Paella to nie tylko pyszne danie, ale odgrywa także zasadniczą rolę w hiszpańskiej kulturze. Jest niekwestionowanym bohaterem uroczystości i rodzinnych spotkań, podczas których chwile radości przeżywane są przy parującej patelni z paellą. Ponadto jest symbolem tożsamości i dumy Walencji, której mieszkańcy uważają ryż z owocami morza za kulinarny skarb.
Gotowanie Ann: ryż z owocami morza
-Tym razem zdradzę wam tajemnice, jak przygotować paellę, czyli ryż z owocami morza. Mam nadzieję, że będziecie ze mną i poczujecie wszystkimi zmysłami jak smakuje Hiszpania. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski. – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis
Składniki na 12 porcji:
- 800 g ryżu Bomba
- 1 czerwona papryka
- 2 dojrzałe pomidory/pomidory w puszce
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- 2,5 l bulionu z owoców morza/rybnego
- 1 opakowanie szafranu
- 200 g małży
- 200 g pierścieni z kalmarów
- 200 g krewetek
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
Przygotowanie
- Oczyszczamy paprykę i kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę.
- Owoce morza myjemy. Kalmary oczyszczamy i tniemy w krążki.
- Szafran rozpuszczamy w połowie szklanki letniej wody.
- Na specjalnej patelni tzw. “paella” na oliwie z oliwek podsmażamy owoce morza i ściągamy z patelni.
- Następnie podsmażamy na patelni cebulę i czosnek wraz z czerwoną paprykę.
- Na patelnię dodajemy także starte pomidory i smażymy do uzyskania gęstego sosu, zwanego „sofrito”.
- Wlewamy “miksturę” z szafranem i wędzoną paprykę. Doprawiamy solą.
- Wrzucamy ryż na patelnię i podprażamy przez ok. 30-40 sekund. Należy rozsypać ryż równomiernie, na całej powierzchni patelni.
- Gotujemy ryż przez 5 minut na wysokim ogniu, a kolejne 15 na średnim/niskim. Podczas przyrządzania paelli nie mieszamy ryżu – to konieczne, aby uzyskać „soccorat” na dnie, czyli złocistą skórkę, w której znajdziesz najwięcej smaku.
- Pod koniec dodajemy wszystkie owoce morze.
- Ryż powinien uzyskać strukturę al dente i musi wchłonąć cały bulion z patelni.
- Wyłączamy ogień i pozwalamy potrawie “odpocząć” przez kilka minut, po czym serwujemy.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 320 kcal | 380 g | 13.6 g | 2.2 g | 61 g |
Pochodzenie dania: Walencja, Hiszpania
O daniu: Paella to kultowe danie kuchni hiszpańskiej, wywodzące się ze Wspólnoty Walenckiej, regionu położonego we wschodniej Hiszpanii. Pierwsze paelle były proste i składały się z podstawowych składników regionu. Z biegiem czasu paella ewoluowała i zaczęto do niej dodawać różne rodzaje skorupiaków, mięczaków i ryb. Popularność paelli rozprzestrzeniła się na cały świat, a dziś jest to danie znane i cenione w wielu krajach. Paella to nie tylko pyszne danie, ale odgrywa także zasadniczą rolę w hiszpańskiej kulturze. Jest niekwestionowanym bohaterem uroczystości i rodzinnych spotkań, podczas których chwile radości przeżywane są przy parującej patelni z paellą. Ponadto jest symbolem tożsamości i dumy Walencji, której mieszkańcy uważają paelle za kulinarny skarb.
Ciekawostka zdrowotna: Wędzona papryka, stosowana z umiarem, może pozytywnie stymulować pracę naszego układu immunologicznego. Dzieje się tak ze względu na zawarte w niej witaminy z grupy B i witaminę C, które pomagają w walce z infekcjami. Można więc sięgać po nią w celu wzmocnienia odporności organizmu.Jej spożycia powala także regulować procesy trawienne, co pozytywnie wpływa na nasz metabolizm. Z kolei zawarta w papryce kapsaicyna ma działanie przeciwbólowe i jest stosowana terapeutycznie w celu łagodzenia bólu.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj ryż z owocami morza!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: