Ten przepis na deser z migdałami i rodzynkami pochodzi z Wysp Kanaryjskich. Ze względu na swoje wartości odżywcze, w przeszłości przepis ten był powszechny w wielu domach, ale obecnie jest przygotowywany prawie wyłącznie na obszarach wiejskich, podczas uroczystości folklorystycznych. Jak przygotować Frangollo canario? Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania tej hiszpańskiej potrawy.
Gotowanie Ann: Frangollo canario
– Dziś będziemy podróżować na Wyspy Kanaryjskie. Będziemy przyrządzać Frangolo canario, czyli deser na bazie infuzowanego mleka. Będzie to nieco egzotyczne danie. Słowo „frangollo” oznacza mieszankę rozgniecionych ziaren, jest to archaizm wprowadzony na wyspy przez kanaryjskich emigrantów, którzy powrócili z Ameryki Łacińskiej i Antyli w połowie ubiegłego wieku – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić Frangollo canario, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Frangollo canario
Przepis
Składniki na 4 porcji:
- 500 ml mleka 3,2%
- 150 g mąki kukurydzianej lub mąki jaglanej
- 2 żółtka
- 2 łyżki ksylitolu
- 20 ml syrop daktylowy
- skórka cytryny
- 1 laska cynamonu
- 50 g rodzynek
- 50 g migdałów
- 20 g masła
- pół łyżeczki anyżu mielonego/gwiazdka anyżu
Przygotowanie:
- Migdały prażymy na patelni na złoty kolor i odstawiamy.
- W rondlu podgrzewamy mleko wraz ze skórką z cytryny i laską cynamonu, tak, aby uwolniły swoje aromaty. Dorzucamy anyż.
- Po około 10 minutach wyciągamy skórkę z cytryny i cynamon (oraz gwiazdkę anyżu), zmniejszamy ogień, a do gorącego mleka wsypujemy mąkę. Rozprowadzamy ją w mleku intensywnie mieszając.
- Dodajemy ksylitol, żółtka, rodzynki, prażone migdały (zostawiamy trochę do dekoracji) i masło. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez kilkanaście minut, ciąglę mieszając.
- Deser przekładamy do miseczek i dekorujemy rodzynkami oraz migdałami, polewając syropem daktylowym.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 410 kcal | 220 g | 11.5 g | 17.9 g | 56.7 g |
Pochodzenie dania: Wyspy Kanaryjskie
O daniu:
Słowo „frangollo” oznacza mieszankę rozgniecionych ziaren, jest to archaizm wprowadzony na wyspy przez kanaryjskich emigrantów, którzy powrócili z Ameryki Łacińskiej i Antyli w połowie ubiegłego wieku.
Ze względu na swoje wartości odżywcze, w przeszłości przepis ten był powszechny w wielu domach, ale obecnie jest przygotowywany prawie wyłącznie na obszarach wiejskich, podczas uroczystości folklorystycznych. Można wskazać Teneryfę jako wyspę, na której Frangollo jest najbardziej popularne.
Zwykle nie dodaje się do niego nadmiernej ilości cukru, aby móc to zrekompensować niezwykle popularnym na Wyspach Szczęśliwych miodem palmowym.
Ciekawostka zdrowotna: Głównym składnikiem tego tradycyjnego kanaryjskiego deseru jest mąka kukurydziana. Wyróżnia się wysoką zawartością węglowodanów w postaci skrobi, a także witamin, błonnika i składników mineralnych. Z kolei migdał, obecny również w tym przepisie, jest bogaty w tłuszcze jednonienasycone. Są one niezbędne w walce z chorobami serca. Warto również zwrócić uwagę na zawartość składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo czy potas. Aby obniżyć kaloryczność naszego deseru, do przygotowania frangollo zamiast cukru używamy ksylitolu.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj aromatyczny kanaryjski deser!
To proste!
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Frangollo canario
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: