Zupa dyniowa z masłem orzechowym [WIDEO]

Autorka: Sara Gawrońska, Ann Asystent Zdrowia

Zupa dyniowa to nie tylko doskonały sposób na rozgrzanie się w chłodniejsze dni ale również prawdziwa uczta dla podniebienia. Kremowa konsystencja i wyjątkowy smak dyni doskonale komponują się z aromatycznymi przyprawami oraz tworzą niezapomniany posiłek. Dowiedz się, jak stworzyć wspaniałą zupę dyniową, która rozgrzeje Cię oraz zaskoczy niezwykłym połączeniem smaków a to wszystko znajdziesz w dzisiejszym gotowaniu z dietetyczką w Ann.

Gotowanie z dietetyczką w Ann: Zupa dyniowa z masłem orzechowym

Dziś spotykamy się już w jesiennych klimatach, ponieważ przygotujemy wspólnie pyszną i rozgrzewającą zupę z dyni. Uwielbiam wykorzystywać dynię do przygotowania posiłków w mojej kuchni – zaprasza w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.

Tego, jak odpowiednio przyrządzić zupę dyniową ze wskazówkami krok po kroku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Składniki na 4 porcje:  

  • 420 g dyni 
  • 120 g ziemniaków 
  • 120 g papryki czerwonej 
  • 200 g mleczka kokosowego 
  • 10 g oliwy z oliwek 
  • 50 g cebuli 
  • 5 g czosnku 
  • 5 g imbiru 
  • 500 g bulionu warzywnego 
  • 60 g masła orzechowego 
  • Przyprawy (sól, papryka wędzona, imbir)
  • Opcjonalnie płatki drożdżowe 
Całe wideo, a także przepis na zupę znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:    

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni na funkcji grill. 
  2. Dynię i paprykę kroimy w dużą kostkę po czym przekładamy na blaszkę do pieczenia i polewamy oliwą, posypujemy solą oraz papryką wędzoną. 
  3. Warzywa wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. 
  4. Kroimy cebulę i imbir, czosnek przeciskamy przez praskę.  
  5. W garnku podgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę, imbir i czosnek i chwilę podsmażamy mieszając. 
  6. Do garnka wrzucamy pokrojone ziemniaki i zalewamy je bulionem. 
  7. Gdy ziemniaki zmiękną, wrzucamy do nich upieczoną dynię i paprykę. 
  8. Dodajemy do garnka masło orzechowe, mleczko kokosowe i przyprawy oraz opcjonalnie płatki drożdżowe. 
  9. Całość miksujemy za pomocą blendera. 

Smacznego!

Wartość odżywcza   Kalorie    Masa   Białko    Tłuszcz   Węglowodany   
1 porcja   308 kcal 360 g 7.4 g 22.5 g 23 g 

Ciekawostka zdrowotna: Dynia to warzywo, które ma wiele wartości odżywczych i zdrowotnych a przede wszystkim jest ona bogatym źródłem witaminy A, w postaci beta-karotenu, który jest niezbędny dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego. Ponadto, dynia zawiera witaminę C, która wspiera system immunologiczny oraz witaminę E, która działa jako przeciwutleniacz.

Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni / fot. S.Gawrońska

W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!

Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.

Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze, dzięki czemu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera wybrane alergeny dlatego jest to narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!

To naprawdę proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann:

Autorka: Sara Gawrońska, Ann Asystent Zdrowia
0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *