Owsiane crumble z letnimi owocami to połączenie chrupiącej kruszonki z płatków owsianych z miękką, lekko kwaśną warstwą pełną letnich owoców. To znakomity pomysł na zdrowy deser z sezonowymi owocami. Dietetyczka Sara Gawrońska pokazuje, jak w łatwy i szybki sposób przygotować to wyjątkowe danie w swojej kuchni.
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Owsiane crumble z letnimi owocami
– Dzisiaj przygotujemy wyjątkowy, pyszny deser, który z pewnością przypadnie Wam do gustu. Wykorzystamy w nim letnie owoce. Bazą będzie rabarbar, truskawki i jabłko oraz chrupiąca kruszonka z płatków owsianych – rozpoczyna w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.
Tego, jak odpowiednio przyrządzić owsiane crumble ze wskazówkami krok po kroku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Składniki na 8 porcji:
- 2 jabłka
- 5 łodyżek rabarbaru
- 2 garści truskawek
- 80 g płatków owsianych
- 80 g mąki ryżowej (lub dowolnej innej)
- 60 g erytrolu (lub innego słodzika)
- 100 g masła (lub margaryny, oleju kokosowego)
- 10g cynamonu
- kilka łyżek wody
Przygotowanie owsianego crumble:
- Rabarbar, jabłka i truskawki myjemy.
- Rabarbar i jabłka kroimy w dużą kostkę, truskawki przekrawamy na pół.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw rabarbar, następnie jabłka, dodajemy cynamon i odrobinę wody. Dusimy kilka minut. Na koniec dorzucamy truskawki, mieszamy.
- Przygotowujemy kruszonkę. Masło, płatki, mąkę i erytrol ugniatamy przez kilka minut do powstania kruszonki. Wstawiamy do lodówki na 15 minut.
- Przesypujemy wszystkie owoce z patelni do formy do zapiekania. Następnie wyjmujemy kruszonkę z lodówki i obficie posypujemy nią owoce.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 minut.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 200 kcal | 150 g | 2.8 g | 11.5 g | 24 g |
Ciekawostka zdrowotna: Płatki owsiane są źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, białko roślinne, witaminy i minerały. Są szczególnie bogate w błonnik pokarmowy, którego spożywanie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Reguluje on perystaltykę, zapobiega zaparciom i pomaga usuwać z organizmu cholesterol. Według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej powinniśmy dostarczać wraz z dietą 20–40 g błonnika na dobę. 4 łyżki płatków owsianych zawierają prawie 3 g błonnika, dlatego warto uwzględnić je w swojej diecie.

W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!
Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.
Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze, dzięki czemu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera wybrane alergeny. To narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!
Zobacz cały odcinek i razem z Sarą sprawdź, jak przygotować owsiane crumble!
To naprawdę proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann: