Jak wykorzystać sezonowe produkty w kuchni? To proste! Jednym ze sposobów jest wykorzystanie warzyw i owoców do przygotowania pysznej tarty, którą możesz upiec wykorzystując młode marchewki, szparagi i botwinkę. Może być też w wersji na słodko używając z truskawkami albo malinami. W najbliższym odcinku Gotowania z dietetyczką w Ann wspólnie przygotujemy wytrawną tartę, której głównym składnikiem będą młode marchewki. Poniżej lista składników!
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Tarta z młodymi marchewkami i serem feta
– Serdecznie zapraszam do obejrzenia najnowszego odcinka Gotowania z dietetyczką w Ann, w którym przygotujemy bezglutenową, wytrawną tartę z marchewkami i serem feta. Do zobaczenia! – zapowiada dietetyczka, Sara Gawrońska.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić tartę z młodymi marchewkami, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w czwartek o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować ten wyjątkowy posiłek.
Składniki na 3 porcje:
- 10 młodych marchewek
- 80 g sera feta
- 60 g sera mozzarella
- 100 g masła
- 220 g mąki bezglutenowej
- 120 g wegańskiej śmietanki
- 2 jajka
- 5 g proszku do pieczenia
- odrobina curry, soli i pieprzu
Marchewka to prawdziwa bomba B-karotenu, czyli związku, z którego nasz organizm wytwarza witaminę A. Niestety jej niedobór może skutkować m.in. problemami z widzeniem oraz zmniejszeniem odporności natomiast odpowiednie spożycie witaminy A wiążę się z niższym ryzykiem rozwoju chorób serca, nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych ale Beta-karoten słynie także z tego, że nadaje skórze złocisty odcień.
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann: