Kuchnia meksykańska wyróżnia się tym, że jest jedną z najbardziej kolorowych kuchni na świecie i zawsze stawia na świeże składniki. Jednym z takich składników jest awokado, z którego podczas najbliższego Gotowania Ann przygotujemy pikantną zupę z limonkowym akcentem. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann pyszny meksykański chłodnik! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przyrządzenia dania.
Gotowanie Ann: Pikantna meksykańska zupa z awokado
– Już w najbliższą sobotę zapraszam Was do Gotowania z Ann, podczas którego będziemy podróżować do Meksyku. Do kraju, który słynie m.in. z awokado, z którego przyrządzimy meksykańską zupę chłodnik z awokado z orzeźwiającą limonką. Mam nadzieję, że będziecie z nami. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania meksykańskiego dania.
Składniki na 4 porcje:
- 2 dojrzałe awokado
- 1/2 zielonej papryczki jalapeno
- 1 mała cebula
- ząbek czosnku
- biała część pora
- 200 ml bulionu (drobiowy/warzywny) lub wody
- sok z połowy limonki
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz
Awokado jest dobrym źródłem błonnika i zawiera więcej tłuszczu (tego dobrego) niż węglowodanów, dlatego jest popularne w diecie niskowęglowodanowej, np. u osób chorych na cukrzycę. Zawarte w nich przyjazne dla serca tłuszcze nie podwyższają poziomu cholesterolu we krwi. Awokado zawiera kilka składników odżywczych, w tym karotenoidy, tłuszcze jednonienasycone, potas i błonnik, których spożywanie powiązano ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych, szczególnie jeśli są częścią zbilansowanej, pożywnej diety.
Cały odcinek będzie dostępny już w sobotę o godzinie 12:00!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: