Soczewica jest doskonałym źródłem prozdrowotnych polifenoli, które mają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także mogą hamować komórki nowotworowe. Tym razem to właśnie soczewica będzie grała pierwsze skrzypce, jednak towarzyszyć jej będzie ryż redondo. Zobacz cały przepis i sprawdź sam, jak smakuje soczewica z ryżem i duszonymi warzywami!
Gotowanie Ann: Soczewica z ryżem
– Buenos Dias Amigos! Dzisiaj będziemy przyrządzać soczewicę z ryżem i duszonymi warzywami. To dobra propozycja dla osób ceniących sobie szybkie i nieskomplikowane dania. Zapraszam do wspólnego gotowania – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Soczewica z ryżem
Składniki na 4 porcje:
- 300 g soczewicy
- 100 g ryżu – arroz redondo
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 zielona papryka
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki oliwy
- 800 ml wody
- pieprz i sól
Przygotowanie
- Marchewki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Ząbki czosnku zgniatamy i obieramy.
- Do garnka wlewam olej na dno i na średnim ogniu podsmażamy warzywa z odrobiną soli.
- Dorzucamy startego pomidora, a gdy warzywa staną się złociste, dodajemy suchą soczewicę, przyprawy i podsmażamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
- Dolewamy wodę i gotujemy na średnim ogniu około 30 minut.
- Jeśli używamy soczewicy ze słoika, czas gotowania będzie krótszy i wyniesie 15 minut.
- Po upływie tego czasu dodajemy ryż i gotujemy całość pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
- Pod koniec gotowania, gdy ryż będzie gotowy, a soczewica miękka, wyciągamy warzywa (paprykę, marchew) i zalewamy odrobiną bulionu. Misujemu je na gładką masę i wlewamy z powrotem do garnka, aby związać bulion.
- Kalibrujemy smak, doprawiając solą i pieprzem.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 475 kcal | 400 g | 23.2 g | 11 g | 76 g |
Soczewica z ryżem
Pochodzenie dania: Aragonia, Hiszpania
O daniu: To typowe danie z Górnej Aragonii. Już kiedyś pokazywałam Wam w gotowanie z Ann potaje de lentejas, czyli potrawkę z soczewicy. I tym razem soczewica będzie grała pierwsze skrzypce, jednak towarzyszyć jej będzie ryż redondo. W sezonie jesiennym, przynajmniej raz w tygodniu, nie powinno zabraknąć w naszej diecie dania opartego na roślinach strączkowych, w które obfituje właśnie hiszpańska Aragonia. Daniem tym posilają i rozgrzewają mieszkańcy tamtejszych Pirenejów Aragońskich.
Ciekawostka zdrowotna: Soczewica jest doskonałym źródłem prozdrowotnych polifenoli, które mają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także mogą hamować komórki nowotworowe. Badania sugerują, że regularne spożywanie soczewicy sprzyja dobremu zdrowiu i zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, otyłość, choroby serca i nowotwory, w tym rak piersi. Potas, kwas foliowy i żelazo zawarte w soczewicy również zapewniają wiele korzyści. Potas obniża ciśnienie krwi, żelazo pomaga zapobiegać zmęczeniu, a kwas foliowy wspiera organizm w tworzeniu czerwonych krwinek.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj pyszną soczewicę z ryżem i duszonymi warzywami!
To proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: