Ceviche to najbardziej znane peruwiańskie danie, które w najprostszej postaci składa się z surowej ryby lub owoców morza i świeżego soku z limonki z odrobiną chili. Jak przyrządzić danie krok po kroku? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania sałatki.
Gotowanie Ann: Ceviche – sałatka z ryby marynowanej w soku limonki
– Cześć! Dziś przenosimy się do Peru, gdzie przygotowuje się obłędną rybną sałatkę Ceviche – zaprasza Adrian Stojewski.
Przepis na Ceviche
Składniki na 4 porcje:
- 400 g wybranej ryby (bardzo świeżej, np. łosoś)
- 1 szklanka bulionu rybnego
- 1 czerwona cebula
- garść liści kolendry
- 1 żółta/czerwona papryczka chilli
- 6 limonek
- sól i pieprz
- imbir (opcjonalnie, około 3-cm kawałek)
Przygotowanie:
- W wysokim naczyniu miksujemy na jednolitą masę sok z limonek, pokrojony na mniejsze kawałki imbir, bulion rybny, sól i pieprz (jest to nasze “mleko tygrysie”. Umieszczamy w lodówce na około 30 minut.
- Rybę kroimy w kostkę około 1 cm.
- W misce mieszamy kawałki ryby, pokrojoną w cienkie plastry czerwoną cebulę, posiekane chili oraz kolendrę. Całość zalewamy tzw. “mlekiem tygrysim”.
- Wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Jeśli zostawisz rybę w soku z limonki na dłużej niż 20 minut, będzie ona „rozgotowana”.
- Ceviche podajemy samo lub w towarzystwie np. nachosów.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 150 kcal | 100 g | 20,3 g | 14 g | 2 g |
Pochodzenie dania: Peru
O daniu: Ceviche to najbardziej znane peruwiańskie danie, które w najprostszej postaci składa się z surowej ryby lub owoców morza i świeżego soku z limonki z odrobiną chili. Wspaniałe orzeźwiające ceviche to doskonała kompozycja smaków, od pikantnych po kwaśne, o konsystencjach od miękkich, po chrupiące. W ceviche ważne jest, by produkt były jak najbardziej świeży, ponieważ w naszej rybie będzie zachodził proces delikatnego ścinania się białek, za który to odpowiadają kwaśne soki cytrusów (tzw. gotowanie na zimno).
Ciekawostka zdrowotna: Ceviche jest nie tylko smaczne i aromatyczne, ale ma również wiele zalet zdrowotnych ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych. Ponieważ ceviche zawiera głównie surowe produkty, jest przepełnione witaminami i minerałami występującymi w rybach czy owocach morza, takimi jak żelazo, cynk, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy E i B12. Dodatkowo ceviche będzie doskonałym posiłkiem dla osób szukających lekkiej opcji obiadowej, oczywiście jeśli wybierzesz mniej tłuste ryby. Świeży sok z limonki, czerwona cebula i pieprz to z kolei zastrzyk witaminy C, A, K, kwasu foliowego, potasu, manganu czy biotyny.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Ceviche!
To proste!
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść dostarcza się jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.