
Łatwe i szybkie w przygotowaniu, pełne witamin oraz minerałów i niskokaloryczne. Sałatki to świetny pomysł zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Co więcej, sałatki wcale nie muszą być nudne i bez smaku! Dlaczego jeszcze warto je jeść? Czy wszystkie sałatki są niskokaloryczne? Jak przygotować zdrową i wartościową sałatkę? Odpowiedzi znajdziesz w Ann!
Sałatki na zdrowie
Podstawowym składnikiem sałatek są najczęściej warzywa. W związku z tym są one doskonałym źródłem cennych witamin i składników mineralnych.
–Sałatka jest prawdziwą bombą witaminową. To idealna forma posiłku dla tych, którzy dbają o zdrowie oraz swoją linię. Może składać się z różnorodnych warzyw, owoców, orzechów czy nasion, które dostarczają witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i błonnika – mówi w rozmowie z Ann dietetyczka mgr Anna Kałuża.

Wartościowy błonnik w sałatkach
Ważną substancją, którą dostarczają warzywa zawarte w sałatkach, jest błonnik. Dlaczego jest on tak istotny?
–Wiele składników sałatek, zwłaszcza warzyw, dostarcza błonnika, co wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego. Dlatego przygotowując sałatkę warto nie usuwać skórki z ogórka, pomidora czy jabłka – to tam znajduje się najwięcej błonnika – wyjaśnia specjalistka.

Czytaj także: Dieta wegańska – gdzie znaleźć białko i witaminę B12?
Czy każda sałatka jest zdrowa?
Warto wiedzieć, że nie każda sałatka – mimo zawartości warzyw – jest korzystna dla naszego zdrowia.
–Sałatki kojarzą nam się z niską zawartością kalorii, ale pamiętajcie że nie zawsze musi tak być. Wystarczy pomyśleć o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która ocieka majonezem! Ale nie tylko sałatki majonezowe są bombami kalorycznymi – tłumaczy dietetyczka.
–To, że sałatka jest zdrowa, zawiera awokado, pestki, oleje czy nasiona, nie oznacza, że możemy ją jeść bez ograniczeń. Owszem te składniki są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych dla zdrowia naszego układu krążenia, ale zdrowe tłuszcze to jednak tłuszcze i powinniśmy na nie uważać dbając o swoją dietę – dodaje.
Sałatki można również przygotowywać z owoców, jednak należy uważać, aby nie przesadzić z ich ilością.
–Sałatki owocowe natomiast mogą być potężna dawką cukru, dlatego też powinniśmy kontrolować porcje, ale również warto do takiej sałatki dodać nieco jogurtu czy kefiru, aby wzbogacić ją w dodatkowe białko – mówi dietetyczka w rozmowie z Ann.
Szybkie przepisy na sałatki
Nie macie pomysłu na sałatkę? Wypróbujcie przepisy od dietetyczki:
Sałatka z kurczakiem i awokado
Składniki:
- grillowany kurczak, pokrojony na kawałki (100g)
- awokado, pokrojone w kostkę (1/4 sztuki)
- mieszanka sałat (np. rukola, szpinak, lodowa) (2 garście)
- pomidory koktajlowe, przekrojone na pół (ok 6 sztuk)
- kiełki brokułowe (2 łyżki)
- dressing z oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli i pieprzu (łyżka)
Sałatka grecka
Składniki:
- kawałki sera feta (1/4 kostki)
- ogórek, pokrojony w plastry (1/2 sztuki)
- pomidory, pokrojone w kostkę (1/2 sztuki)
- czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka (1/4 sztuki)
- czarne oliwki (2 łyżki)
- oliwa z oliwek, oregano, sól i pieprz jako dressing (łyżka)

Obie sałatki są szybkie do przygotowania, pełne smaku i dostarczają zdrowych składników. Idealne na lunch lub kolację!
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Więcej ciekawych materiałów w Ann: