Siemię lniane na problemy z żołądkiem i zdrową cerę [AUDIO]

Autorka: Aleksandra Mazur, Ann Asystent Zdrowia

Usprawnienie pracy jelit, obniżenie poziomu cholesterolu, ochrona przed nowotworami – to jedne z wielu korzyści, jakie może dać nam spożywanie siemienia lnianego. Te niepozorne nasiona kryją w sobie wielką zdrowotną moc. Warto z niej skorzystać! Jakie jeszcze właściwości ma len? Kiedy pić siemię lniane – rano czy wieczorem? Jak przygotować siemię lniane do wypicia? Przeczytaj w Ann!

Len (nad)zwyczajny

Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego – rośliny, której prozdrowotne właściwości doceniano już w starożytności. Oprócz zastosowań w kuchni, len używa się także do produkcji włókien i papieru. W 100 gramach nasion lnu znajduje się 481 kcal i aż 18 gramów błonnika pokarmowego. Len charakteryzuje się wysoką zawartością takich składników odżywczych jak magnez, wapń, potas, fosfor czy żelazo. Ponadto jest bogate w witaminy z grupy B. Na co pomaga siemię lniane?

Siemię lniane na żołądek

Jedną z najbardziej znanych właściwości ziaren lnu jest ich dobroczynny wpływ na pracę naszych jelit. Siemię lniane zmniejsza zaparcia i wzdęcia, a także pomaga regularnie się wypróżniać. Co więcej, spożywanie nasion łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego – choroby, która jest związana z zaburzoną pracą jelit.

Dodatkowo, śluz zawarty w nasionach chroni przed szkodliwym działaniem kwasu solnego. Z tego powodu stosowanie siemienia lnianego zaleca się także osobom zmagającym się z wrzodami żołądka. Warto wspomnieć, że spożywanie nasion wpływa też korzystnie na pracę nerek.

Len – zarówno w ziarnach, jak i mielony – zmniejsza zaparcia i wzdęcia, a także pomaga regularnie się wypróżniać/fot. Shuttersock

Siemię lniane na serce i cholesterol

Nasiona lnu zawierają wiele witamin i składników odżywczych, w tym również kwasów tłuszczowych Omega-3. Pozytywnie wpływają one na pracę serca i zmniejszają ryzyko wystąpienia np. choroby wieńcowej. Warto dodać, że siemię lniane może przyczynić się do obniżenia cholesterolu, dlatego jest szczególnie zalecane osobom zmagającym się z hipercholesterolemią.

Spożywanie nasion zmniejsza również poziom ciśnienia tętniczego.



Nasiona lnu dla zdrowia kobiet

Siemię lniane charakteryzuje się także wysoką zawartością substancji zwanych lignanami. To hormony roślinne, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie kobiet. W związku z tym regularne spożywanie nasion lnu może złagodzić dokuczliwe objawy menopauzy, a nawet zwiększyć płodność. Wspomniane substancje zwarte w nasionach mają także działanie przeciwzapalne.

Pobierz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia i zadbaj o swoje zdrowie już dziś!

Siemię lniane a odchudzanie

Mimo wysokiej kaloryczności, len zaleca się także osobom będącym na diecie odchudzającej. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Hamuje on przyrost wagi, a także zwiększa uczucie sytości. Warto również dodać, że kalorie pochodzące z nasion lnu to głównie białko i zdrowe tłuszcze. Odchudzające działanie siemienia lnianego jest szczególnie widoczne u osób zmagających się z nadwagą i otyłością.

Siemię lniane na cerę i włosy

Cały artykuł dostępny w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Len działa korzystnie na nasz organizm nie tylko od wewnątrz, ale także od zewnątrz. Siemię lniane poprawia kondycję włosów – nawilża je i odżywia. Maseczki i płukanki z lnem poleca się osobom, których włosy są suche, zniszczone i mają tendencję do wypadania. Nasiona mają również korzystny wpływ na naszą cerę – działają nawilżająco i łagodzą podrażnienia. Mogą również poprawić stan cery osób zmagających się z trądzikiem.

Ziarna lnu mogą być świetnym dodatkiem do jogurtu czy owsianki/fot. Shutterstock

Jak spożywać siemię lniane?

Siemię lniane dostępne jest w postaci całych lub zmielonych ziaren, jednak najlepiej spożywać len samodzielnie zmielony chwilę przed spożyciem. Jak przygotować siemię lniane do picia? 2-3 łyżki zmielonych ziaren należy zalać szklanką gorącej wody i trzymać pod przykryciem ok. 20 minut, a następnie wypić. Całe lub zmielone ziarna można również dodać do jogurtu, owsianki czy koktajlu. Pora spożycia siemienia lnianego nie ma znaczenia i jest zależna wyłącznie od naszych preferencji. Należy jednak pamiętać, aby nie przekroczyć dziennej dozwolonej dawki lnu, która wynosi 3 łyżki. Spożycie większej ilości może wywołać skutki uboczne w postaci bólu brzucha, wzdęć czy nudności.

Z nasion lnu wykonuje się także olej lniany, który może być świetnym dodatkiem do sałatek. Warto jednak pamiętać, że olej jest pozbawiony błonnika pokarmowego, białka i wspomnianych lignanów.

Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Więcej ciekawych materiałów w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *