Garbanzos con espinaces to andaluzyjska potrawa o arabskim rodowodzie. Głównym składnikiem dania jest ciecierzyca, będąca bogatym źródłem białka i wielu wartościowych składników odżywczych. O tym, jak przygotować Garbanzos con espinaces, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.
Gotowanie Ann: Garbanzos con espinaces
– Cześć! Dziś będziemy z powrotem podróżować do Hiszpanii. Tym razem do najgorętszego epicentrum słońca, czyli do Andaluzji, a dokładnie do Sewilli. W tym mieście jada się danie o nazwie Garbanzos con espinaces, czyli ciecierzyca ze szpinakiem. Jest to danie wegetariańskie, które korzeniami sięga czasów arabskich – zapowiada Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić duszoną ciecierzycę ze szpinakiem, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Garbanzos con espinaces
Przepis
Składniki dla 4 osób:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 400 g świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (opcjonalnie można dodać również szczyptę ostrej)
- ½ łyżeczki ziaren kminku
- 4 kromki bagietki o grubości około 1,5 cm (lub 2 kromki chleba, około 70g)
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgen
- 30 ml octu jabłkowego
- 5 ząbków czosnku
- 125 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy obrane wcześniej 3 ząbki czosnku oraz kromki bagietki/chleba. Smażymy do zarumienienia składników.
- Czosnek wraz z grzankami przekładamy do wysokiego naczynia (kielicha blendera), dodajemy kminek oraz łyżeczkę soli. Wlewamy wodę oraz ocet. Całość miksujemy.
- Pozostałą po smażeniu oliwę ponownie rozgrzewamy, dodajemy paprykę i wrzucamy na patelnię 2 posiekane ząbki czosnku. Po chwili dorzucamy także posiekany szpinak.
- Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość, dodajemy ugotowaną ciecierzycę i mieszamy całość.
- Po kilku minutach wlewamy naszą mieszankę z czosnku, pieczywa i przypraw.
- Gotujemy jeszcze przez 6 minut na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 269 kcal | 254,5 | 11,8 g | 12,9 g | 21,6 g |
Pochodzenie dania: Sewilla, Andaluzja, Hiszpania
O daniu: Szpinak z ciecierzycą to jedno z najsłynniejszych tapas w Sewilli, andaluzyjska potrawa o arabskim rodowodzie (Arabowie sprowadzili szpinak na Półwysep Iberyjski w XI wieku). W starych andaluzyjskich książkach kucharskich wspomina się o pierwszych kombinacjach warzyw i roślin strączkowych już za czasów Al Andalus. Połączenie to zyskało jednak większą popularność wraz z nadejściem katolickiego Wielkiego Postu (było to danie pożywne i zarazem niedrogie).
Ciekawostka zdrowotna: Ciecierzyca jest bogatym źródłem roślinnego białka i witamin z grupy B, miedzi, magnezu, fosforu i manganu, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm – może pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym czy leczeniu cukrzycy. Idealnie sprawdzi się także w diecie wegan i wegetarian. Liście szpinaku z kolei mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj aromatyczną ciecierzycę ze szpinakiem!
To proste!