
Niemal każdy z nas wie, jak wygląda i smakuje. Czy wiemy jednak, jaka jest jego historia? Jaki jest oryginalny przepis na croissanta i kto pierwszy go upiekł? Kiedy rogalik pojawił się w Polsce? I czy rzeczywiście croissant pochodzi z Francji? Odpowiedzi na pytania, a także przepis na prawdziwe croissanty, znajdziesz w Ann!
Croissant – ciasto francuskie
Croissant to rogalik bez nadzienia wykonywany z ciasta francuskiego. Czym ono jest? To ciasto o strukturze cienkich listków, o dużej zawartości tłuszczu. Wykonuje się je z mąki pszennej, jaj i soli, octu lub kwasku cytrynowego. Modyfikacją ciasta francuskiego jest ciasto maślane, które składa się przede wszystkim z masła i mąki. Oprócz croissanta z ciasta francuskiego wykonuje się również m.in. paszteciki, nadziewane koperty czy rożki.

Czytaj także: Mąka – poznaj jej rodzaje i właściwości
Historia croissanta – akcent polski
Skąd wziął się rogalik? Odpowiedź nie jest taka oczywista, ponieważ istnieje kilka legend dotyczących jego pochodzenia. Według jednej z nich autorem croissanta jest Polak Jerzy Franciszek Kulczycki. Był on właścicielem kawiarni w Austrii i namówił pracownika pobliskiej piekarni, żeby zaczął wypiekać pieczywo w kształcie półksiężyca. Rogaliki z ciasta drożdżowego miało upamiętnić niedawne zwycięstwo nad tureckimi wojskami, które miało miejsce w 1683 r. Sugerowałoby to, że słynny croissant wcale nie pochodzi z Francji, lecz z Turcji.

Croissant – słodkie śniadanie we Francji
Do Francji rogalik dotarł dopiero 100 lat później dzięki Marii Antoninie. I we Francji właśnie – w połowie XIX wieku – powstał pierwszy znany przepis na croissanta. Jego twórcą był August Zang, austriacki właściciel piekarni w Paryżu. Francuscy piekarze przez lata doskonalili recepturę, dodając różne składniki. W efekcie powstał chrupiący, a zarazem delikatny rogalik, który można zjeść w niemal każdej kawiarni czy piekarni w Paryżu. Najczęściej rogaliki podawane są w towarzystwie kawy.
Czy croissant jest zdrowy?
Croissanty mają niestety niewiele składników odżywczych i zawiera aż 406 kalorii w 100 gramach. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że klasyczny rogalik waży zaledwie 55 gramów. W związku z tym warto od czasu do czasu pozwolić sobie na zjedzenie francuskiego smakołyka. Szczególnie, jeśli przygotujemy go sami. Jak zrobić domowe croissanty?
Przepis na croissanty
Do przygotowania ciasta na 10-12 klasycznych rogalików będziemy potrzebować następujących składników:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- 5 łyżek cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
- 200 g masła

Jak upiec croissanty?
- Do dużej miski dodaj mąkę, drożdże, sól, cukier i mleko. Wszystko razem wymieszaj. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż stanie się ono elastyczne. Następnie pozostaw je na godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na duży kwadrat o grubości około 0,5 cm. W międzyczasie masło rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na kwadrat o boku około 2 cm mniejszym od kwadratu ciasta.
- Następnie należy masło ułożyć na środku ciasta i zwiń jego rogi tak, aby całkowicie zakryło masło.
- Delikatnie rozwałkuj ciasto na długi prostokąt, starając się nie przebić ciasta i nie wydostać na zewnątrz masła.
- Ciasto zwiń teraz w trzy części – jedną boczną krawędź do środka, a następnie drugą boczną krawędź na pierwszą.
- Połóż ciasto na blasze, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i wstaw do lodówki na 15 minut.
- Po tym czasie ponownie rozwałkuj ciasto i znów je zwiń. Powtórz ten proces jeszcze dwa razy.
- Po czwartej turze rozwałkowania, ciasto ponownie wstaw do lodówki na 15 minut.
- Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt, a potem podziel je na długie trójkąty.
- Trójkąty zawiń od szerokiej strony do wierzchołka, formując kształt rogalika.
- Ułóż uzyskane croissanty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostaw odpowiednie odstępy, ponieważ jeszcze urosną. Pozostaw je w ciepłym miejscu na około godzinę.
- Po tym czasie, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Przed włożeniem do piekarnika, uformowane rogaliki możesz posmarować rozbełtanym jajkiem – dzięki temu będą miały ładny, złoty kolor.
- Włóż croissanty do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut – do momentu aż staną się złociste.
- Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je do ostygnięcia. Smacznego!
Jak jeść gotowe croissanty?
Croissanta możemy spożywać bez dodatków lub posmarowanego konfiturą czy dżemem. Świetnym dodatkiem do croissanta są również owoce np. truskawki. Niektórzy jedzą nawet rogaliki w formie kanapki w wersji na słono – z serem czy łososiem wędzonym i rukolą.
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Więcej ciekawych przepisów w Ann: