Gotowanie Ann: Duszona ciecierzyca ze szpinakiem Garbanzos con espinaces [WIDEO]

Garbanzos con espinaces to andaluzyjska potrawa o arabskim rodowodzie. Głównym składnikiem dania jest ciecierzyca, będąca bogatym źródłem białka i wielu wartościowych składników odżywczych. O tym, jak przygotować Garbanzos con espinaces, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.

Gotowanie Ann: Garbanzos con espinaces

Cześć! Dziś będziemy z powrotem podróżować do Hiszpanii. Tym razem do najgorętszego epicentrum słońca, czyli do Andaluzji, a dokładnie do Sewilli. W tym mieście jada się danie o nazwie Garbanzos con espinaces, czyli ciecierzyca ze szpinakiem. Jest to danie wegetariańskie, które korzeniami sięga czasów arabskich – zapowiada Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić duszoną ciecierzycę ze szpinakiem, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Garbanzos con espinaces

Przepis

Składniki dla 4 osób: 

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy 
  • 400 g świeżego szpinaku 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (opcjonalnie można dodać również szczyptę ostrej)  
  • ½ łyżeczki ziaren kminku 
  • 4 kromki bagietki o grubości około 1,5 cm (lub 2 kromki chleba, około 70g) 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgen 
  • 30 ml octu jabłkowego 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 125 ml wody 
  • 1 łyżeczka soli  
  • pieprz do smaku 
Całe wideo oraz przepis na potrawę z Hiszpanii znajdziesz w darmowej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie.

Przygotowanie:  

  1. Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy obrane wcześniej 3 ząbki czosnku oraz kromki bagietki/chleba. Smażymy do zarumienienia składników.  
  1. Czosnek wraz z grzankami przekładamy do wysokiego naczynia (kielicha blendera), dodajemy kminek oraz łyżeczkę soli.  Wlewamy wodę oraz ocet. Całość miksujemy. 
  1. Pozostałą po smażeniu oliwę ponownie rozgrzewamy, dodajemy paprykę i wrzucamy na patelnię 2 posiekane ząbki czosnku. Po chwili dorzucamy także posiekany szpinak.  
  1. Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość, dodajemy ugotowaną ciecierzycę i mieszamy całość.  
  1. Po kilku minutach wlewamy naszą mieszankę z czosnku, pieczywa i przypraw. 
  1. Gotujemy jeszcze przez 6 minut na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą.  

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 269 kcal 254,5 11,8 g 12,9 g 21,6 g 

Pochodzenie dania: Sewilla, Andaluzja, Hiszpania

O daniu: Szpinak z ciecierzycą to jedno z najsłynniejszych tapas w Sewilli, andaluzyjska potrawa o arabskim rodowodzie (Arabowie sprowadzili szpinak na Półwysep Iberyjski w XI wieku). W starych andaluzyjskich książkach kucharskich wspomina się o pierwszych kombinacjach warzyw i roślin strączkowych już za czasów Al Andalus. Połączenie to zyskało jednak większą popularność wraz z nadejściem katolickiego Wielkiego Postu (było to danie pożywne i zarazem niedrogie). 

Ciekawostka zdrowotna: Ciecierzyca jest bogatym źródłem roślinnego białka i witamin z grupy B, miedzi, magnezu, fosforu i manganu, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm – może pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym czy leczeniu cukrzycy. Idealnie sprawdzi się także w diecie wegan i wegetarian. Liście szpinaku z kolei mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj aromatyczną ciecierzycę ze szpinakiem!

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Garbanzos con espinaces

Fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *