Piquillos rellenos de queso, czyli papryczki nadziewane serem, są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Jak przyrządzić je krok po kroku? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.
Gotowanie Ann: Piquillos rellenos de queso
– Cześć! Dziś będziemy przyrządzać Piquillos rellenos de queso, czyli – jak sama nazwa wskazuje – papryczki nadziewane serem. To jest jedna z najpopularniejszych przekąsek w Hiszpanii. Jest tak popularna, że w Hiszpanii serwuje się ją cały rok – zaprasza Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić nadziewane papryczki dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis
Składniki na 2 porcje:
- 6 papryk piquillo
- 100 g miękkiego sera białego, np. koziego
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 1 szczypior
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 1 łyżka świeżej pietruszki
- sok z 1/4 cytryny
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Odkrawamy górę papryki z ogonkiem. Ze środka papryki usuwamy gniazdo nasienne.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy papryki przez 20 minut (używając funkcji grill).
- W międzyczasie obieramy i siekamy czosnek oraz szalotkę. Umyty szczypiorek dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy.
- W misce łączymy ser z szalotką, czosnkiem, szczypiorkiem i śmietaną. Doprawiamy pieprzem i solą.
- Dodajemy sok z cytryny.
- Ostudzoną paprykę napełniamy serem i pieczemy ponownie przez 5 minut.
- Umieszczamy paprykę na talerzu i polewamy mieszanką oliwy z oliwek połączonej ze świeżą pietruszką oraz ząbkiem czosnku i solą.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 250 kcal | 230 g | 7.5 g | 7.3 g | 13.3 g |
Pochodzenie dania: Nawarra, Hiszpania
O daniu: Papryczki Piquillo są rodzimą odmianą Nawarry. Są dobrze znane jako „czerwone złoto” sadów Nawarry. Mają szczególny smak i kształt. Są delikatne, mięsiste, o jędrnej konsystencji i nieco syropowate (z okazjonalnie pikantnymi akcentami). Zawdzięczają swoją nazwę „piquillo” kształtowi, a dokładniej nieco skręconym/zakrzywionym końcem. Mierzą od 5 do 8 cm i mają trójkątny kształt.
Te, które znajdziemy w słoiku lub w puszce mają niepowtarzalny posmak pieca opalanego drewnem ze względu na ich szczególne przygotowanie. Między październikiem a listopadem papryki są zbierane ręcznie, w odpowiednim momencie dojrzałości. Przed zapakowaniem (do słoika/puszki) piecze się je w piecach w temperaturze 700ºC i obiera ze skórki, również ręcznie, bez zanurzania ich w wodzie lub jakichkolwiek środkach chemicznych. Tylko niewielka ilość jest sprzedawana jako świeża.
Ciekawostka zdrowotna: Jogurt naturalny to produkt, który znajduje się w diecie osób dbających o mikroflorę jelit. Ze względu na obecność żywych kultur bakterii, jest to produkt wykazujący działanie probiotyczne. Z powodzeniem można sięgać po niego w przypadku takich dolegliwości jak niestrawność, biegunka czy wzdęcia.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Piquillos rellenos de queso!
To proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: