Ten przepis na śródziemnomorską sałatkę z ciecierzycy jest zaskakująco prosty, ale jakże smaczny! Ensalada Mediterránea de Garbanzos łączy w sobie ciecierzycę i świeże warzywa, a to wszystko skąpane jest w klasycznym sosie winegret. To wyjątkowo kompletny posiłek, który może stanowić danie główne oraz posłużyć jako przystawka. Jak przyrządzić danie krok po kroku? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.
Gotowanie Ann: Lekka sałatka z ciecierzycy
-Hola i ahoy! Już w najbliższą sobotę czyli podczas gotowania z Ann, będziemy przyrządzać lekką oraz orzeźwiającą sałatkę śródziemnomorską z ciecierzycą i aromatyczną cytrusową salsą. Mam nadzieję, że będziecie z nami i do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis
Składniki dla 4 osób:
- słoik ciecierzycy (ok. 300 g po odsączeniu)
- 1/2 zielonej papryki
- 2 pomidory lub 12 pomidorków cherry
- 1 średni ogórek
- 1 mała czerwona cebula
- drobno posiekana natka pietruszki
- oryginalnie 150 g queso de Burgos (możemy zastąpić ricottą, mozzarellą, a nawet fetą)
Na sos winegret:
- sok z 1 cytryny
- 80 ml szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Lekka sałatka z ciecierzycy – przygotowanie
- Ogórka obieramy i wraz z pozostałymi warzywami: pomidorami, cebulą i papryką, kroimy w średnią kostkę. Przekładamy do miski, natomiast jeśli używamy pomidorków koktajlowych, kroimy je na pół.
- Ciecierzycę odsączamy i łączymy z pozostałymi składnikami w misce.
- Dorzucamy drobno posiekaną natkę pietruszki i pokruszony na mniejsze kawałki ser.
- Do osobnej małej miski wyciskamy sok, następnie powoli dolewamy oliwę z oliwek i mieszamy widelcem, aby płyny się połączyły.
- Do sałatki wlewamy salsę, doprawiamy także solą i pieprzem.
- Sałatkę możemy podawać także schłodzoną.
Wartość odżywcz a | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowo dany |
1 porcja | 352 kcal | 250 g | 9.9 g | 25.8 g | 18.8 g |
Pochodzenie dania: Kraje Basenu Morza Śródziemnego
O daniu: Ten przepis na śródziemnomorską sałatkę z ciecierzycy jest zaskakująco prosty, ale jakże smaczny! Łączy w sobie ciecierzycę i świeże warzywa, a to wszystko skąpane w klasycznym sosie winegret. Jest to wyjątkowo kompletny posiłek, które może stanowić danie główne, ale także posłużyć jako przystawka. Sałatka z ciecierzycy to niezaprzeczalnie kolorowa symfonia smaków i tekstur.
Ciekawostka zdrowotna: Ciecierzyca jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka roślinnego oraz dostarcza nam również węglowodanów złożonych wraz z błonnikiem, który pozwala na ich stopniowe wchłanianie (a my będziemy mieć energię na długie godziny). Połączenie jej z surowymi warzywami to świetny pomysł, ponieważ dają nam witalność i bogactwo składników odżywczych, których nie znajdziemy w gotowanej żywności. Ponadto zawarte w ciecierzycy antyoksydanty neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, wykazując tym samym działanie przeciwnowotworowe.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Paella Valenciana!
To proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: