Gotowanie Ann: Intxaursaltsa – deser z Kraju Basków na bazie orzechów [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

W przeszłości Intxaursaltsa deser na bazie orzechów serwowano głównie w święta i przy okazji ważnych uroczystości. Dzisiaj danie wraca do łask i cieszy się coraz większa popularnością zarówno w Kraju Basków, jak i w całej Hiszpanii. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann pyszny deser na bazie orzechów! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do jego przyrządzenia.

Gotowanie Ann: Intxaursaltsa deser

Companeros! Zapraszam Was do najbliższego „Gotowania Ann”, podczas którego przyrządzimy aksamitny, orzechowy deser z Kraju Basków – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić deser, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego deseru.

Składniki na 6 porcji:

  • 0,5 l mleka
  • 0,5 l śmietanki 30%
  • 2 laski cynamonu
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g ksylitolu
  • opcjonalnie do dekoracji: posiekane orzechy włoskie/cynamon w proszku/liście mięty

Aby poznać historię tego deseru, trzeba udać się do wiejskiej Euskadi sprzed 200 lat. Wówczas, gdy ludzie jedli to, co oferowała im ziemia, stworzono rodzaj sosu z tak powszechnych składników jak orzechy, woda, chleb, dorsz (tak, dorsz!) i odrobina cukru. Ten ostatni składnik uważany był w tych czasach za produkt luksusowy. Jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że był to pracochłonny przepis, zrozumiałe jest, że serwowano go głównie w święta i przy okazji ważnych uroczystości. 

Cały odcinek jest już dostępny w aplikacji Ann!

To proste!

fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *