Gotowanie Ann: Tarator – gazpacho sefardí – świeży i orzeźwiający chłodnik z ogórka [WIDEO]

Tarator, czyli gazpacho z ogórkiem i kefirem, wywodzi się z tradycji sefardyjskiej i jest szczególnie polecane na upalne dni. Przepis może mieć tysiące lat, ponieważ pochodzi sprzed wypędzenia Sefardyjczyków z Hiszpanii w 1492 r. Danie pochodzi z półwyspu ale dziś jest przygotowywane, z pewnymi modyfikacjami, w krajach takich jak Turcja i Grecja.  Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann pyszny chłodnik z ogórka! Sprawdź, czego potrzebujesz do przyrządzenia dania.

Gotowanie Ann: gazpacho sefardí – świeży i orzeźwiający chłodnik z ogórka

-Amigos, zapraszam Was do najbliższego gotowania z Ann, podczas którego przyrządzimy coś co bardzo nas schłodzi w upalne dni. Przyrządzimy tarator, czyli tak na prawdę chłodnik sefardyjski z ogórka i kefiru oraz z orzechów włoskich. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis:

Składniki na trzy porcje:

  • 1,5 ogórka (lub 4 ogórki gruntowe) 
  • dymka lub 1 mała cebula 
  • gałązka pietruszki 
  • 250 gramów kefiru (opcjonalnie jogurtu naturalnego) 
  • łyżka ksylitolu 
  • 5 obranych orzechów włoskich 
  • 1/2 szklanki wody (~125ml) 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz 

Przygotowanie:

  1. Umyte warzywa (cebulę, ogórka) kroimy w drobną kostkę, a pietruszkę siekamy.  
  1. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.  
  1. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy kefir, wodę i oliwę. 
  1. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem.  
  1. Schładzamy przez co najmniej 2 godziny.  
Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 188 kcal 260 g  5.2 g  13.5 g  13.1 g 

Gazpacho sefardí – świeży i orzeźwiający chłodnik z ogórka

Tarator, czyli gazpacho z ogórkiem i kefirem, wywodzi się z tradycji sefardyjskiej i jest szczególnie polecane na upalne dni. Przepis może mieć tysiące lat i pochodzi sprzed wypędzenia Sefardyjczyków z Hiszpanii w 1492 r. Danie pochodzi z półwyspu ale dziś jest przygotowywane, z pewnymi modyfikacjami, w krajach takich jak Turcja i Grecja. 

Ciekawostka zdrowotna: Regularne sięganie po kefir może okazać się zbawienne dla naszych jelit, a dokładniej dla ich perystaltyki. Możemy go wręcz nazwać naturalnym probiotykiem, który wykazuje właściwości antybakteryjne dlatego sięgajmy po niego kiedy zmagamy się z biegunką i grypą jelitową czy zatruciem pokarmowym. Kefir bogaty jest w witaminy z grupy B, witaminy A i D oraz znajdziemy w nim także wapń, potas i magnez. Co ciekawe, kefir potrafi wpływać pozytywnie na niwelowanie zmęczenia czy ogólną regenerację organizmu dlatego zaleca się jego picie osobom uprawiającym sport.  

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj chłodnik z ogórka!

To proste!

gazpacho sefardí - świeży i orzeźwiający chłodnik z ogórka
fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *