Gotowanie z dietetyczką w Ann: Dieta w otyłości – Dorsz po prowansalsku [WIDEO]

Dorsz po prowansalsku to idealna propozycja dania głównego dla osób na diecie odchudzającej. Niskokaloryczna ryba w połączeniu z warzywami, upieczona w piekarniku z aromatycznymi warzywami wkomponuje się znakomicie w każdy jadłospis. Sprawdź, jak przyrządzić ją krok po kroku. Dietetyczka Sara Gawrońska pokazuje, jak w łatwy i szybki sposób przygotować to wyjątkowe danie w swojej kuchni.

Gotowanie z dietetyczką w Ann: Dorsz po prowansalsku

Dziś przygotujemy wspólnie bardzo smaczny, odżywczy i niskokaloryczny obiad. Będzie to dorsz czarny w stylu prowansalskim Jeśli jesteście w trakcie odchudzania, nie zapominajcie o rybach! W zasadzie jedynym ograniczeniem może być to, że ich po prostu nie lubicie. Natomiast jeśli wpisują się one w Wasze gusta kulinarne, to jedzcie ryby! – rozpoczyna w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.

Tego, jak odpowiednio przyrządzić deser z tapioki z owocami ze wskazówkami krok po kroku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Składniki na 3 porcje:

  • 400 g dorsza czarnego
  • 1 średnia cukinia
  • 6 pomidorków cherry
  • 1 papryczka chilli
  • garść świeżego koperku
  • zioła prowansalskie, pieprz i sól
  • garść oliwek (opcjonalnie)
  • 15 g oliwy z oliwek
Całe wideo, a także przepis na obiad znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:

1. Przygotowanie zaczynamy od pokrojenia ryby na mniejsze kawałki.

2. Następnie warzywa kroimy w plasterki, a papryczkę chilli i koperek drobno siekamy.

3. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasno obok siebie kawałki ryby.

4. Na rybie układamy pokrojoną w plasterki cukinię, a na niej plasterki pomidorów.

5. Polewamy oliwą, doprawiamy i posypujemy połową koperku i papryczki chilli.

6. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na opcję góra-dół na około 40 minut.

7. Po wyjęciu dekorujemy resztą koperku, papryczki i pokrojonymi oliwkami.

Smacznego!

Wartość odżywcza  Kalorie   Masa  Białko   Tłuszcz  Węglowodany  
1 porcja  280 kcal 250 g 25.3 g 7.5 g 4.3 g 

Ciekawostka zdrowotna: Dorsz czarny jest gatunkiem ryby morskiej o wysokich wartościach odżywczych. Jest bogaty w białko, co czyni go idealnym źródłem tego składnika. Dla osób na diecie odchudzającej jest to szczególnie istotne, ponieważ odpowiednie spożycie białka nie tylko pozwala nie tracić masy mięśniowej w trakcie redukcji, ale też przedłuża uczucie sytości po zjedzeniu posiłku.

Dorsz czarny jest również źródłem witamin, takich jak np. witamina B12, która jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i funkcjonowania układu nerwowego.

dorsz po prowansalsku, czarny dorsz przepis, przepis na dietetyczny obiad, przepis z rybą, dieta odchudzająca przepisy, dieta odchudzająca jadłospis
Na zdj. Dorsz po prowansalsku/ fot. Sara Gawrońska

W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!

Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.

Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze. Dzięki temu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera wybrane alergeny. To narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!

Zobacz cały odcinek i razem z Sarą sprawdź, jak smakuje dorsz po prowansalsku!

To naprawdę proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *