Soczewica z ryżem i duszonymi warzywami [WIDEO]

Soczewica jest doskonałym źródłem prozdrowotnych polifenoli, które mają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także mogą hamować komórki nowotworowe. Tym razem to właśnie soczewica będzie grała pierwsze skrzypce, jednak towarzyszyć jej będzie ryż redondo. Zobacz cały przepis i sprawdź sam, jak smakuje soczewica z ryżem i duszonymi warzywami!

Gotowanie Ann: Soczewica z ryżem

– Buenos Dias Amigos! Dzisiaj będziemy przyrządzać soczewicę z ryżem i duszonymi warzywami. To dobra propozycja dla osób ceniących sobie szybkie i nieskomplikowane dania. Zapraszam do wspólnego gotowania – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Soczewica z ryżem

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g soczewicy 
  • 100 g ryżu – arroz redondo 
  • 1 marchewka  
  • 1 mała cebula 
  • 1 zielona papryka 
  • 1 pomidor 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 800 ml wody 
  • pieprz i sól 

Całe wideo, a także przepis na hiszpańskie danie, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie 

  1. Marchewki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Ząbki czosnku zgniatamy i obieramy. 
  2. Do garnka wlewam olej na dno i na średnim ogniu podsmażamy warzywa z odrobiną soli. 
  3. Dorzucamy startego pomidora, a gdy warzywa staną się złociste, dodajemy suchą soczewicę, przyprawy i podsmażamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.  
  4. Dolewamy wodę i gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. 
  5. Jeśli używamy soczewicy ze słoika, czas gotowania będzie krótszy i wyniesie  15 minut. 
  6. Po upływie tego czasu dodajemy ryż i gotujemy całość pod przykryciem przez kolejne 15 minut.  
  7. Pod koniec gotowania, gdy ryż będzie gotowy, a soczewica miękka, wyciągamy warzywa (paprykę, marchew) i zalewamy odrobiną bulionu. Misujemu je na gładką masę i wlewamy z powrotem do garnka, aby związać bulion.  
  8. Kalibrujemy smak, doprawiając solą i pieprzem. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 475 kcal 400 g 23.2 g 11 g 76 g 

Soczewica z ryżem

Pochodzenie dania: Aragonia, Hiszpania 

O daniu: To typowe danie z Górnej Aragonii. Już kiedyś pokazywałam Wam w gotowanie z Ann potaje de lentejas, czyli potrawkę z soczewicy. I tym razem soczewica będzie grała pierwsze skrzypce, jednak towarzyszyć jej będzie ryż redondo. W sezonie jesiennym, przynajmniej raz w tygodniu, nie powinno zabraknąć w naszej diecie dania opartego na roślinach strączkowych, w które obfituje właśnie hiszpańska Aragonia. Daniem tym posilają i rozgrzewają mieszkańcy tamtejszych Pirenejów Aragońskich.  

Ciekawostka zdrowotna: Soczewica jest doskonałym źródłem prozdrowotnych polifenoli, które mają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także mogą hamować komórki nowotworowe. Badania sugerują, że regularne spożywanie soczewicy sprzyja dobremu zdrowiu i zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, otyłość, choroby serca i nowotwory, w tym rak piersi. Potas, kwas foliowy i żelazo zawarte w soczewicy również zapewniają wiele korzyści. Potas obniża ciśnienie krwi, żelazo pomaga zapobiegać zmęczeniu, a kwas foliowy wspiera organizm w tworzeniu czerwonych krwinek.  

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj pyszną soczewicę z ryżem i duszonymi warzywami!

To proste!

Lentejas con arroz - soczewica z ryżem i duszonymi warzywami
Soczewica z ryżem/fot. Adrian Stojewski

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *