Pasta ze smażonej dyni z papryczką chilli [WIDEO]

Carruecano – jeśli po raz pierwszy słyszysz lub czytasz to słowo, może ci się ono wydawać równie dziwne, jak jego brzmienie. Z racji tego, że mamy jesień, dynia jest główną bohaterką dzisiejszego odcinka. Właśnie dynię wykorzystamy do pasty, która nazywa się carruecano. Zobacz cały przepis i sprawdź sam, jak smakuje pasta ze smażonej dyni!

Gotowanie Ann: Pasta ze smażonej dyni

– Buenos Dias Amigos! Dzisiaj będziemy przyrządzać danie na bazie składnika, który odnajdziecie w każdym sklepie. Dziś sklepy, z racji tego, że mamy jesień, pękają w szwach od dyni. I właśnie dynię wykorzystamy do pasty, która nazywa się carruecano zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Pyszna pasta z dyni

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g dyni 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1/2 papryczka cayenne/chili 
  • sól morska 
  • 30 ml oliwy extra virgen 
  • opcjonalnie bagietka i plastry chorizo 

Całe wideo, a także przepis na hiszpańskie danie, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie 

  1. Dynię obieramy ze skóry, pozbawiamy nasion i miąższu, a pozostałe części kroimy w kostkę. 
  2. Przygotowujemy patelnię z dwiema łyżkami oliwy i rozgrzewamy ją na dużym ogniu. 
  3. Obieramy i siekamy czosnek oraz papryczkę, po czym wrzucamy je na patelnię i podsmażamy, aby się nieco zarumieniły.  
  4. Po chwili na patelnię dodajemy dynię, sól i kilka łyżek wody.  
  5. Smażymy dynię na średnim ogniu, aż lekko się zarumieni.  Następnie dusimy ją na niższym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby się rozpuściła.   
  6. Wygodnie jest smażyć dynię pod przykryciem i co kilka minut mieszać, a najgrubsze kawałki rozgnieść łyżką/widelcem.  
  7. Kiedy zobaczymy, że uzyskaliśmy już konsystencję puree (po około 20 minutach), wyłączamy ogień i serwujemy, np. na toście. 
  8. Aby smażone carruecos było bardziej aromatyczne, posypujemy je suszonymi i ziołami . Można użyć oregano, tymianku. Wyśmienicie smakuje też w towarzystwie jajka sadzonego lub chorizo.  

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 230 kcal 220 g 3.75 g 15.8 g 21.8 g 

Pasta ze smażonej dyni

Pochodzenie dania: Andaluzja, Hiszpania 

O daniu: Carruecano – jeśli po raz pierwszy słyszysz/czytasz to słowo, może ci się ono wydawać równie dziwne, jak jego brzmienie. W rzeczywistości jednak, kiedy wybierzesz się na andaluzyjski rynek, z pewnością zobaczysz więcej niż jedną lub dwie carruécanos na stoisku z warzywami. Carruecano to wydłużona dynia o blado-pomarańczowym kolorze, satynowej i gładkiej skórce oraz lekko wypukłym dnie. W Jaén nazywa się ją również „indykiem ogrodowym” i skąd właśnie pochodzi powyższy przepis. W ogrodach Jaén uprawiana zarówno jesienią, jak i wiosną, ma wydłużony, a czasem nieco poskręcany kształt, jest mniej słodka niż inne dynie. 

Ciekawostka zdrowotna: Dynia ma imponujący profil składników odżywczych – jest wysoce pożywna i szczególnie bogata w witaminę A, przy tym w 94% składa się z wody, stąd jej niska kaloryczność. Ponadto dynie zawierają przeciwutleniacze, takie jak alfa-karoten, beta-karoten i beta-kryptoksantyna, które mają zdolność neutralizowania wolnych rodników. Jest także szczególnie bogata w substancje, wzmacniające nasz układ odpornościowy – witaminę C, E, żelazo i kwas foliowy.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj pyszną pastę z dyni!

To proste!

Na zdjęciu pasta ze smażonej dyni z papryczką chili z hiszpańskich sadów z dodatkiem chleba.
Pasta ze smażonej dyni/fot. Adrian Stojewski

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *