Tarator, czyli gazpacho z ogórkiem i kefirem, wywodzi się z tradycji sefardyjskiej i jest szczególnie polecane na upalne dni. Przepis może mieć tysiące lat, ponieważ pochodzi sprzed wypędzenia Sefardyjczyków z Hiszpanii w 1492 r. Danie pochodzi z półwyspu ale dziś jest przygotowywane, z pewnymi modyfikacjami, w krajach takich jak Turcja i Grecja. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann pyszny chłodnik z ogórka! Sprawdź, czego potrzebujesz do przyrządzenia dania.
Gotowanie Ann: gazpacho sefardí – świeży i orzeźwiający chłodnik z ogórka
-Amigos, zapraszam Was do najbliższego gotowania z Ann, podczas którego przyrządzimy coś co bardzo nas schłodzi w upalne dni. Przyrządzimy tarator, czyli tak na prawdę chłodnik sefardyjski z ogórka i kefiru oraz z orzechów włoskich. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis:
Składniki na trzy porcje:
- 1,5 ogórka (lub 4 ogórki gruntowe)
- dymka lub 1 mała cebula
- gałązka pietruszki
- 250 gramów kefiru (opcjonalnie jogurtu naturalnego)
- łyżka ksylitolu
- 5 obranych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki wody (~125ml)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Umyte warzywa (cebulę, ogórka) kroimy w drobną kostkę, a pietruszkę siekamy.
- Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy kefir, wodę i oliwę.
- Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem.
- Schładzamy przez co najmniej 2 godziny.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 188 kcal | 260 g | 5.2 g | 13.5 g | 13.1 g |
Gazpacho sefardí – świeży i orzeźwiający chłodnik z ogórka
Tarator, czyli gazpacho z ogórkiem i kefirem, wywodzi się z tradycji sefardyjskiej i jest szczególnie polecane na upalne dni. Przepis może mieć tysiące lat i pochodzi sprzed wypędzenia Sefardyjczyków z Hiszpanii w 1492 r. Danie pochodzi z półwyspu ale dziś jest przygotowywane, z pewnymi modyfikacjami, w krajach takich jak Turcja i Grecja.
Ciekawostka zdrowotna: Regularne sięganie po kefir może okazać się zbawienne dla naszych jelit, a dokładniej dla ich perystaltyki. Możemy go wręcz nazwać naturalnym probiotykiem, który wykazuje właściwości antybakteryjne dlatego sięgajmy po niego kiedy zmagamy się z biegunką i grypą jelitową czy zatruciem pokarmowym. Kefir bogaty jest w witaminy z grupy B, witaminy A i D oraz znajdziemy w nim także wapń, potas i magnez. Co ciekawe, kefir potrafi wpływać pozytywnie na niwelowanie zmęczenia czy ogólną regenerację organizmu dlatego zaleca się jego picie osobom uprawiającym sport.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj chłodnik z ogórka!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: