Wielkanoc już za rogiem! Przygotowując potrawy na świąteczny stół, warto zadbać o to, żeby przygotować różnorodne potrawy. Nasza propozycja to świetne urozmaicenie dla tradycyjnych dań wielkanocnych. Sprawdzi się także, jeśli wśród gości znajdą się osoby rezygnujące z mięsa, glutenu i nabiału. Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz, żeby przygotować wielkanocny pasztet z fasoli i kaszy jaglanej!
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Wielkanocny pasztet
– Już niedługo Święta Wielkanocne! Warto przygotować się do nich wcześniej i wzbogacić swoją książkę kucharską o wyjątkowe przepisy. Ten zdecydowanie będzie! Przygotujemy wegański i bezglutenowy pasztet z fasoli kaszy jaglanej. Do zobaczenia! – zapowiada dietetyczka, Sara Gawrońska.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić wegański i bezglutenowy pasztet, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w czwartek o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować ten wielkanocny pasztet!
Składniki na 6 porcji (1 pasztet):
- 240 g ugotowanej białej fasoli (1 puszka)
- 100 g kaszy jaglanej (1 woreczek)
- 60 g oliwy z oliwek
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- opcjonalnie 1/3 pora
- 1 małe jabłko
- przyprawy (papryka wędzona, kminek, liście laurowe, ziele angielskie, koperek, majeranek)
- 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego
Taki pasztet, przygotowany głównie z białej fasoli i kaszy jaglanej to świetne urozmaicenie dla tradycyjnych potraw na wielkanocnym stole. Sprawdzi się przede wszystkim jako zamiennik klasycznego pasztetu dla osób na dietach wegetariańskich, wegańskich, bezglutenowych i bezmlecznych.
Zobacz cały odcinek w czwartek o 12:00 i razem z dietetyczką przygotuj pasztet na wielkanocny stół!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann: