Deser ryżowy Arroz con leche to jeden z najbardziej lubianych deserów w Hiszpanii. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a przy tym pyszny. O tym, jak przygotować przysmak, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.
Gotowanie Ann: deser ryżowy Arroz con leche
– Hola amigos! Dzisiaj będziemy przyrządzać zdrowy deser, który się nazywa „arroz con leche”. Pochodzi on z Hiszpanii i ma bardzo ciekawą historię. Deser przygotujemy z cytrynowym smakiem, który będzie pochodził ze skórki z cytryny, a także użyjemy kory cynamonu, która dostarczy nam bardzo orientalnego aromatu – zapowiada Stojewski.
O tym, jak je odpowiednio przyrządzić, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Arroz con leche
Gotowanie Ann: Arroz con leche. Przepis
Składniki na 4 porcje:
- 0,7 l napoju roślinnego
- 200 g ryżu
- 50 g ksylitolu
- skórka z 1 cytryny
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
- Wlej do rondla 200 ml mleka i zacznij podgrzewać.
- Do miski wsyp ryż.
- Kiedy mleko zacznie się gotować, ściągnij je z ognia i zalej nim ryż.
- Do rondla wlej pozostałe 500 ml mleka, dodaj skórkę z cytryny, korę cynamonu i zacznij podgrzewać na małym ogniu, aż mleko zacznie parować.
- Wyciągnij skórkę i korę.
- Do garnka przelej mleko z ryżem i nadal gotuj na średnim ogniu, powoli dodając cukier, przez około 15 minut.
- Przelej deser do miseczek, posypując mielonym cynamonem. Podawaj na zimno.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 164 kcal | 243.5 g | 7.6 g | 4.35 g | 27.9 g |
O daniu: Arroz con leche jest jednym z najbardziej ukochanych deserów Hiszpanów, królem wspomnień z dzieciństwa, a jego fenomen zawiera się w prostocie składników – ryż, mleko, cukier, cynamon oraz cytrusowe aromaty. Trudno ustalić skąd konkretne pochodzi danie, ale należy pamiętać, że w Hiszpanii nie było ryżu, zanim muzułmanie przywieźli go do al-Andalus i rozwinęli jego uprawę, około X wieku. Co ciekawe, kilka wieków temu, gdy Kościół zakazywał spożywania nabiału w trakcie postu, powszechne było używanie mleka roślinnego z migdałów zamiast mleka krowiego do przyrządzania deseru.
Ciekawostka zdrowotna: Napoje roślinne mogą być idealną alternatywą dla osób, które nie tolerują laktozy. Możemy wybierać spośród napojów z roślin strączkowych (sojowe), ze zbóż (ryżowe, owsiane, jaglane, orkiszowe), pestek lub orzechów (migdałowe, z orzechów laskowych). I tak na przykład napój migdałowy, dzięki zawartości argininy i histydyny, pozytywnie działa na układ odpornościowy i trawienny oraz wspiera prawidłowe działanie serca i naczyń krwionośnych.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj przepyszny pudding ryżowy Arroz con leche
To proste!
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Arroz con leche
