Gotowanie Ann: deser ryżowy Arroz con leche [WIDEO]

Deser ryżowy Arroz con leche to jeden z najbardziej lubianych deserów w Hiszpanii. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a przy tym pyszny. O tym, jak przygotować przysmak, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.

Gotowanie Ann: deser ryżowy Arroz con leche 

Hola amigos! Dzisiaj będziemy przyrządzać zdrowy deser, który się nazywa „arroz con leche”. Pochodzi on z Hiszpanii i ma bardzo ciekawą historię. Deser przygotujemy z cytrynowym smakiem, który będzie pochodził ze skórki z cytryny, a także użyjemy kory cynamonu, która dostarczy nam bardzo orientalnego aromatu – zapowiada Stojewski.

O tym, jak je odpowiednio przyrządzić, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Arroz con leche

Gotowanie Ann: Arroz con leche. Przepis

Składniki na 4 porcje: 

  • 0,7 l napoju roślinnego 
  • 200 g ryżu  
  • 50 g ksylitolu  
  • skórka z 1 cytryny  
  • 1 laska cynamonu  
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu 
Całe wideo oraz przepis na potrawy ze słonecznej Hiszpanii znajdziesz w darmowej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie.

Przygotowanie:  

  1. Wlej do rondla 200 ml mleka i zacznij podgrzewać.  
  1. Do miski wsyp ryż.  
  1. Kiedy mleko zacznie się gotować, ściągnij je z ognia i zalej nim ryż.  
  1. Do rondla wlej pozostałe 500 ml mleka, dodaj skórkę z cytryny, korę cynamonu i zacznij podgrzewać na małym ogniu, aż mleko zacznie parować. 
  1. Wyciągnij skórkę i korę. 
  1. Do garnka przelej mleko z ryżem i nadal gotuj na średnim ogniu, powoli dodając cukier, przez około 15 minut. 
  1. Przelej deser do miseczek, posypując mielonym cynamonem. Podawaj na zimno. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 164 kcal 243.5 g 7.6 g 4.35 g 27.9 g 

O daniuArroz con leche jest jednym z najbardziej ukochanych deserów Hiszpanów, królem wspomnień z dzieciństwa, a jego fenomen zawiera się w prostocie składników – ryż, mleko, cukier, cynamon oraz cytrusowe aromaty. Trudno ustalić skąd konkretne pochodzi danie, ale należy pamiętać, że w Hiszpanii nie było ryżu, zanim muzułmanie przywieźli go do al-Andalus i rozwinęli jego uprawę, około X wieku. Co ciekawe, kilka wieków temu, gdy Kościół zakazywał spożywania nabiału w trakcie postu, powszechne było używanie mleka roślinnego z migdałów zamiast mleka krowiego do przyrządzania deseru.

Ciekawostka zdrowotna: Napoje roślinne mogą być idealną alternatywą dla osób, które nie tolerują laktozy. Możemy wybierać spośród napojów z roślin strączkowych (sojowe), ze zbóż (ryżowe, owsiane, jaglane, orkiszowe), pestek lub orzechów (migdałowe, z orzechów laskowych). I tak na przykład napój migdałowy, dzięki zawartości argininy i histydyny, pozytywnie działa na układ odpornościowy i trawienny oraz wspiera prawidłowe działanie serca i naczyń krwionośnych. 

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj przepyszny pudding ryżowy Arroz con leche

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Arroz con leche

Arroz con leche
Fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *