Grillowane owoce w stylu śródziemnomorskim [WIDEO]

Dzięki temu przepisowi na grillowane owoce możesz nadać owocom sezonowym inny akcent, bardziej intensywny smak i oryginalną prezentację podczas posiłków na świeżym powietrzu lub pikników z przyjaciółmi. Pamiętajmy, że grillowanie to nie tylko tłuste mięsa, ale również lekkie i świeże owoce, które pod wpływem temperatury lekko karmelizują się na powierzchni. Grillowane owoce będą świetnie komponowały się z wytrawnymi dodatkami, np. serami. 

Gotowanie Ann: grillowane owoce w śródziemnomorskim stylu

-Tego się nie spodziewaliście, ponieważ będziemy grillować owoce. Polejemy je przepyszną i orzeźwiającą salsą śródziemnomorską oraz dodamy do tego odrobinę fety, orzechów i mięty. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis

Składniki na 4 porcje:

  • 0,5 kg arbuza  
  • 2 brzoskwinie 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek  
  • 4 łyżki miodu płynnego 
  • 2 limonki 
  • 80 g ser typu feta lub mascarpone 
  • 80 g orzechów włoskie  
  • świeża mięta 

Całe wideo, a także przepis na hiszpańskie danie, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie

  1. Ścieramy skórkę z umytych wcześniej limonek i odkładamy.  
  2. W małej misce łączymy oliwę z oliwek, sok z 1,5 limonki i miód. 
  3. Brzoskwinie kroimy na pół i usuwamy pestki, a arbuza, najlepiej bezpestkowego, na trójkąty o 2-centymetrowej szerokości. 
  4. Owoce smarujemy obficie naszą marynatą i układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Brzoskwinie i arbuza grillujemy po około 3-4 minuty z każdej strony, tak, aby owoce skarmelizowały się na powierzchni i lekko zrumieniły przy skórce. 
  5. Brzoskwinie i arbuza układamy na talerzu, skrapiamy pozostałym sokiem z limonki, posypujemy startą skórką. 
  6. Podajemy z posiekaną miętą, orzechami laskowymi i kawałkami fety (opcjonalnie możemy sięgnąć po delikatniejszy w smaku ser mascarpone i oprószyć owoce solą). 

    Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
    1 porcja 413 kcal 220 g 7.3 g 26.4 g 37 g 

    Pochodzenie dania: Hiszpania

    O daniu: Dzięki temu przepisowi na grillowane owoce możesz nadać owocem sezonowym inny akcent, bardziej intensywny smak i oryginalną prezentację podczas posiłków na świeżym powietrzu lub pikników z przyjaciółmi. Pamiętajmy, że grillowanie to nie tylko tłuste mięsa, ale również lekkie i świeże owoce, które pod wpływem temperatury lekko karmelizują się na powierzchni. Grillowane owoce będą świetnie komponowały się z wytrawnymi dodatkami, np. serami.  

    Ciekawostka zdrowotna: Arbuz w 92% składa się zwody, dzięki czemu doskonale nawadnia nasz organizm.  Zawiera różnorodne składniki odżywcze, w tym znaczną ilość witamin A i C. Zawiera także przeciwutleniacze, takie jak likopen i kukurbitacyna E. Dzięki wspomnianym związkom może wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Z kolei połączenie przeciwutleniaczy, likopenu, z witaminą C w arbuzie, może pomóc łagodzić stany zapalne i stres oksydacyjny. 

    Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj grillowane owoce!

    To proste!

    Na zdjęciu sałatka z grillowanymi owocami z serem feta i orzechami
    Sałatka z grillowanymi owocami w stylu śródziemnomorskim, for. Sergiusz Kananowicz

    Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

    0 Komentarzy

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *