Gotowanie Ann: Piquillos rellenos de queso – nadziewane papryczki [WIDEO]

Piquillos rellenos de queso, czyli papryczki nadziewane serem, są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Jak przyrządzić je krok po kroku? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.

Gotowanie Ann: Piquillos rellenos de queso

Cześć! Dziś będziemy przyrządzać Piquillos rellenos de queso, czyli – jak sama nazwa wskazuje – papryczki nadziewane serem. To jest jedna z najpopularniejszych przekąsek w Hiszpanii. Jest tak popularna, że w Hiszpanii serwuje się ją cały rok – zaprasza Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić nadziewane papryczki dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis

Składniki na 2 porcje:

  • 6 papryk piquillo
  • 100 g miękkiego sera białego, np. koziego
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 1 szczypior
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka świeżej pietruszki
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Całe wideo, a także przepis na Piquillos rellenos de queso znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:  

  1. Odkrawamy górę papryki z ogonkiem. Ze środka papryki usuwamy gniazdo nasienne.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy papryki przez 20 minut (używając funkcji grill).
  3. W międzyczasie obieramy i siekamy czosnek oraz szalotkę. Umyty szczypiorek dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy.
  4. W misce łączymy ser z szalotką, czosnkiem, szczypiorkiem i śmietaną. Doprawiamy pieprzem i solą.
  5. Dodajemy sok z cytryny.
  6. Ostudzoną paprykę napełniamy serem i pieczemy ponownie przez 5 minut.
  7. Umieszczamy paprykę na talerzu i polewamy mieszanką oliwy z oliwek połączonej ze świeżą pietruszką oraz ząbkiem czosnku i solą.

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 250 kcal 230 g 7.5 g 7.3 g 13.3 g 

Pochodzenie dania: Nawarra, Hiszpania

O daniu: Papryczki Piquillo są rodzimą odmianą Nawarry. Są dobrze znane jako „czerwone złoto” sadów Nawarry. Mają szczególny smak i kształt. Są delikatne, mięsiste, o jędrnej konsystencji i nieco syropowate (z okazjonalnie pikantnymi akcentami). Zawdzięczają swoją nazwę „piquillo” kształtowi, a dokładniej nieco skręconym/zakrzywionym końcem. Mierzą od 5 do 8 cm i mają trójkątny kształt.

Te, które znajdziemy w słoiku lub w puszce mają niepowtarzalny posmak pieca opalanego drewnem ze względu na ich szczególne przygotowanie. Między październikiem a listopadem papryki są zbierane ręcznie, w odpowiednim momencie dojrzałości. Przed zapakowaniem (do słoika/puszki) piecze się je w piecach w temperaturze 700ºC i obiera ze skórki, również ręcznie, bez zanurzania ich w wodzie lub jakichkolwiek środkach chemicznych. Tylko niewielka ilość jest sprzedawana jako świeża.

Ciekawostka zdrowotna: Jogurt naturalny to produkt, który znajduje się w diecie osób dbających o mikroflorę jelit. Ze względu na obecność żywych kultur bakterii, jest to produkt wykazujący działanie probiotyczne. Z powodzeniem można sięgać po niego w przypadku takich dolegliwości jak niestrawność, biegunka czy wzdęcia.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Piquillos rellenos de queso!

To proste!

Piquillos rellenos de queso / fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *