Gotowanie Ann: Pescaito frito – smażona ryba [WIDEO]

Pescaito frito polega na smażeniu określonych ryb na gorącej oliwie z oliwek po uprzednim posoleniu i oprószeniu wysokiej jakości mąką pszenną. Jak przyrządzić danie krok po kroku? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.

Gotowanie Ann: Pescaito frito

Hola, compañeros! Dziś będziemy podróżować do Andaluzji, skąd pochodzi Pescaito frito – danie, które jest dość proste, ale mimo swej prostoty ma bardzo długą historię – zaprasza Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić smażoną rybę dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g jednej z wybranych ryb: sardele, sardynki, szprotki
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • kilka łyżek mąki z ciecierzycy
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól
Całe wideo, a także przepis na Pescaito frito znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:  

  1. W przypadku małych rybek nie ma konieczności ich oczyszczania. 
  2. Delikatnie osuszamy rybki, a jeśli były mrożone, pozbywamy się resztek lodu czy glazury. 
  3. Rybki solimy. 
  4. Na talerzu łączymy mąkę pszenną z mąką z ciecierzycy. 
  5. Rybki obtaczamy lekko w mące. 
  6. W głębokiej patelni rozgrzewamy taką ilość oliwy z oliwek, aby rybki mogły spokojnie w niej pływać.  
  7. Rybki otrzepujemy z  nadmiaru mąki i smażymy partiami po 1-2 minuty z każdej strony, aż staną się chrupiące. Ważne, aby rybki miały przestrzeń i nie połączyły się na patelni. 
  8. Rybki wykładamy  na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Serwujemy na ciepło w towarzystwie cytryny. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 600 kcal 230 g 48 g 35.2 g 23.9 g 

Pochodzenie dania: Andaluzja, Hiszpania

O daniu: Smażona ryba – El pescaíto frito-  to ikona hiszpańskiej gastronomii. Pomimo swojej prostoty jest to starożytna technika, która była doskonalona przez wieki, aby stać się prawdziwą kulinarną rozkoszą (najprawdopodobniej to nawigatorzy feniccy w III wieku pne sprowadzili ją do Hiszpanii).  Pescaíto frito polega na smażeniu określonych ryb na gorącej oliwie z oliwek po uprzednim posoleniu i oprószeniu wysokiej jakości mąką pszenną. Ten sposób przyrządzania ryb jest szczególnie charakterystyczny dla Kadyksu, Malagi czy Huelvy, a samo danie podawane jest zwykle w wyspecjalizowanych smażalniach czy chiringuitos. Niektórzy twierdzą nawet, że słynna japońska tempura pochodzi od andaluzyjskiego sposobu smażenia, które przywieźli tam chrześcijańscy misjonarze w XVI i XVII wieku.  

Smażona ryba jest panierowana w mące, bez jajka. Chodzi o to, aby wilgoć z ryby przyklejała się do ciasta. Następnie pozbywamy się nadmiaru mąki.  Podczas smażenia, choć niektórzy preferują olej słonecznikowy, zdecydowana większość kucharzy wybiera oliwę z oliwek extra virgin. Aby ryba była chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku, olej musi być bardzo gorący, ale nie dymiący. Idealnym rozwiązaniem jest podgrzanie go do około 180 stopni. Czas, jaki ryba musi spędzić pod olejem, zależy przede wszystkim od jej wielkości. Najmniejszym wystarczy jedna minuta, a największym co najmniej dwie. Na koniec ważne jest, aby pozwolić rybie odpocząć na chłonnym papierze, aby usunąć nadmiar tłuszczu. 

Ciekawostka zdrowotna: O zaletach mąki z ciecierzycy, stosowanej do tej pory w kuchni indyjskiej, można się szeroko rozpisywać. Wymieńmy jednak te najważniejsze, jak wysoka zawartość białka, niski indeks glikemiczny oraz szeroki wachlarz witamin i antyoksydantów w niej zawartych. Mąką ta jest dedykowana osobom z  nietolerancją glutenu, a ponadto wspomaga procesy trawienne i dba o nasz układ nerwowy.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Pescaito frito!

To proste!

El pescaíto frito
fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *