Gotowanie Ann: Bocados de fuet y aceitunas – wytrawne muffinki z fuetem i oliwkami [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Fuet to popularna kiełbasa wieprzowa wytwarzana głównie w Katalonii i to właśnie tam uważana jest za produkt regionalny. Kiełbasa wytwarzana jest z mięsa wieprzowego, głównie schabu i boczku, ale dodaje się do niej również smalec. Aby wzmocnić smak kiełbasy, producenci dodają również czosnek, nasiona kolendry, goździki oraz oczywiście pieprz i sól. Z dodatkiem oliwek i jajecznego ciasta to będzie na prawdę pyszny posiłek. Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do jego przyrządzenia!

Gotowanie Ann: Bocados de fuet y aceitunas – wytrawne muffinki z fuetem i oliwkami  

Hola chicos! Zapraszam Was do najbliższego „Gotowania Ann”, bo bardzo was zaskoczę, ponieważ w najbliższym spotkaniu będziemy przyrządzać wytrawne muffinki z katalońskim fuetem i oliwkami – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić wytrawne muffinki, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania muffinek z katalońskim fuetem.

Składniki na 12 wytrawnych muffinek:  

  • 140 g oliwek drylowanych 
  • 160 g fueta 
  • 360 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 8 łyżek oliwy z oliwek 
  • 100 g startego sera 
  • 2 łyżeczki oregano 
  • 200 g jogurtu naturalnego 
  • 2 jajka 

Pochodzenie fuet

Fuet to popularna kiełbasa wieprzowa wytwarzana głównie w Katalonii, gdzie uchodzi za produkt regionalny. Kiełbasa wytwarzana jest z mięsa wieprzowego, głównie schabu i boczku, ale dodaje się do niej również smalcu. Aby wzmocnić smak kiełbasy, producenci dodają również czosnek, nasiona kolendry i goździki oraz oczywiście pieprz i sól. 

Biały nalot, który znajduje się na powierzchni kiełbasy powstaje w efekcie suszenia mięsa (po uprzedniej fermentacji) i to nic innego jak pleśń. Pleśń na kiełbasie fuet, należy do tego samego gatunku, co pleśń występująca na serach camembert i brie.

Kiełbasa dojrzewa od 2 do 3 miesięcy. Niektórzy uważają, że skóra potrafi wpłynąć na smak mięsa dlatego wolą się jej pozbyć, ale inni uważają, że skóra nadaje kiełbasie przyjemny pikantny smak. Pamiętaj jednak, że fuet jest nadziewany naturalną osłonką, dlatego można ją spożywać.

Cały odcinek jest już dostępny w aplikacji Ann!

To proste!

fot. Sergiusz Kananowicz

Zobacz też: Dietetyk radzi w Ann: Dieta w zespole metabolicznym. Czym jest zespół X? [ROZMOWA WIDEO]

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *