Gotowanie Ann: Kanellbular – skandynawskie bułeczki z ciasta francuskiego [WIDEO]

Dzisiaj pokażemy jak przygotować szwedzkie ekspresowe bułeczki Kanellbular. Kanellbular w wolnym tłumaczeniu oznaczają bułeczki cynamonowe. Wszystkie tajniki wyjawi nasza ekspertka, Agnieszka Jasińska, w ramach cyklu „Skandynawia na talerzu”. W każdy ostatni czwartek miesiąca poznawaj z Ann smaki Skandynawii!

Skandynawia na talerzu: Skandynawskie bułeczki z ciasta francuskiego

Bułeczki Kanellbular w rzeczywistości są przygotowywane z ciasta drożdżowego, ale jeśli nie mamy czasu na przygotowanie takiego ciasta, a jednak chcemy zjeść bułeczki Kanellbular, mam dla was szybką wersję. Wykorzystam ciasto francuskie, które jest takim trochę mieszanym, kandyzowanym europejskim wariantem. Jeśli chodzi o samo słowo Kanellbular, to w wolnym tłumaczeniu oznaczają one właśnie bułeczki cynamonowe – zapowiada ekspertka.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić skandynawskie bułeczki z ciasta francuskiego, dowiesz się z wideo dostępnym w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis

Składniki na 9 porcji: 

  • 1 arkusz ciasta francuskiego 
  • 150 g orzechów pecan 
  • 100 ml napoju migdałowego 
  • 6 łyżek cukru trzcinowego 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania 
Całe wideo, a także przepis na skandynawskie bułeczki z ciasta francuskiego, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:  

  1. Orzechy siekamy dość drobno. Przesypujemy do miski.  
  2. Dodajemy cukier, mleko, cynamon, kakao. Mieszamy i odstawiamy na 5 min.  
  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
  4. Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy. Rozprowadzamy masę orzechową po całości zostawiając wolne boki. Zawijamy ciasto dookoła 3 palców i wkładając koniec w otwór od góry sklejamy koniec pod spodem wypieku.  
  5. Przekładamy na blaszkę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piecz w 200 st przez 20 min. 

Wartość odżywcza Kalorie  Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja  271 kcal 3,3 g 19,5 g 21,4 g 

Jak widzisz, przygotowanie skandynawskich Kanellbular z ciasta francuskiego jest bardzo proste. Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do tego, aby ich przyrządzić. Smacznego i zapraszam Cię do oglądania kolejnych filmów! – mówi ekspertka w wideo dostępnym dla użytkowników Ann.

fot. Agnieszka Jasińska

Sprawdź, jak przyrządzić potrawy w ramach cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *