ryzyko udaru mózgu (dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym).
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj chłodnik z pomidorów!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: