Zupa dyniowa to nie tylko doskonały sposób na rozgrzanie się w chłodniejsze dni ale również prawdziwa uczta dla podniebienia. Kremowa konsystencja i wyjątkowy smak dyni doskonale komponują się z aromatycznymi przyprawami oraz tworzą niezapomniany posiłek. Dowiedz się, jak stworzyć wspaniałą zupę dyniową, która rozgrzeje Cię oraz zaskoczy niezwykłym połączeniem smaków a to wszystko znajdziesz w dzisiejszym gotowaniu z dietetyczką w Ann.
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Zupa dyniowa z masłem orzechowym
– Dziś spotykamy się już w jesiennych klimatach, ponieważ przygotujemy wspólnie pyszną i rozgrzewającą zupę z dyni. Uwielbiam wykorzystywać dynię do przygotowania posiłków w mojej kuchni – zaprasza w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.
Tego, jak odpowiednio przyrządzić zupę dyniową ze wskazówkami krok po kroku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Składniki na 4 porcje:
- 420 g dyni
- 120 g ziemniaków
- 120 g papryki czerwonej
- 200 g mleczka kokosowego
- 10 g oliwy z oliwek
- 50 g cebuli
- 5 g czosnku
- 5 g imbiru
- 500 g bulionu warzywnego
- 60 g masła orzechowego
- Przyprawy (sól, papryka wędzona, imbir)
- Opcjonalnie płatki drożdżowe
Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni na funkcji grill.
- Dynię i paprykę kroimy w dużą kostkę po czym przekładamy na blaszkę do pieczenia i polewamy oliwą, posypujemy solą oraz papryką wędzoną.
- Warzywa wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut.
- Kroimy cebulę i imbir, czosnek przeciskamy przez praskę.
- W garnku podgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę, imbir i czosnek i chwilę podsmażamy mieszając.
- Do garnka wrzucamy pokrojone ziemniaki i zalewamy je bulionem.
- Gdy ziemniaki zmiękną, wrzucamy do nich upieczoną dynię i paprykę.
- Dodajemy do garnka masło orzechowe, mleczko kokosowe i przyprawy oraz opcjonalnie płatki drożdżowe.
- Całość miksujemy za pomocą blendera.
Smacznego!
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 308 kcal | 360 g | 7.4 g | 22.5 g | 23 g |
Ciekawostka zdrowotna: Dynia to warzywo, które ma wiele wartości odżywczych i zdrowotnych a przede wszystkim jest ona bogatym źródłem witaminy A, w postaci beta-karotenu, który jest niezbędny dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego. Ponadto, dynia zawiera witaminę C, która wspiera system immunologiczny oraz witaminę E, która działa jako przeciwutleniacz.
W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!
Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.
Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze, dzięki czemu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera wybrane alergeny dlatego jest to narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!
To naprawdę proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann: