
Przepis na pieczone placuszki warzywne jest prosty, a jednocześnie bardzo zdrowy. Ta pyszna, dietetyczna alternatywa dla placków ziemniaczanych to świetny pomysł na obiad lub kolację. Jak przygotować pieczone fit placuszki? Wszystkie tajniki wyjawi dietetyczka, Sara Gawrońska podczas Gotowania z dietetyczką w Ann! Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy!
Fit placuszki warzywne
– Z czym kojarzą Wam się placki ziemniaczane? Pewnie z kalorycznym, tłustym daniem, które wymaga dużo pracy i czasu. Jednak nie musi tak być! Dziś przygotujemy szybkie, pyszne i zdrowe placuszki warzywne – opowiada dietetyczka, Sara Gawrońska.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić placuszki, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
– Dlaczego w dietetycznych placuszkach znajdują się także ziemniaki? Wydaje się, że ziemniaki nie są wcale polecane w diecie osób, które się odchudzają. Jednak to nie prawda! Ziemniaki mają wysoki indeks sytości, a to sprawia, że nie musimy ich zjeść bardzo dużo, żeby odczuwać sytość po posiłku – podpowiada dietetyczka.
Składniki na 2 porcje (8-10 placuszków):
- 1 ziemniak
- pół buraczka
- ćwierć selera
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki
- pół pęczka natki pietruszki
- ząbek czosnku
- sól i ulubione przyprawy (np. płatki chilli, czarnuszka, koperek)
Placuszki warzywne – przygotowanie:
- Obierz i umyj wszystkie warzywa, a następnie zetrzyj je na tarce.
- Przełóż starte warzywa do miski, później dodaj sól, przyprawy i czosnek i dokładnie wymieszaj. Odstaw na ok. 10 minut, po czym odciśnij nadmiar wody.
- Do miski dodaj jajka, mąkę oraz przyprawy, a następnie dokładnie wymieszaj.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik na grzanie góra-dół o temperaturze 200 stopni.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie za pomocą łyżki wyłóż masę na placuszki.
- Na koniec wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez ok. 25 minut, przewracając raz placuszki w międzyczasie.
Smacznego!
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja (4-5 placków) | 290 kcal | 240 g | 15.3 g | 7.1 g | 46.4 g |
Zobacz cały odcinek i razem z Sarą przygotuj pyszne pieczone placuszki warzywne!
To naprawdę proste!
Ciekawostka zdrowotna: Co istotne, warzywa różnią się między sobą składem i wartością odżywczą. W związku z tym, sięgaj po jak najwięcej różnych typów warzyw. Możesz sugerować się np. ich barwą, ponieważ kolor warzyw i owoców ma związek z zawartością w nich określonych substancji, np. pomarańczowe warzywa są źródłem witaminy A, natomiast zielone dostarczają dużo witaminy K. Zatem takie kolorowe placuszki warzywne dostarczą wielu różnych witamin i składników mineralnych i mogą być inspiracją do zwiększenia liczby kolorów na talerzu, a im bardziej kolorowy talerz, tym większa różnorodność witamin. Na zdrowie!
