Gotowanie Ann: Kremowa pasta z sardynek Patê de Sardinha [WIDEO]

Patê de Sardinha to po prostu pasta z sardynek. Niewielkie ryby są symbolem kuchni portugalskiej i mają nawet swoje lokalne święto. Dia do Santo António obchodzone jest 12 czerwca w Lizobnie. O tym, jak przygotować Patê de Sardinha, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.

Gotowanie Ann: kremowa pasta z sardynek Patê de Sardinha 

Hola! Dziś znów będziemy podróżować do Portugalii. To jest kraj, który słynie w dużej mierze z sardynek, z dorsza, z wielu rodzajów ryb, które jada się każdego dnia. Tym razem zrobimy bardzo delikatny, ale bardzo aromatyczny zarazem, pasztet, który nazywa się Patê de Sardinha – zapowiada Stojewski.

O tym, jak go odpowiednio przyrządzić, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Patê de Sardinha

Przepis

Składniki na 6 porcji: 

  • 1 puszka sardynek (125g) 
  • 1 mała cebula 
  • 1 mała starta marchewka
  • 1 łyżka posiekanych zielonych oliwek (10g)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry 
  • 1 szklanka wegańskiego majonezu/majonez o obniżonej zawartości tłuszczu (ok. 200g) 
  • sól do smaku
Całe wideo oraz przepis na potrawę z Portugalii znajdziesz w darmowej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie.

Przygotowanie:  

  1. Na patelni podsmaż cebulę na oleju z sardynek. 
  1. Dodaj sardynki i smaż przez kilka minut, a następnie odstaw do wystygnięcia. 
  1. Marchew zetrzyj na tarce do warzyw: wybierz średnie lub małe oczka. Oliwki oraz pietruszkę posiekaj drobno.  
  1. W misce umieść podsmażone sardynki wraz z cebulą, marchewką, oliwkami oraz pietruszką. Sardynki rozdrobnij przy pomocy widelca 
  1. Dodaj majonez i wymieszaj całość.  
  1. Dopraw solą do smaku. 
  1. Wstaw całość do lodówki do czasu podania. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 86 kcal 83 g 5.5 g 4.9 g 4.6 g 

Pochodzenie dania: Lizbona, Portugalia 

O daniu: Sardynki to jeden najpopularniejszych kulinarnych symboli Portugalii. Tutejsze sardynki, uznawane za największe i najbardziej tłuste na świecie, doceniane są ze względu na posiadane wartości odżywcze. Portugalia dzięki długiej linii brzegowej ma dostęp do znajdujących się tam zasobów, w tym właśnie sardynek, które mają tu idealne warunki do rozwoju. Pasta z sardynek świetnie sprawdzi się jako przystawka. 

Ciekawostka zdrowotna: Pasta z sardynek to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3, które chronią nasze serca, zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo zawierają składniki mineralne, takie jak żelazo czy wapń oraz witaminę D i niacynę.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj przepyszną pastę Patê de Sardinha

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Patê de Sardinha

Fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *