Duńska kanapka znana jest jako Smørrebrød i dosłownie oznacza „posmarowany chleb”. Jak przygotować kanapkę z pastą buraczaną i marynowanym śledziem? Wszystkie tajniki wyjawi nasza ekspertka, Agnieszka Jasińska, w ramach cyklu „Skandynawia na talerzu”. W każdy ostatni czwartek miesiąca poznawaj z Ann smaki Skandynawii!
Skandynawia na talerzu: Kanapka z pastą buraczaną
– Smørrebrød to jest nic innego jak posmarowana kromka, ale pokażę Ci dzisiaj, jak przygotować bardzo zdrową i pożywną pastę. Będzie to pasta buraczana. Wykorzystam tutaj dwa pieczone buraki, ale możesz je również ugotować – zapowiada ekspertka.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić kanapkę z pastą buraczaną, dowiesz się z wideo dostępnym w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis
Składniki na 4 porcje:
- 2 pieczone buraki (ok 200g)
- 60 g pestek słonecznika
- 30 g szklanki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka oliwy
- sól
- 1 łyżka soku z cytryny
- opcjonalnie: ząbek czosnku, nasiona czarnuszki
Przygotowanie:
- Pestki słonecznika zalać wodą, odstawić na kilka godzin, wodę zlać przez sitko.
- Buraki pokroić w kostkę. Razem z pestkami i siemieniem włożyć do pojemnika malaksera, wlać oliwę, zmiksować na pastę. Doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Opcjonalnie można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i nasiona czarnuszki.
- Odcedzone z oleju śledzie przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny i przyprawy. Wymieszaj całość.
- Kromki chleba posmaruj pastą buraczaną, ułóż na jednej połówce filet śledziowy, dodaj kiełki.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja (dodatki bez pieczywa) | 306 kcal | 130 g | 11 g | 24 g | 10.5 g |
– Jak widzisz, przygotowanie duńskiej kanapki Smørrebrød jest bardzo proste. Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do tego, aby połączyć buraka ze słonecznikiem, dodać odrobinę śledzia i będzie idealna przekąskę na śniadanie, obiad bądź kolację. Smacznego i zapraszam Cię do oglądania kolejnych filmów! – mówi ekspertka w wideo dostępnym dla użytkowników Ann.
![](https://www.ann-zdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/05/kanapki-1024x963.jpg)
Sprawdź, jak przyrządzić potrawy w ramach cyklu Gotowanie Ann: