Pieczone placuszki warzywne [WIDEO]

Autorka: Sara Gawrońska, Ann Asystent Zdrowia

Przepis na pieczone placuszki warzywne jest prosty, a jednocześnie bardzo zdrowy. Ta pyszna, dietetyczna alternatywa dla placków ziemniaczanych to świetny pomysł na obiad lub kolację. Jak przygotować pieczone fit placuszki? Wszystkie tajniki wyjawi dietetyczka, Sara Gawrońska podczas Gotowania z dietetyczką w Ann! Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy!

Fit placuszki warzywne

Z czym kojarzą Wam się placki ziemniaczane? Pewnie z kalorycznym, tłustym daniem, które wymaga dużo pracy i czasu. Jednak nie musi tak być! Dziś przygotujemy szybkie, pyszne i zdrowe placuszki warzywne – opowiada dietetyczka, Sara Gawrońska.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić placuszki, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Dlaczego w dietetycznych placuszkach znajdują się także ziemniaki? Wydaje się, że ziemniaki nie są wcale polecane w diecie osób, które się odchudzają. Jednak to nie prawda! Ziemniaki mają wysoki indeks sytości, a to sprawia, że nie musimy ich zjeść bardzo dużo, żeby odczuwać sytość po posiłku – podpowiada dietetyczka.

Składniki na 2 porcje (8-10 placuszków):

  • 1 ziemniak
  • pół buraczka
  • ćwierć selera
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • sól i ulubione przyprawy (np. płatki chilli, czarnuszka, koperek)

Placuszki warzywne – przygotowanie:  

  1. Obierz i umyj wszystkie warzywa, a następnie zetrzyj je na tarce.
  2. Przełóż starte warzywa do miski, później dodaj sól, przyprawy i czosnek i dokładnie wymieszaj. Odstaw na ok. 10 minut, po czym odciśnij nadmiar wody.
  3. Do miski dodaj jajka, mąkę oraz przyprawy, a następnie dokładnie wymieszaj.
  4. W międzyczasie nagrzej piekarnik na grzanie góra-dół o temperaturze 200 stopni.
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie za pomocą łyżki wyłóż masę na placuszki.
  6. Na koniec wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez ok. 25 minut, przewracając raz placuszki w międzyczasie.

Smacznego!

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja (4-5 placków)290 kcal 240 g15.3 g 7.1 g 46.4 g 

Zobacz cały odcinek i razem z Sarą przygotuj pyszne pieczone placuszki warzywne!

To naprawdę proste!

Ciekawostka zdrowotna: Co istotne, warzywa różnią się między sobą składem i wartością odżywczą. W związku z tym, sięgaj po jak najwięcej różnych typów warzyw. Możesz sugerować się np. ich barwą, ponieważ kolor warzyw i owoców ma związek z zawartością w nich określonych substancji, np. pomarańczowe warzywa są źródłem witaminy A, natomiast zielone dostarczają dużo witaminy K. Zatem takie kolorowe placuszki warzywne dostarczą wielu różnych witamin i składników mineralnych i mogą być inspiracją do zwiększenia liczby kolorów na talerzu, a im bardziej kolorowy talerz, tym większa różnorodność witamin. Na zdrowie!

Placuszki warzywne, placki warzywne, fit placki warzywne, dietetyczne placki ziemniaczane
Na zdj. pieczone placuszki warzywne / fot. Sara Gawrońska

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *