Nasiona chia na odchudzanie i zdrowe kości

Autorka: Aleksandra Mazur, Ann Asystent Zdrowia

Obniżają wartość ciśnienia tętniczego, cholesterolu, a nawet poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo mają pozytywny wpływ na gęstość naszych kości i pracę układu pokarmowego. O czym mowa? O niepozornych nasionach chia, które zdecydowanie warto wprowadzić do swojej diety! Na co jeszcze pomagają? Ile mają kalorii? Jak jeść nasiona chia? Przeczytaj w Ann!

Nasiona chia – co to jest?

Chia to nasiona rośliny zwanej szałwią hiszpańską, która pochodzi z Meksyku oraz z Gwatemali. Co ciekawe, z prozdrowotnych właściwości nasion korzystali już Aztekowie. Aktualnie nasiona chia można spotkać na sklepowych półkach w wielu europejskich krajach, w tym również w Polsce. Warto wiedzieć, że nazwa nasion pochodzi od słowa „chcian”, oznaczającego w języku azteckim „oleisty”. Ma to związek z wysoką zawartością tłuszczów, którą charakteryzuje się szałwia hiszpańska.

Jakie jeszcze właściwości mają nasiona chia?

Roślina szałwia hiszpańska rosnąca na plantacji.
Z prozdrowotnych właściwości nasion chia z szałwii hiszpańskiej korzystali już Aztekowie/fot. Shutterstock

Nasiona bogate w zdrowe tłuszcze

Tłuszcze, w które bogate są nasiona, to źródło wartościowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Nasiona chia mają ich nawet więcej niż orzechy włoskie czy siemię lniane. Kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego oraz poziomu cholesterolu. Zapobiegają rozwojowi niektórych chorób układu sercowo-naczyniowego, a także cukrzycy. Są również niezbędne do transportu i wchłaniania wielu witamin.



Nasiona chia wpływają też pozytywnie na stan naszej skóry, włosów i paznokci, m.in. przyspieszając regenerację naskórka czy zapobiegając wypadaniu włosów i pobudzając ich wzrost. Spożywanie kwasów tłuszczowych poprawia również odporność naszego organizmu, a nawet stan narządu wzroku.

Nasiona chia a odchudzanie

Nasiona są również bogate w wysokiej jakości białko oraz błonnik pokarmowy. Dzięki temu, spożywając nasiona chia, pobudzamy pracę jelit i zapobiegamy zaparciom. Mimo że zawierają sporo kalorii – niemal 490 w 100 gramach – to są zalecane także osobom na diecie odchudzające. Ma to związek z absorpcją płynów i zwiększonym uczuciem sytości po ich spożyciu. Korzystny wpływ na proces utraty wagi mają także wspomniane kwasy tłuszczowe, których nie powinno zabraknąć w diecie odchudzającej. Warto dodać, że nasiona chia mogą być też spożywane przez osoby na diecie bezglutenowej.

Cały artykuł dostępny w bezpłatnej aplikacji oraz po zalogowaniu na stronie

Składniki odżywcze w nasionach

Szałwia hiszpańska charakteryzuje się też wysoką zawartością wielu składników odżywczych, wśród których znajdują się m.in. mangan, wapń, fosfor czy magnez. Pierwszy z nich odgrywa bardzo ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Mangan wspiera też pracę tarczycy i układu nerwowego. Pozostałe składniki odżywcze wpływają pozytywnie na gęstość naszych kości i zdrowy stan zębów. Dodatkowo magnez wspomaga pamięć, koncentrację, a nawet zmniejsza stres. Jego niedobór może objawiać się zmęczeniem, skurczami mięśni, wypadaniem włosów czy łamliwością paznokci.

Nie należy zapominać, że nasiona są także bogate w niektóre witaminy takie jak witaminy z grupy B czy witaminy K i C. Zawierają także sporą ilość antyoksydantów, które razem z kwasami omega-3 zapobiegają rozwojowi niektórych nowotworów.

Jak przygotować nasiona chia?

Na początku warto zaznaczyć, że dziennie możemy przyjąć do 15 gram szałwii hiszpańskiej, co jest równowartością dwóch łyżek nasion. Nie mają one smaku, więc mogą być dodatkiem do wielu dań, np. w formie posypki do pieczywa, ciast, sałatek. Nasiona wykorzystuje się także do przygotowania zdrowych śniadań, deserów czy puddingów. Deser można przygotować łącząc nasiona np. z jogurtem naturalnym czy napojem roślinnym. Nasiona wchłaniają płyn, dzięki czemu staje się on gęsty.

Deser z nasion chia z truskawkami i borówkami.
Deser z nasion chia to doskonały pomysł na śniadanie/fot. Shutterstock

Deser z nasion chia warto przygotować wieczorem, aby podczas nocy miał on czas na zmianę konsystencji. Jak to zrobić? Wystarczy dwie łyżki nasion zalać np. jogurtem naturalnym i wstawić do lodówki. Doskonałym dopełnieniem tego typu deseru będą świeże owoce czy mus owocowy. Z nasion można również przygotować pudding na ciepło z wykorzystaniem mleka czy napoju roślinnego. W tym celu niewielką ilość płynu – ok. 3 łyżki – należy wlać do małego garnka, dodać nasiona i gotować do momentu zgęstnienia.   

Z nasion chia wytwarza się również olej, który może być dodatkiem do dań, ale także składnikiem kosmetyków. Z oleju przygotowuje się np. maseczki na twarz, które ujędrniają i nawilżają skórę. Może on również służyć jako maska na włosy. Olej z nasion chia sprawia, że stają się one miękkie i łatwiej się rozczesują.

Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Więcej ciekawych materiałów w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *