Ryż z owocami morza, warzywami i szafranem [WIDEO]

Paella to nie tylko pyszne danie, ale odgrywa także zasadniczą rolę w hiszpańskiej kulturze. Jest niekwestionowanym bohaterem uroczystości i rodzinnych spotkań, podczas których chwile radości przeżywane są przy parującej patelni z paellą. Ponadto jest symbolem tożsamości i dumy Walencji, której mieszkańcy uważają ryż z owocami morza za kulinarny skarb.

Gotowanie Ann: ryż z owocami morza

-Tym razem zdradzę wam tajemnice, jak przygotować paellę, czyli ryż z owocami morza. Mam nadzieję, że będziecie ze mną i poczujecie wszystkimi zmysłami jak smakuje Hiszpania. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski. – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis

Składniki na 12 porcji:

  • 800 g ryżu Bomba 
  • 1 czerwona papryka 
  • 2 dojrzałe pomidory/pomidory w puszce 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • oliwa z oliwek 
  • sól 
  • 2,5 l bulionu z owoców morza/rybnego 
  • 1 opakowanie szafranu 
  • 200 g małży 
  • 200 g pierścieni z kalmarów 
  • 200 g krewetek 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 

Całe wideo, a także przepis na hiszpańskie danie, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie

  1. Oczyszczamy paprykę i kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę. 
  2. Owoce morza myjemy. Kalmary oczyszczamy i tniemy w krążki. 
  3. Szafran rozpuszczamy w połowie szklanki letniej wody. 
  4. Na specjalnej patelni tzw. “paella” na oliwie z oliwek podsmażamy owoce morza i ściągamy z patelni. 
  5. Następnie podsmażamy na patelni cebulę i czosnek wraz z czerwoną paprykę.  
  6. Na patelnię dodajemy także starte pomidory i smażymy do uzyskania gęstego sosu, zwanego „sofrito”. 
  7. Wlewamy “miksturę” z szafranem i wędzoną paprykę. Doprawiamy solą. 
  8. Wrzucamy ryż na patelnię i podprażamy przez ok. 30-40 sekund. Należy rozsypać ryż równomiernie, na całej powierzchni patelni. 
  9. Gotujemy ryż przez 5 minut na wysokim ogniu, a kolejne 15 na średnim/niskim. Podczas przyrządzania paelli nie mieszamy ryżu – to konieczne, aby uzyskać „soccorat” na dnie, czyli złocistą skórkę, w której znajdziesz najwięcej smaku. 
  10. Pod koniec dodajemy wszystkie owoce morze. 
  11. Ryż powinien uzyskać strukturę al dente i musi wchłonąć cały bulion z patelni. 
  12. Wyłączamy ogień i pozwalamy potrawie “odpocząć” przez kilka minut, po czym serwujemy.  

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 320 kcal 380 g 13.6 g 2.2 g 61 g 

Pochodzenie dania: Walencja, Hiszpania

O daniu: Paella to kultowe danie kuchni hiszpańskiej, wywodzące się ze Wspólnoty Walenckiej, regionu położonego we wschodniej Hiszpanii. Pierwsze paelle były proste i składały się z podstawowych składników regionu. Z biegiem czasu paella ewoluowała i zaczęto do niej dodawać różne rodzaje skorupiaków, mięczaków i ryb. Popularność paelli rozprzestrzeniła się na cały świat, a dziś jest to danie znane i cenione w wielu krajach. Paella to nie tylko pyszne danie, ale odgrywa także zasadniczą rolę w hiszpańskiej kulturze. Jest niekwestionowanym bohaterem uroczystości i rodzinnych spotkań, podczas których chwile radości przeżywane są przy parującej patelni z paellą. Ponadto jest symbolem tożsamości i dumy Walencji, której mieszkańcy uważają paelle za kulinarny skarb. 

Ciekawostka zdrowotna: Wędzona papryka, stosowana z umiarem, może pozytywnie stymulować pracę naszego układu immunologicznego. Dzieje się tak ze względu na zawarte w niej witaminy z grupy B i witaminę C, które pomagają w walce z infekcjami. Można więc sięgać po nią w celu wzmocnienia odporności organizmu.Jej spożycia powala także regulować procesy trawienne, co pozytywnie wpływa na nasz metabolizm. Z kolei zawarta w papryce kapsaicyna ma działanie przeciwbólowe i jest stosowana terapeutycznie w celu łagodzenia bólu.  

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj ryż z owocami morza!

To proste!

Ryż z owocami morza, for. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *