Gotowanie z dietetyczką w Ann: Dieta w otyłości – Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i soczewicą [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Bakłażan, nazywany także oberżyną lub gruszką miłości, to kulinarny symbol zbliżającej się jesieni. Warzywo zawiera dużo błonnika, miedzi, potasu, witaminy K oraz C. W najbliższym odcinku przygotujemy wspólnie faszerowane bakłażany. Wypełnimy je pysznym farszem z kaszy jaglanej, soczewicy i aromatycznych przypraw. Poniżej wszystkie składniki!

Gotowanie z dietetyczką w Ann: Faszerowane bakłażany

Wykorzystamy do przygotowania tego przepisu same pyszne i zdrowe składniki, czyli bakłażany, kaszę jaglaną, soczewicę i całe mnóstwo przypraw. Koniecznie bądźcie ze mną! – zapowiada dietetyczka, Sara Gawrońska.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić faszerowane bakłażany, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w czwartek o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować ten wyjątkowy posiłek.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duży bakłażan 
  • 30 g kaszy jaglanej 
  • 30 g czerwonej soczewicy 
  • 10 g oliwy z oliwek 
  • 150 g przecieru pomidorowego 
  • 30 g parmezanu 
  • czosnek granulowany, sól, pieprz, wędzona papryka

Bakłażan w 90% składa się z wody. To sprawia, że niewątpliwą zaletą bakłażana jest niskokaloryczność. Porcja 100 g warzywa dostarcza niewiele ponad 20 kcal. Dlatego w diecie odchudzającej warto uwzględnić bakłażany! Co więcej, są one znakomitym źródłem wielu witamin (np. K i C), składników mineralnych (miedzi, potasu), a także błonnika pomarmowego.

Faszerowane bakłażany, bakłażany faszerowane, kasza jaglana, soczewica, przepis z bakłażanem
Faszerowane bakłażany/ fot. S. Gawrońska

To proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *