W przeszłości Intxaursaltsa deser na bazie orzechów serwowano głównie w święta i przy okazji ważnych uroczystości. Dzisiaj danie wraca do łask i cieszy się coraz większa popularnością zarówno w Kraju Basków, jak i w całej Hiszpanii. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann pyszny deser na bazie orzechów! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do jego przyrządzenia.
Gotowanie Ann: Intxaursaltsa deser
– Companeros! Zapraszam Was do najbliższego „Gotowania Ann”, podczas którego przyrządzimy aksamitny, orzechowy deser z Kraju Basków – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić deser, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego deseru.
Składniki na 6 porcji:
- 0,5 l mleka
- 0,5 l śmietanki 30%
- 2 laski cynamonu
- 200 g orzechów włoskich
- 100 g ksylitolu
- opcjonalnie do dekoracji: posiekane orzechy włoskie/cynamon w proszku/liście mięty
Aby poznać historię tego deseru, trzeba udać się do wiejskiej Euskadi sprzed 200 lat. Wówczas, gdy ludzie jedli to, co oferowała im ziemia, stworzono rodzaj sosu z tak powszechnych składników jak orzechy, woda, chleb, dorsz (tak, dorsz!) i odrobina cukru. Ten ostatni składnik uważany był w tych czasach za produkt luksusowy. Jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że był to pracochłonny przepis, zrozumiałe jest, że serwowano go głównie w święta i przy okazji ważnych uroczystości.
Cały odcinek jest już dostępny w aplikacji Ann!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: