Bakłażan, nazywany także oberżyną lub gruszką miłości, to kulinarny symbol zbliżającej się jesieni. Warzywo zawiera dużo błonnika, miedzi, potasu, witaminy K oraz C. W najbliższym odcinku przygotujemy wspólnie faszerowane bakłażany. Wypełnimy je pysznym farszem z kaszy jaglanej, soczewicy i aromatycznych przypraw. Poniżej wszystkie składniki!
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Faszerowane bakłażany
– Wykorzystamy do przygotowania tego przepisu same pyszne i zdrowe składniki, czyli bakłażany, kaszę jaglaną, soczewicę i całe mnóstwo przypraw. Koniecznie bądźcie ze mną! – zapowiada dietetyczka, Sara Gawrońska.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić faszerowane bakłażany, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w czwartek o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować ten wyjątkowy posiłek.
Składniki na 2 porcje:
- 1 duży bakłażan
- 30 g kaszy jaglanej
- 30 g czerwonej soczewicy
- 10 g oliwy z oliwek
- 150 g przecieru pomidorowego
- 30 g parmezanu
- czosnek granulowany, sól, pieprz, wędzona papryka
Bakłażan w 90% składa się z wody. To sprawia, że niewątpliwą zaletą bakłażana jest niskokaloryczność. Porcja 100 g warzywa dostarcza niewiele ponad 20 kcal. Dlatego w diecie odchudzającej warto uwzględnić bakłażany! Co więcej, są one znakomitym źródłem wielu witamin (np. K i C), składników mineralnych (miedzi, potasu), a także błonnika pomarmowego.
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann: