Gotowanie Ann: Skandynawia na talerzu – Kanapka z pastą buraczaną [WIDEO]

Duńska kanapka znana jest jako Smørrebrød i dosłownie oznacza „posmarowany chleb”. Jak przygotować kanapkę z pastą buraczaną i marynowanym śledziem? Wszystkie tajniki wyjawi nasza ekspertka, Agnieszka Jasińska, w ramach cyklu „Skandynawia na talerzu”. W każdy ostatni czwartek miesiąca poznawaj z Ann smaki Skandynawii!

Skandynawia na talerzu: Kanapka z pastą buraczaną

Smørrebrød to jest nic innego jak posmarowana kromka, ale pokażę Ci dzisiaj, jak przygotować bardzo zdrową i pożywną pastę. Będzie to pasta buraczana. Wykorzystam tutaj dwa pieczone buraki, ale możesz je również ugotować – zapowiada ekspertka.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić kanapkę z pastą buraczaną, dowiesz się z wideo dostępnym w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis

Składniki na 4 porcje: 

  • 2 pieczone buraki (ok 200g)
  • 60 g pestek słonecznika
  • 30 g szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie: ząbek czosnku, nasiona czarnuszki
Całe wideo, a także przepis na duńską kanapkę, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:  

  1. Pestki słonecznika zalać wodą, odstawić na kilka godzin, wodę zlać przez sitko.
  2. Buraki pokroić w kostkę. Razem z pestkami i siemieniem włożyć do pojemnika malaksera, wlać oliwę, zmiksować na pastę. Doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Opcjonalnie można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i nasiona czarnuszki.
  3. Odcedzone z oleju śledzie przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny i przyprawy. Wymieszaj całość.
  4. Kromki chleba posmaruj pastą buraczaną, ułóż na jednej połówce filet śledziowy, dodaj kiełki.

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja (dodatki bez pieczywa) 306 kcal 130 g 11 g 24 g 10.5 g 

Jak widzisz, przygotowanie duńskiej kanapki Smørrebrød jest bardzo proste. Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do tego, aby połączyć buraka ze słonecznikiem, dodać odrobinę śledzia i będzie idealna przekąskę na śniadanie, obiad bądź kolację. Smacznego i zapraszam Cię do oglądania kolejnych filmów! – mówi ekspertka w wideo dostępnym dla użytkowników Ann.

fot. Agnieszka Jasińska

Sprawdź, jak przyrządzić potrawy w ramach cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *