Gotowanie Ann: Ceviche – sałatka z ryby marynowanej w soku limonki [WIDEO]

Ceviche to najbardziej znane peruwiańskie danie, które w najprostszej postaci składa się z surowej ryby lub owoców morza i świeżego soku z limonki z odrobiną chili. Jak przyrządzić danie krok po kroku? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania sałatki.

Gotowanie Ann: Ceviche – sałatka z ryby marynowanej w soku limonki

Cześć! Dziś przenosimy się do Peru, gdzie przygotowuje się obłędną rybną sałatkę Ceviche – zaprasza Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić rybną sałatkę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis na Ceviche

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g wybranej ryby (bardzo świeżej, np. łosoś) 
  • 1 szklanka bulionu rybnego 
  • 1 czerwona cebula 
  • garść liści kolendry  
  • 1 żółta/czerwona papryczka chilli 
  • 6 limonek  
  • sól i pieprz 
  • imbir (opcjonalnie, około 3-cm kawałek) 
Całe wideo, a także przepis na Ceviche – sałatkę z ryby marynowanej w soku limonki, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:  

  1. W wysokim naczyniu miksujemy na jednolitą masę sok z limonek, pokrojony na mniejsze kawałki  imbir, bulion rybny, sól i pieprz (jest to nasze “mleko tygrysie”. Umieszczamy w lodówce na około 30 minut. 
  2. Rybę kroimy w kostkę około 1 cm. 
  3. W misce mieszamy kawałki ryby, pokrojoną w cienkie plastry czerwoną cebulę, posiekane chili oraz kolendrę. Całość zalewamy tzw. “mlekiem tygrysim”. 
  4. Wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Jeśli zostawisz rybę w soku z limonki na dłużej niż 20 minut, będzie ona „rozgotowana”. 
  5. Ceviche podajemy samo lub w towarzystwie np. nachosów. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 150 kcal 100 g  20,3 g  14 g  2 g 

Pochodzenie dania: Peru 

O daniu: Ceviche to najbardziej znane peruwiańskie danie, które w najprostszej postaci składa się z surowej ryby lub owoców morza i świeżego soku z limonki z odrobiną chili. Wspaniałe orzeźwiające ceviche to doskonała kompozycja smaków, od pikantnych po kwaśne, o konsystencjach od miękkich, po chrupiące. W ceviche ważne jest, by produkt były jak najbardziej świeży, ponieważ w naszej rybie będzie zachodził proces delikatnego ścinania się białek, za który to odpowiadają kwaśne soki cytrusów (tzw. gotowanie na zimno).  

Ciekawostka zdrowotna: Ceviche jest nie tylko smaczne i aromatyczne, ale ma również wiele zalet zdrowotnych ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych. Ponieważ ceviche zawiera głównie surowe produkty, jest przepełnione witaminami i minerałami występującymi w rybach czy owocach morza, takimi jak żelazo, cynk, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy E i B12. Dodatkowo ceviche będzie doskonałym posiłkiem dla osób szukających lekkiej opcji obiadowej, oczywiście jeśli wybierzesz mniej tłuste ryby. Świeży sok z limonki, czerwona cebula i pieprz to z kolei zastrzyk witaminy C, A, K,  kwasu foliowego, potasu, manganu czy biotyny.  

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Ceviche!

To proste!

Ceviche - sałatka z ryby marynowanej w soku limonki
fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *