Patê de Sardinha to po prostu pasta z sardynek. Niewielkie ryby są symbolem kuchni portugalskiej i mają nawet swoje lokalne święto. Dia do Santo António obchodzone jest 12 czerwca w Lizobnie. O tym, jak przygotować Patê de Sardinha, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.
Gotowanie Ann: kremowa pasta z sardynek Patê de Sardinha
– Hola! Dziś znów będziemy podróżować do Portugalii. To jest kraj, który słynie w dużej mierze z sardynek, z dorsza, z wielu rodzajów ryb, które jada się każdego dnia. Tym razem zrobimy bardzo delikatny, ale bardzo aromatyczny zarazem, pasztet, który nazywa się Patê de Sardinha – zapowiada Stojewski.
O tym, jak go odpowiednio przyrządzić, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Patê de Sardinha
Przepis
Składniki na 6 porcji:
- 1 puszka sardynek (125g)
- 1 mała cebula
- 1 mała starta marchewka
- 1 łyżka posiekanych zielonych oliwek (10g)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 1 szklanka wegańskiego majonezu/majonez o obniżonej zawartości tłuszczu (ok. 200g)
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Na patelni podsmaż cebulę na oleju z sardynek.
- Dodaj sardynki i smaż przez kilka minut, a następnie odstaw do wystygnięcia.
- Marchew zetrzyj na tarce do warzyw: wybierz średnie lub małe oczka. Oliwki oraz pietruszkę posiekaj drobno.
- W misce umieść podsmażone sardynki wraz z cebulą, marchewką, oliwkami oraz pietruszką. Sardynki rozdrobnij przy pomocy widelca
- Dodaj majonez i wymieszaj całość.
- Dopraw solą do smaku.
- Wstaw całość do lodówki do czasu podania.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 86 kcal | 83 g | 5.5 g | 4.9 g | 4.6 g |
Pochodzenie dania: Lizbona, Portugalia
O daniu: Sardynki to jeden najpopularniejszych kulinarnych symboli Portugalii. Tutejsze sardynki, uznawane za największe i najbardziej tłuste na świecie, doceniane są ze względu na posiadane wartości odżywcze. Portugalia dzięki długiej linii brzegowej ma dostęp do znajdujących się tam zasobów, w tym właśnie sardynek, które mają tu idealne warunki do rozwoju. Pasta z sardynek świetnie sprawdzi się jako przystawka.
Ciekawostka zdrowotna: Pasta z sardynek to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3, które chronią nasze serca, zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo zawierają składniki mineralne, takie jak żelazo czy wapń oraz witaminę D i niacynę.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj przepyszną pastę Patê de Sardinha
To proste!
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Patê de Sardinha

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: