Carruecano – jeśli po raz pierwszy słyszysz lub czytasz to słowo, może ci się ono wydawać równie dziwne, jak jego brzmienie. Z racji tego, że mamy jesień, dynia jest główną bohaterką dzisiejszego odcinka. Właśnie dynię wykorzystamy do pasty, która nazywa się carruecano. Zobacz cały przepis i sprawdź sam, jak smakuje pasta ze smażonej dyni!
Gotowanie Ann: Pasta ze smażonej dyni
– Buenos Dias Amigos! Dzisiaj będziemy przyrządzać danie na bazie składnika, który odnajdziecie w każdym sklepie. Dziś sklepy, z racji tego, że mamy jesień, pękają w szwach od dyni. I właśnie dynię wykorzystamy do pasty, która nazywa się carruecano – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Pyszna pasta z dyni
Składniki na 2 porcje:
- 500 g dyni
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 papryczka cayenne/chili
- sól morska
- 30 ml oliwy extra virgen
- opcjonalnie bagietka i plastry chorizo
Przygotowanie
- Dynię obieramy ze skóry, pozbawiamy nasion i miąższu, a pozostałe części kroimy w kostkę.
- Przygotowujemy patelnię z dwiema łyżkami oliwy i rozgrzewamy ją na dużym ogniu.
- Obieramy i siekamy czosnek oraz papryczkę, po czym wrzucamy je na patelnię i podsmażamy, aby się nieco zarumieniły.
- Po chwili na patelnię dodajemy dynię, sól i kilka łyżek wody.
- Smażymy dynię na średnim ogniu, aż lekko się zarumieni. Następnie dusimy ją na niższym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby się rozpuściła.
- Wygodnie jest smażyć dynię pod przykryciem i co kilka minut mieszać, a najgrubsze kawałki rozgnieść łyżką/widelcem.
- Kiedy zobaczymy, że uzyskaliśmy już konsystencję puree (po około 20 minutach), wyłączamy ogień i serwujemy, np. na toście.
- Aby smażone carruecos było bardziej aromatyczne, posypujemy je suszonymi i ziołami . Można użyć oregano, tymianku. Wyśmienicie smakuje też w towarzystwie jajka sadzonego lub chorizo.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 230 kcal | 220 g | 3.75 g | 15.8 g | 21.8 g |
Pasta ze smażonej dyni
Pochodzenie dania: Andaluzja, Hiszpania
O daniu: Carruecano – jeśli po raz pierwszy słyszysz/czytasz to słowo, może ci się ono wydawać równie dziwne, jak jego brzmienie. W rzeczywistości jednak, kiedy wybierzesz się na andaluzyjski rynek, z pewnością zobaczysz więcej niż jedną lub dwie carruécanos na stoisku z warzywami. Carruecano to wydłużona dynia o blado-pomarańczowym kolorze, satynowej i gładkiej skórce oraz lekko wypukłym dnie. W Jaén nazywa się ją również „indykiem ogrodowym” i skąd właśnie pochodzi powyższy przepis. W ogrodach Jaén uprawiana zarówno jesienią, jak i wiosną, ma wydłużony, a czasem nieco poskręcany kształt, jest mniej słodka niż inne dynie.
Ciekawostka zdrowotna: Dynia ma imponujący profil składników odżywczych – jest wysoce pożywna i szczególnie bogata w witaminę A, przy tym w 94% składa się z wody, stąd jej niska kaloryczność. Ponadto dynie zawierają przeciwutleniacze, takie jak alfa-karoten, beta-karoten i beta-kryptoksantyna, które mają zdolność neutralizowania wolnych rodników. Jest także szczególnie bogata w substancje, wzmacniające nasz układ odpornościowy – witaminę C, E, żelazo i kwas foliowy.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj pyszną pastę z dyni!
To proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: