Dzięki temu przepisowi na grillowane owoce możesz nadać owocom sezonowym inny akcent, bardziej intensywny smak i oryginalną prezentację podczas posiłków na świeżym powietrzu lub pikników z przyjaciółmi. Pamiętajmy, że grillowanie to nie tylko tłuste mięsa, ale również lekkie i świeże owoce, które pod wpływem temperatury lekko karmelizują się na powierzchni. Grillowane owoce będą świetnie komponowały się z wytrawnymi dodatkami, np. serami.
Gotowanie Ann: grillowane owoce w śródziemnomorskim stylu
-Tego się nie spodziewaliście, ponieważ będziemy grillować owoce. Polejemy je przepyszną i orzeźwiającą salsą śródziemnomorską oraz dodamy do tego odrobinę fety, orzechów i mięty. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis
Składniki na 4 porcje:
- 0,5 kg arbuza
- 2 brzoskwinie
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki miodu płynnego
- 2 limonki
- 80 g ser typu feta lub mascarpone
- 80 g orzechów włoskie
- świeża mięta
Przygotowanie
- Ścieramy skórkę z umytych wcześniej limonek i odkładamy.
- W małej misce łączymy oliwę z oliwek, sok z 1,5 limonki i miód.
- Brzoskwinie kroimy na pół i usuwamy pestki, a arbuza, najlepiej bezpestkowego, na trójkąty o 2-centymetrowej szerokości.
- Owoce smarujemy obficie naszą marynatą i układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Brzoskwinie i arbuza grillujemy po około 3-4 minuty z każdej strony, tak, aby owoce skarmelizowały się na powierzchni i lekko zrumieniły przy skórce.
- Brzoskwinie i arbuza układamy na talerzu, skrapiamy pozostałym sokiem z limonki, posypujemy startą skórką.
- Podajemy z posiekaną miętą, orzechami laskowymi i kawałkami fety (opcjonalnie możemy sięgnąć po delikatniejszy w smaku ser mascarpone i oprószyć owoce solą).
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 413 kcal | 220 g | 7.3 g | 26.4 g | 37 g |
Pochodzenie dania: Hiszpania
O daniu: Dzięki temu przepisowi na grillowane owoce możesz nadać owocem sezonowym inny akcent, bardziej intensywny smak i oryginalną prezentację podczas posiłków na świeżym powietrzu lub pikników z przyjaciółmi. Pamiętajmy, że grillowanie to nie tylko tłuste mięsa, ale również lekkie i świeże owoce, które pod wpływem temperatury lekko karmelizują się na powierzchni. Grillowane owoce będą świetnie komponowały się z wytrawnymi dodatkami, np. serami.
Ciekawostka zdrowotna: Arbuz w 92% składa się zwody, dzięki czemu doskonale nawadnia nasz organizm. Zawiera różnorodne składniki odżywcze, w tym znaczną ilość witamin A i C. Zawiera także przeciwutleniacze, takie jak likopen i kukurbitacyna E. Dzięki wspomnianym związkom może wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Z kolei połączenie przeciwutleniaczy, likopenu, z witaminą C w arbuzie, może pomóc łagodzić stany zapalne i stres oksydacyjny.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj grillowane owoce!
To proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: